Heerlijke spitskool recepten
Spitskool is een heerlijke frisse groente met een zachte smaak die heel gemakkelijk te bereiden is. Het bevat veel vitaminen en mineralen zoals vitamine c, ijzer en vezels. Dus zeker gezond! De spitskool is spits van vorm en is sappiger en lichter verteerbaar dan witte kool.
De groente kan makkelijk een week bewaard worden misschien nog wel langer. Wel moet je er rekening mee houden dat hij in de koelkast ligt. Gesneden zal hij een dag of 2 tot 3 te bewaren zijn. Je kunt spitskool ook invriezen, bij voorkeur na deze een minuut of 2 tot 4 even geblancheerd te hebben. Dan kun je het zeker een jaar in de vriezer bewaren. En wat doe je er dan mee? Iets lekkers maken natuurlijk!
Spitskool schoonmaken en bereiden
Bereidingstijden voor spitskool:
- Koken: 10 – 15 minuten
- Roerbakken: 7 – 10 minuten
- Magnetron: 7 – 12 minuten
- Smoren: ca. 15 minuten
- Stomen: 15 – 20 minuten
Heerlijke en makkelijke spitskool recepten
Met salades kun je oneindig variëren met spitskool. Vooral in de zomerse dagen heerlijk met fruit eronder. Ook met ham kun je er lekkere variaties mee maken. Laat je eigen smaak en fantasie de vrije loop.
Daarnaast kun je een heleboel andere lekkere gerechten klaarmaken met spitskool. Hieronder twee van mijn favoriete recepten.
Geroerbakte spitskool
Dit is absoluut mijn favoriet! Voor dit recept heb je nodig:
- 500 gram spitskool in reepjes
- 1 teentje knoflook
- een stukje fijn gesneden rode peper of een theelepel sambal
- 2 sjalotjes, fijn gesneden
- ½ theelepel karwijzaad (kummel)
- olie om in te bakken
Zo maak je het klaar:
- Fruit de sjalotjes in de olie en voeg daarna de knoflook en rode peper of sambal toe.
- Schep vervolgens de kool en karwijzaad erdoor en laat dit stoven.
- Goed blijven omroeren.
- Heerlijk met wat rijst erbij!
Spitskool ovenschotel
Dit heb je nodig:
- 3 uien
- 500 gram gehakt
- 500 gram aardappels
- 7,5 dl bouillon
- 250 gram wortels
- 600 gram spitskool
- 50 gram geraspte kaas
- nootmuskaat
- zout en peper
- olie om in te bakken
Zo maak je het klaar:
- Snijd de uien fijn.
- Verhit de olie in een pan en rul hierin het gehakt.
- Voeg de ui toe en laat deze glazig worden.
- Schil de aardappels en snijd deze in blokjes. Voeg deze toe aan het gehakt.
- Giet de bouillon in de pan en breng het geheel aan de kook.
- Laat de aardappels met het deksel op de pan ca. 10 minuten koken.
- Schrap en was ondertussen de worteltjes en in snijd deze plakjes.
- Was de spitskool, snijd deze in vieren en verwijder de stronk. Snijd de kool fijn.
- Voeg de kool en wortels toe aan het gehakt en laat alles in nog eens 10 minuten gaar laten worden.
- Maak op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat.
- Doe het mengsel in een ovenschotel en strooi de kaas er overheen.
- Doe de ovenschotel nog ca. 20 minuutjes in de oven op 180 graden.
Wat is jouw favoriete spitskool recept?