datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Het Nationaal Schoolontbijt van 3 t/m 7 november 2014
03 november 2014 
5 min. leestijd

Het Nationaal Schoolontbijt van 3 t/m 7 november 2014

Vanochtend startte in Madurodam de 12e editie van Het Nationaal Schoolontbijt: het educatieve ontbijtevenement waarbij deze week een half miljoen kinderen op zo’n 2.500 basisscholen samen ontbijten. Dit jaar krijgen ze een ‘gezond ontbijtpakket’ met vers brood, beleg en fruit. In Madurodam lieten Haagse scholieren en tafels vol bijzondere beroepen zien dat heel Nederland ontbijt. Onder leiding van Xander de Buisonjé speelden ze een ontbijtquiz en plaatsten ze een miniatuurtje van een ontbijtende familie in het park. Xander de Buisonjé is ambassadeur van Make-A-Wish Nederland, dit jaar het goede doel van Het Nationaal Schoolontbijt. Tijdens het ontbijt maakte de organisatie ook de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek onder basisschoolleerlingen.

Voorkeurs-en middenwegproducten

Brandweerlieden, sporters, politieagenten, piloten en stewardessen, showballetdanseressen, artsen en verplegers, hotelschoolstudenten en bakkers en kinderen openden in Madurodam samen de week van Het Nationaal Schoolontbijt. Dat ontbijt bestaat dit jaar uitsluitend uit voorkeurs- en middenwegproducten, zoals het Voedingscentrum die onderscheidt: tarwebolletjes, krentenbollen, volkorenbrood, halvarine, fruitstroop, halvajam, smeerkaas (minder zou/minder vet), 30+ kaas, halfvolle melk en appels. Voor kinderen met een glutenintolerantie zitten er glutenvrije crackers in het pakket. Naast het Voedingscentrum steunen ook Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG), de Hartstichting, de Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging het Nationaal Schoolontbijt. Deze partijen ontwikkelden nieuw lesmateriaal voor alle scholen en tekenden een convenant met de missie om het ontbijtgedrag van basisscholieren te verbeteren.

Gezond ontbijtgedrag is aan te leren

Tijdens het ontbijt maakte de organisatie ook de resultaten bekend van een ontbijtonderzoek dat Wageningen UR vorig jaar tijdens Het Nationaal Schoolontbijt deed onder 1.113 kinderen op 12 basisscholen. Daarbij konden kinderen kiezen uit witte broodjes en volkorenbroodjes met een normale en een grappige vorm, zoals een vis, een hartje en een handje. Als de volkorenbroodjes een grappige vorm hadden, aten de kinderen er bijna 2 keer zo veel van. Zeker als de witte broodjes een normale vorm hadden. Opvallende volkorenbroodjes werden door de kinderen ook als lekkerder beoordeeld dan die met een gebruikelijke vorm. Dit resultaat bewijst dat ontbijtgedrag van kinderen positief te sturen is. Dat is voor Het Nationaal Schoolontbijt de reden om dit jaar een nog beter voorbeeld te geven met een gezond ontbijt.

Ontbijten voor een goed doel

Elk jaar steunt Het Nationaal Schoolontbijt een goed doel dat kinderen helpt. Dit jaar is dat Make-A-Wish Nederland, de stichting die al 25 jaar de liefste wens vervult van kinderen met een levensbedreigende ziekte. Met symbolische bijdragen voor hun ontbijtjes maken de deelnemende scholen en zo’n 225 gemeenten, waar burgemeesters met een schoolklas ontbijten op het stadhuis, een donatie mogelijk aan dit goede doel. Het bedrag van die donatie maakt Het Nationaal Schoolontbijt op vrijdag bekend. Bovendien deed ook Madurodam vanochtend een donatie van € 5.000 aan de stichting. Madurodam, in 1952 opgericht als fondsenwerver en promotieplatform voor het goede doel, is goed voor kinderen. Jaarlijks schenkt Madurodam haar opbrengst aan in Nederland actieve goede kinderdoelen die zich richten op de thema’s ‘leuk leren’, ‘beter buitenspelen’ en ‘feest voor iedereen’.

Bakkers en supermarkten uit de buurt

Tijdens de ontbijtweek zorgen ambachtelijke bakkers en de supermarktketens Albert Heijn, Coop, Hoogvliet, PLUS en Poiesz ervoor dat de ruim 2.500 scholen in het hele land op tijd hun ontbijtpakketten krijgen. Daarin vinden de kinderen naast een gezond ontbijt ook vrolijke placemats en folders met ontbijttips voor hun ouders. Albert Heijn is dit jaar nieuw als partner van NSO toegetreden met de intentie om het educatieve ontbijtevenement groter, gezonder en gevarieerder te maken. Dit past binnen de ambitie van Albert Heijn om kinderen gezonder te laten eten. Het Nationaal Schoolontbijt is een initiatief van brood.net, voorheen Voorlichtingsbureau Brood.

Het Nationaal Schoolontbijt is al 11 jaar het grootste educatieve ontbijtevenement van Nederland. Elk jaar begin november maken we van ontbijten een feestje in het hele land. Een week lang. Dit jaar van 3 tot en met 7 november. Bij deze 12e editie gaan meer dan 500.000 basisschoolkinderen samen ontbijten op ruim 2.500 scholen.

Wat is een gezond ontbijt?

Op de website van het Nationaal Ontbijt lees ik dat bij het beste ontbijt dit op tafel staat:

 • Brood
  Eet vooral een ontbijt met veel vezels. Die zitten in graanproducten en in fruit. Vooral in volkorenbrood. Op de verpakking kun je zien of brood volkorenbrood is.
 • Halvarine
  Als je wat op je brood smeert, gebruik dan halvarine. Dat is minder vet dan margarine of roomboter.
 • Hartig beleg
  Eet je vlees en kaas op je brood, kies dan voor mager. Gebraden kipfilet of beenham bijvoorbeeld. En 20+ of 30+ kaas of hüttenkäse.
 • Zoet beleg
  Liever ook iets zoets? Kies dan voor halvajam, appelstroop of honing in plaats van chocopasta of hagelslag. Veel gezonder!
 • Zuivel
  Als je melk drinkt, drink dan magere of halfvolle melk. Of karnemelk. Eet je ook yoghurt of kwark, neem dan de magere.
 • Fruit en groente
  Kom je niet aan 2 stuks fruit per dag? Neem er dan alvast 1 bij je ontbijt. Een banaan of appel bijvoorbeeld, los of op brood. Een glas vers sinaasappelsap kan natuurlijk ook. Met tomaat of komkommer erbij maak je helemaal een frisse start.

Kan dat ook anders?

Jammer dat er voor deze volgorde gekozen is met als laatste in de rij fruit en groente. Mijn kinderen ontbijten namelijk altijd eerst met een bakje fruit! Bovendien mis ik ook een ei in het overzicht. Mijn jongens vinden een omelet als ontbijt (meestal zonder brood) erg lekker. Het valt mij ook op dat er veel magere producten worden aanbevolen, terwijl daar het probleem echt niet inzit. Het gaat juist om de hoeveelheid suiker die zorgt voor de toename van het gewicht bij kinderen. Over de halvarine zal ik maar niets zeggen… Tot slot is er weinig aandacht voor wat te drinken. Bij zuivel staat alleen iets over melk drinken, maar niets over water, thee, limonade of (zelfgemaakte) sappen.

Ontbijtpakket

Het Nationaal Schoolontbijt is natuurlijk niets zonder de hulp van partners. Het verse brood en de verse broodjes voor Het Nationaal Schoolontbijt komen van bakkers en supermarkten uit de buurt van de deelnemende scholen. Verschillende partners zorgen voor het beleg, het fruit en het drinken bij alle ontbijtjes.

Het Nationaal Schoolontbijt 2014 bestaat per groep van 25 leerlingen uit:

 • Brood en broodjes: 18 krentenbollen, 18 tarwe- of volkorenbolletjes, 2 gesneden volkorenbroden of volkoren-meergranenbroden
 • 1 pot Frutesse Maestrichter Fruitstroop
 • 4 kuipjes ERU Kids smeerkaas
 • 1 pakje Consenza glutenvrije crackers
 • 1 pot halvajam (aardbeien, abrikoos of viervruchten)*
 • 1 kuipje halvarine**
 • 5 literpakken halfvolle melk**
 • 1 pakje 30+ kaas**
 • fruit**

* Halvajam zit bij het ontbijt van scholen die hun ontbijtpakket ontvangen van Albert Heijn of een ambachtelijke bakker.

** Deze producten kunnen van verschillende merken zijn. Kijk voor de voedingswaarde op de verpakking.

Ook voor kinderen met een voedselallergie of – intolerantie

Het Nationaal Schoolontbijt wil een ontbijtfeest zijn voor iedereen. Ook voor kinderen met een voedselallergie of -intolerantie. Daarom zitten er bijvoorbeeld dit jaar ook glutenvrije crackers in het pakket voor kinderen met glutenintolerantie. Ook in de keuze van het beleg proberen we zo veel mogelijk rekening te houden met allergieën. In samenspraak met de Nederlandse Coeliakie Vereniging is er ook een checklist voor hulpouders en leerkrachten om Het Nationaal Schoolontbijt ook voor kinderen met coeliakie of een andere voedselovergevoeligheid tot een feest te maken.

Goede zaak dat er dit jaar ook aandacht wordt besteed aan voedselallergie. Het doel van het Nationaal Schoolontbijt is naar mijn mening ook erg goed, jammer alleen nog dat er nog veel ouderwetse voedingsgedachten op nagehouden worden.

Wat vind jij van het Nationaal Schoolontbijt en hoe zou volgens jou het ontbijtpakket er uit moeten zien?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
mariline
Door

mariline

op 03 Nov 2014

40 gr havermout met 200 ml plantaardige melk, 2 dadels in stukjes en 1/2 appel, geraspte kokos en wat kaneelpoeder warm maken in een pannetje. kopje thee ontbijt-melange van zonnatura.

Franciska
Door

Franciska

op 03 Nov 2014

Ik houd mijn kind bewust weg van het schoolontbijt. Het gebruik van halvarine, witbrood, stroop, smeerkaas, koemelk/kaas keur ik totaal af. Hij eet zijn kommetje havermout met geitenyoghurt, bosbessen, ongezwavelde rozijnen en een beetje kaneeel gewoon thuis.

Veronique
Door

Veronique

op 03 Nov 2014

Er is al wat vooruitgang geboekt ten opzichte van vorig jaar, gelukkig maar. Leuk van de gluten vrije crackers, volgend jaar dan ook nog wat voor de koemelk lactose/proteine intoleranten (zit nl ook vaak in brood) die ook zeer weinig suiker eten. Nou ja, mijn kinderen gaan naar het schoolontbijt, na hun eigen gezonde ontbijt, met een aantal disclaimers onder de arm. Plastic (oeps halvarine) wordt er niet gesmeerd, geen lactose. En voor mijn appel/aardbei intolerante bovenop de lactose, blijft er ....... niets geschikts over. O, toch wel de glutenvrije crackers. Die gaat dus op pad met een omelet of gekookt ei om op/bij de crackers te eten tijdens het ontbijt. (Ok dat ik snap ook wel dat dat een specifiek geval is en dat ik niet moet verwachten dat daar altijd rekening mee gehouden kan worden) Ik zie het maar weer als een moment om mijn kroost te leren wat echt gezond eten is, niet klakkeloos aan te nemen wat middels een filmpje over ontbijten wordt geleerd, niet bang te zijn van gezond vet en te benadrukken dat water drinken echt heel goed is voor je lijf. Ze moeten het zichzelf toch eigen maken en begrijpen om het ook later voort te kunnen zetten.

Marjon
Door

Marjon

op 10 Nov 2014

Ik vind het een goed initiatief. Ontbijt is het belangrijkste om mee te starten. Bij ons is het standaard maar bij heel veel gezinnen schiet dit er in. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading