datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Het Gif dat Fluoride heet + Recept voor Zelf Tandpasta Maken
03 juni 2014 
5 min. leestijd

Het Gif dat Fluoride heet + Recept voor Zelf Tandpasta Maken

Sinds de jaren 40 wordt fluoride toegevoegd aan tandpasta en in veel landen (behalve in Nederland en België) in het drinkwater. Maar wist je dat fluor een zeer giftig industrieel afvalproduct is? De tandartsen over de hele wereld beweren nog steeds dat fluoride volkomen veilig is en noodzakelijk is voor een goed en sterk gebit. Poetsen met tandpasta waarin fluoride zit is door de jaren heen steeds gepromoot, het zou je tanden stevig maken en cariës tegengaan. Kinderen krijgen nog steeds regelmatig bij de tandarts een fluorbehandeling, en bij het consultatiebureau wordt geadviseerd om de kinderen fluortabletjes te geven. Maar zo veilig is fluoride dus eigenlijk niet!

Geen natuurproduct

Hoe bizar is dit eigenlijk? Fluoride is niet eens een natuurproduct, het is afkomstig uit de aluminium en kunstmestindustrie en het werd in het verleden ook vaak gebruikt als ratten- en kakkerlakkenverdelgingsmiddel. Het komt voor in pijnstillende middelen en vele andere medicijnen. De fluoride in tandpasta en mondwaters is meestal natriumfluoride en dat is weer een afvalproduct van de aluminiumindustrie.

Verwoestende effecten van fluoride

Volgens de voorstanders van fluoride heeft het alleen nadelige gevolgen voor de gezondheid wanneer er teveel in ons lichaam terecht komt. Het is bekend dat bij teveel fluoride er witte en/of bruine vlekken op de tanden kunnen ontstaan die niet meer weggaan. Misschien denk je nu: “ik slik de tandpasta toch niet in?” Maar veel van de fluoride in tandpasta wordt wel door de slijmvliezen opgenomen, ook al slik je het niet in.

Fluoride stapelt zich op in ons lichaam. Het lichaam kan fluoride niet afbreken, dus ook al krijg je elke dag maar een beetje binnen, na lange tijd kan dit mogelijk je lichamelijke gezondheid beïnvloeden zodat het uiteindelijk wel om een hogere dosering gaat. Net als kwik, is fluoride een niet voor de hand liggende keuze voor gebitsverzorging en botten.

Het ion fluoride heeft een sterke affiniteit met calcium, maar mengt zich met magnesium en mangaan. Het mengt zich op deze wijze in vele enzymenstenen die deze mineralen nodig hebben. Daardoor zullen deze enzymen in ons lichaam een verstoring op gang brengen van de stofwisseling, de vorming van botweefsel, het functioneren van spieren en zenuwen. Doordat fluoride gemakkelijk doordringt in elk orgaan kan het verantwoordelijk gehouden worden voor diverse giftige symptomen. Wat veel mensen echter niet weten is dat we, door deze gebitsverzorgende producten te gebruiken, een bepaald percentage binnenkrijgen van een stof die giftiger is dan lood en bijna even giftig als arsenicum.

De botziekte fluorose

De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwt dat dagelijks gebruik van 2 tot 8 milligram fluoride kan leiden tot fluorose van het skelet. Dit is een ernstige botziekte, die tot verzwakking en soms tot kreupelheid leidt. Kinderen lopen meer gevaar tot het krijgen van fluorose. Dit komt omdat ze kleiner zijn en daardoor meer risico lopen. In gebieden waar ook nog eens fluoride in het drinkwater wordt toegevoegd, komt deze ziekte dan ook veel vaker voor.

Fluorose begint vaak bij het gebit, de tanden zijn gevlekt en er komen putjes en kuiltjes in het gebit. Het wordt zwakker en kan afbreken bij het eten van zelfs een stukje brood. In de speciale kindertandpasta wordt een lekker smaakje toegevoegd, waardoor kinderen al gauw geneigd zijn om de tandpasta door te slikken. De concentratie fluoride die dan in hun lichaam komt is veel en veel te hoog, met alle gevolgen van dien. En bij de fluoride behandelingen die ze bij de tandarts krijgen slikken ze ook nog eens een deel in. Deze fluoride wordt nog eens op smaak gemaakt met kleur- en smaakstoffen.

Wetenschappers van de University of California brengen zelfs wiegendood in verband met de inname van fluoride van de moeder. Ook ontdekten zij dat er veel andere aandoeningen kunnen ontstaan door fluorose.

Hieronder enkele van deze aandoeningen:

 • Verstoring in de botgroei
 • Kanker
 • Wiegendood
 • Ernstige bloedarmoede
 • Afwijkingen in het zenuwstelsel
 • Maagbloedingen
 • Stofwisselingsziekten
 • Schildklierafwijkingen
 • Osteoporose
 • Slaapstoornissen
 • Huidveranderingen
 • Hormoonproblemen (hierdoor komen de jongeren steeds eerder in de pubertijd)
 • Vruchtbaarheidsproblemen
 • Afwijkingen van het DNA
 • Problemen met hart, lever en de blaas (vooral in gebieden waar fluoride in het water zit)
 • Problemen aan het centraal zenuwstelsel
 • Hersenaandoeningen
 • Spasticiteit van de ledematen
 • Gezichtsproblemen
 • Nierproblemen
 • ME (vermoeidheidsyndroom)
 • Verlaging van het IQ
 • Verminderde afweer
 • Alzheimer

Zo kan ik er nog velen opnoemen. Over de hele wereld doen wetenschappers en artsen steeds meer onderzoek naar de gevolgen van fluoride. In 2001 kwam de Britse onderzoeker  J. Luke erachter dat fluoride zich kan ophopen in de pijnappelklier en stelde dat dit de werking beïnvloedt. De pijnappelklier maakt bijvoorbeeld het hormoon melatonine aan uit serotonine en zorgt daarmee voor een goede nachtrust. De serotonine heeft invloed op je stemming, zelfvertrouwen, seksuele activiteit en slaap.

Een protest op 22 februari 2013 in San Francisco, tegen het gebruik van fluoride in drinkwater. Bron: miker / Shutterstock.com

Een protest op 22 februari 2013 in San Francisco, tegen het gebruik van fluoride in drinkwater.

Atoombom

Waar ik eigenlijk het meest van schrok toen ik onderzoek deed voor het schrijven van dit artikel, is dat fluoride een hoofdbestanddeel is van de atoombom. Maar wat doet het dan in onze tandpasta?

In de negentiende eeuw werd door artsen en tandartsen fluoride aanbevolen tegen gaatjes (cariës). In 1907 werd daarom de eerste fluoridetandpasta op de markt gebracht. Op de website van Colgate lezen we hoe ‘goed Fluoride is voor de gezondheid’. Er wordt gepraat alsof ze het hebben over een supplement met voedingswaarde. Je wordt ook misleid wanneer ze schrijven dat Fluoride in de natuur voorkomt. Dit is waar, maar dit geldt niet voor het door Colgate gebruikte Fluoride, dit is namelijk het chemische afvalproduct Sodium Fluoride.

Waanzin, ik word er misselijk van, maar ook zo ontzettend kwaad als mensen door zulke multinationals worden voorgelogen. Per 19 januari 2009 is er wel een waarschuwingstekst verplicht op Sodium Fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen tot en met 6 jaar. De tekst luidt:

Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in een andere vorm gebruikt

Tandpasta zonder fluoride

Er zijn genoeg alternatieven, bijna elke drogist verkoopt wel een tandpasta zonder fluoride. Een tandpasta op basis van propolis is schimmel- en bacteriedodend. Ook is het mogelijk om je eigen tandpasta te maken. Hieronder staat een recept wat je hiervoor kunt gebruiken. Ook regelmatig spoelen met biologische kokosolie (oilpulling) en sesamolie is een effectieve behandeling tegen plak, mondgeur en bacteriën in de mond. Hoe minder er fabrieksmatige voeding en suikers gegeten wordt, hoe minder er gaatjes ontstaan, en hoe beter dit is voor je algehele gezondheid. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!Recept voor tandpasta

Tandpasta zelf maken is heel eenvoudig, je hebt maar 2 of 3 ingrediënten hiervoor nodig.

Dit heb je nodig: 

 • 2 tot 3 eetlepels kokosolie – dit is de basis van de tandpasta. Het werkt antibacterieel, maar ook genezend. Ook is gebleken dat kokosolie tandbederf kan keren.
 • 1 theelepel baking soda (Zuiveringszout) – baking soda heeft een zacht reinigend effect en voorkomt tandplak. Ook neutraliseert het de zuren in je mond die vaak de basis zijn van tandbederf.
 • 5 druppels Tea Tree olie je kunt er enkele druppeltjes aan toevoegen, het ruikt lekker en is antibacterieel. Ook is het mogelijk om 5 druppels pepermuntolie toe te voegen.  

Zo maak je het:

 1. Doe de kokosolie in een schaaltje of pot, zet dit in een pannetje met kokend water.
 2. Zodra de olie wat zacht is geworden voeg je voorzichtig het zuiveringszout toe. Niet ineens, want  dan gaat het klonteren.
 3. Neem 5 druppels olie en roer dit er door.
 4. Roer alles goed door elkaar tot alles goed gemengd is.
 5. Giet het in een glazen potje met een brede opening, laat afkoelen.

Om de tandpasta te gebruiken kan je het met een spatel uit het potje halen. De tandpasta bij voorkeur gewoon in de badkamer bewaren.

Maak je niet graag zelf je tandpasta, maar wil je wel veilig en natuurlijk poetsen?
Bij Big Green Smile vind je een uitgebreid assortiment van verschillende natuurlijke merken tandpasta.

Gebruik jij nog tandpasta met fluoride?Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Eline
Door

Eline

op 03 Jun 2014

Na dit bericht ren ik meteen naar de dichtstbijzijnde biologische supermarkt voor organic tandpasta! Bedankt voor dit nuttige en heldere artikel!!

Simone
Door

Simone

op 03 Jun 2014

Sinds wanneer is fluor en fluoride hetzelfde?!

Marjo van Leeuwen
Door

Marjo van Leeuwen

op 05 Jun 2014

Fluoriden zijn verbindingen van fluor met één ander element, doorgaans zouten, alle verbindingen (anorganische en organische) die het element bevatten worden aangeduid als fluoriden. Er zijn talrijke fluoriden bekend. Waterstoffluoride, cryoliet, calciumfluoride en natriumfluoride worden veel gebruikt in de industrie; die laatste is ook een van de fluoriden die in tandpasta verwerkt wordt.

Gert Bronkhorst
Door

Gert Bronkhorst

op 03 Jun 2014

Er wordt door tandartsen verteld dat fluoride nodig is. Maar er is een beter alternatief.

joeri
Door

joeri

op 17 Jun 2017

en dat is?

Janice
Door

Janice

op 10 Jun 2014

Een aantal maanden terug las ik inderdaad een dergelijk bericht. Sindsdien gebruik ik Fluoridevrije tandpasta van Parodontax (de blauwe variant). Deze is ook vaak in de aanbieding bij verschillende drogisterijen. Het is in het begin even wennen aan de typische zoute smaak, maar ik wil nooit meer anders!Een andere optie is de fluoridevrij Calendula tandpasta van Weleda. Die is wel wat duurder, maar ook zeker het proberen waard met een anijsachtige smaak. Deze tandpasta is tevens vrij van synthetische schuimmiddelen.

irene lelieveld
Door

irene lelieveld

op 10 Jun 2014

Hallo Marjo. Heel goed geschreven duidelijk en informatief stuk. Mooi met diepgang en een alternatief erbij. Ik ga hem meteen delen op mijn gezonde eter facebook. Groetjes Irene Lelieveld

Laura
Door

Laura

op 10 Jun 2014

tast baking soda niet je glazuur aan? want dit heb ik gelezen op best wel veel websites.

Roelien
Door

Roelien

op 10 Jun 2014

Ik heb bij de Tuinen tandpasta gekocht van het merk Dr Organic. Ik vind de Aloe Vera en de Tea tree erg verfrissend. Mijn kinderen poetsen er ook mee en dat doen ze echt niet als ze het vies vinden....

Ton Peters
Door

Ton Peters

op 10 Jun 2014

Dit is niet te geloven!!! Jarenlang hebben ze ons voorgehouden om fluoride te gebruiken in tandpasta en onze kinderen hiermee hun gebit te laten behandelen! Ik ben enige tijd geleden de Bright Toothgel van Forever gaan gebruiken met een geweldig resultaat. Hierin zit GEEN fluoride (aluminium), maar wel het juiste percentage gestabiliseerde aloë vera gel en de bijenpropolis. Het zorgt voor een gezond tandvlees en een perfecte mondhygiëne. Het smaakt lekker fris en kan absoluut geen kwaad wanneer het wordt doorgeslikt. Een geweldig natuurproduct voor het hele gezin! Aanbevelingswaardig! Kan bij mij worden besteld (zie mij website!).

Joost
Door

Joost

op 18 May 2015

Wat jij hier doet is jou inkomen promoten, snap eigenlijk niet waarom wij zoveel moeten betalen voor een advertentie, terwijl jij hier profiteert van (zogenaamde reactie) en lees laatste zin Een geweldig natuurproduct voor het hele gezin! Aanbevelingswaardig! Kan bij mij worden besteld (zie mij website!Een schande beste Ton Peeters, wist niet dat de Mormoonse gemeenschap zich hiertoe verlaagde. Producten zijn te duur en zeker in deze crisistijd, Natuurproducten vinden wij genoeg, zonder dat er ons iemand moet beleren zoals jij. met dank om een reactie te mogen plaatsen,

Katja
Door

Katja

op 11 Jun 2014

Mooi artikel weer. Ik had laatst inderdaad een gesprek met de tandarts hierover. Ik wilde niet dat de kinderen een fluoride behandeling kregen. Zij liet mij natuurlijk de vrije keus, ging ook niet echt in discussie, maar wilde nog wel even benadrukken dat fluor het enige is dat gaatjes voorkomt.Ik ging aan de slag met kokosolie en bakingsoda, maar las dat dan je kronen los kunnen laten.... daar zit je ook niet op te wachten :-(

Katja
Door

Katja

op 11 Jun 2014

Mooi artikel ! Goed geschreven, duidelijk!. Ik had laatst inderdaad een gesprek met de tandarts hierover. Ik wilde niet dat de kinderen een fluoride behandeling kregen. Zij liet mij natuurlijk de vrije keus, ging ook niet echt in discussie, maar wilde nog wel even benadrukken dat fluor het enige is dat gaatjes voorkomt.Ik ging aan de slag met kokosolie en bakingsoda, maar las dat dan je kronen los kunnen laten.... daar zit je ook niet op te wachten :-( Heeft iemand hier ervaring mee of een alternatief?

Ton Peters
Door

Ton Peters

op 12 Jun 2014

Hallo Katja, Zie mijn reactie aan Jessica (sorry staat Katja boven vermeld)! Ik heb zelf kronen en implantaten en nooit problemen gehad dat deze los lieten en ook niet van anderen hierover iets gehoord. Dus gewoon bestellen den DOEN ! Mijn website: ton42forever.myflpbiz.com

Joost
Door

Joost

op 10 Jun 2015

en bij jou bestellen zeker?? je gebruikt deze fantastische site om jou producten aan de man te brengen, NIET DOEN DUS!

jessica
Door

jessica

op 11 Jun 2014

Kan dit ook veilig worden gebruikt bij slotjes/beugels (ivm loslaten van de 'lijm')?

Ton Peters
Door

Ton Peters

op 12 Jun 2014

Hallo Katja, Heel veel mensen en kinderen die de tandpasta van Forever (Bright Toothgel) gebruiken zijn alleen maar enthousiast!! Ik heb nog nooit van iemand gehoord dat dit problemen geeft en de lijm zou loslaten! Bij mij te bestellen via mijn website: ton42forever.myflpbiz,com

Joost
Door

Joost

op 18 May 2015

Hoe kan jij nu weten hoeveel mensen die tandpasta gebruiken? weer een verduikte actie om zijn website te promoten en mensen een rad voor hun ogen te draaien! Deze praktijken moeten aan de kaak gesteld worden, een regelrechte schande is het. Over de producten wil ik mij niet uiten daar iedereen dit voor zo eigen moet uitmaken, maar de manier waarop deze heer iedere keer weer opnieuw ons zijn visie wil opdringen slaat alles. met dank om deze reactie te mogen plaatsen.

Joost
Door

Joost

op 18 May 2015

Het ruikt hier enorm naar een piramideverkoop. Eigenlijk lijken al die soorten van piramideverkoop op elkaar. de meesten eindigen met een berg schulden, met kelders en zolder vol gestapeld met dure producten die ze nog moet trachten aan familie en vrienden aan te smeren, maar die zijn het dan al wel beu en hebben nog "product" in voorraad voor de volgende jaren. Als het "product" zo fantastisch zou zijn, dan was het al lang te koop in winkels of webshops . . Pas op, de grens met het illegale met oplichterij is er dun.Ik denk dat deze heer zijn kelder heeft vol liggen en daarom op deze serieuze website zijn website gratis wilt promoten.

Sandra
Door

Sandra

op 18 Jun 2014

Jeetje, weer een erg overdreven stuk. Waar is het wetenschappelijk bewijs? Als je weet dat zelfs WATER giftig is, ga je dan ook stoppen met het drinken hiervan? Juist.... water is giftig. Of liever gezegd, wordt giftig op het moment dat je er teveel van drinkt. Precies! Fluoride is dus ook NIET giftig als je er niet teveel van inneemt. En aangezien alles zo super ruim binnen de marges gehouden wordt krijg je echt niets van het poetsen met fluoride. Net zoals alle andere zaken die als giftig bestempeld worden, zoal aspartaam. Ook niet giftig als je er gewoon op een normale manier mee om gaat. Er zijn natuurlijke zoetstoffen die sneller giftig worden dan bepaalde chemische varianten.

Marjo van Leeuwen
Door

Marjo van Leeuwen

op 19 Jun 2014

Hallo Sandra, het is wetenschappelijk onderbouwd, vooral in Amerika hebben ze daar uitgebreid onderzoek naar gedaan. Het is de stapeling wat het zo giftig maakt. Iedereen slikt het wel eens door en zeker kinderen. Tuurlijk kan je veel zaken gaan doortrekken zoals water, maar het is ook bepalend waar het water vandaan komt. In Nederland heb je waterbronnen, zoals de duinen in de kustgebieden. Deze zijn eigenlijk het schoonst. In het midden van het land wordt water gebruikt uit de rivieren, dan zal je begrijpen dat daar meer rotzooi in zit. Mijn motto is dat alles wat in een fabriek of laboratorium gefabriceerd wordt komt niet op mijn bordje.

Luus
Door

Luus

op 04 Jul 2014

Ik heb gelezen dat de schurende werking van baking soda prima is op je tanden, als je het maar 1x per week gebruikt. Wanneer je het vaker gebruikt kun je het glazuur beschadigen. Klopt dit?

Marjo van Leeuwen
Door

Marjo van Leeuwen

op 06 Jul 2014

Hallo Luus, in heel veel tandpasta zit schuurmiddelen voor de extra whitening. Backing soda kan je het beste niet puur gebruiken, maar samen met de ingrediënten hierboven. Ook is het goed om dagelijks een oilpulling te nemen in de mond. Dit helpt tegen bacteriën en ademgeuren. Veel mensen vergeten de tong. De tong heeft een ruw oppervlak. Hierop zitten, net als op de tanden, bacteriën, vooral achterop de tong. Deze kunnen een geelwitte kleur op de tong veroorzaken en ook een slechte adem. Daarom is belangrijk om een keer per dag samen met de tanden ook de tong te poetsen.

Jolanda
Door

Jolanda

op 30 Jul 2014

Nadat ik op internet veel heb gelezen over fluoride (let op! fluor is iets geheel anders) ben ik opzoek gegaan naar tandpasta zonder additieven maar vooral zonder fluoride. Ik kwam uit op Weleda calendula. Blij dat ik gifvrij poets merkte ik dat mijn (reumatische) pijnklachten verminderden (ik kan met mijn handen weer potjes openen). Gebruik ik wel fluoride ben ik weer terug bij af voor wel 3 weken. Xilitol blijkt ook cariës tegen te gaan (kort; de bacterie die tandbederf veroorzaakt sterft en tandplak hecht zich moeilijker aan tandglazuur).

Abukaliem
Door

Abukaliem

op 02 Sep 2014

Beste Marjo,Je zou eens Siwaak moeten proberen, een echte duurzame natuurlijke tandenborstel en tandpasta in één. voor mij werkt het perfect.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading