datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Het Paleo dieet, voeding als geneesmiddel!
11 mei 2015 
4 min. leestijd

Het Paleo dieet, voeding als geneesmiddel!

De wereld om ons heen veranderd in een razend tempo. Vooral ook door de technieken van het genetisch modificeren van voedsel, hiermee kunnen ze de erfelijke eigenschappen van een gewas of dier veranderen. Zo kunnen de gewassen/dieren zich beter wapenen tegen infecties. Het is zelfs mogelijk om een erfelijke eigenschap te wijzigen en er eventueel een ander ras in te brengen. Zo kunnen voedingsmiddelen/dieren beter tegen ziektes, bacteriën en insecten. Maar worden ook groter, voller, ronder, mooier van kleur etc. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar hoe bizar is dit eigenlijk wel niet.

Genetisch gemodificeerde gewassen

Wisten jullie dat in 2012 wereldwijd ruim 170 miljoen hectare genetisch gemodificeerde gewassen geteeld zijn. De belangrijkste gewassen die genetisch gemodificeerd zijn onder andere maïs, soja, koolzaad.  Door te intensief de grond te bewerken gaat de kwaliteit van onze voeding sterk achteruit, dan komt de genetisch gemodificeerde methodes er ook nog eens bij. Hierdoor halen we de voorgeschreven dagelijkse hoeveelheid nutriënten niet. Ook door combinaties van voeding gaan er vele goede voedingsstoffen verloren. Denk je goed en gezond te eten, heb je toch een nutriënten tekort, en de welvaartziekten steken de kop op.

Paleolithische voedingspatroon

Met deze wetenschap is er een groep ontstaan die pleit voor een paleolithische voedingspatroon. Hierdoor kunnen wel degelijk heel wat welvaartziekten vermindert worden. Voedingsstoffen bevatten vitamines, mineralen en spoorelementen. De één wat meer dan een ander, door gezonde biologische voeding en het juist combineren van voedingsmiddelen binnen een menu wordt voeding een medicijn, wat weer preventief inwerkt op onze gezondheid. De juiste voeding en beweging vormen samen de beste combinatie voor het behandelen, maar vooral bestrijden van vele aandoeningen.

Paleo dieet versus het Voedingscentrum

Het Louis Bolk instituut heeft samen met Wageningen UR, de Universiteit van Groningen, Scriptum en de Universiteit van Gerona (Spanje) onderzocht wat het Paleolitisch voedingspatroon met ons lichaam doet. Er zijn 34 deelnemers geselecteerd met twee of meer kenmerken van het metabool syndroom. Voor en na het onderzoek hebben ze alles opgemeten, zoals bloeddruk, buikomvang, suikerwaarden, cholesterol, gewicht, lengte. Ze werden verdeeld in 2 groepen, waarvan 1 groep zich 2 weken lang alleen een Paleo dieet kreeg voorgeschreven. De andere groep moest een dieet houden volgens de voorschriften van het Voedingscentrum. De groep van het Paleo dieet hadden een daling van de bloeddruk, cholesterolwaarden, gewicht en de suikerwaarden. En dat binnen 14 dagen!

Oermens had geen overgewicht

De oermens leefde voornamelijk buiten en waren veel meer aan de zon blootgesteld. Ze leefden in kleine groepen en de mannen gingen op jacht. Er was geen vervuiling, daardoor kregen ze geen gifstoffen naar binnen. De oermens was een jager en een verzamelaar van vruchten, planten, noten en zaden. De meest ideale voeding voor de mens is een goede verdeling van dierlijk eiwitten en minder koolhydraten. Alleen de koolhydraten uit groente en fruit wordt genuttigd, suikers en graanproducten worden niet gegeten. De Paleo aanhangers zeggen dat overgewicht en diabetes in de oertijd niet voorkwamen.

Wat is het Paleo dieet?

Alle voeding moet echt, biologisch en onbewerkt zijn. Als de voeding uit een potje of pakje komt is dit geen Paleo en dan ook verboden. Deze manier van eten zorgt er al voor dat je minder kunstmatige stoffen, zout en suikers naar binnen krijgt.


Wat mag er gegeten worden, eigenlijk heel simpel:

 • Mager vlees (rund, varken, lam, kip, wild, etc.)
 • Vis (zalm, tonijn, kabeljauw, baars, etc.)
 • Schaal- en schelpdieren
 • Groenten
 • Eieren
 • Fruit
 • Noten en zaden
 • Thee, water, verse vruchtensap
 • Natuurlijke olie (kokosolie, olijfolie)
 • Visolie

Er wordt geen graan, peulvruchten en bonen gegeten. In de voeding mag ook geen of weinig zout of suiker toegevoegd worden. Alleen kruiden en gezonde zoetmiddelen.

Sleutelwoorden zijn:

 1. Eet gevarieerd
 2. Koop verse en biologische producten
 3. Koop geen kant-en-klare producten, ook geen producten waar een industriële productie aan vooraf gegaan is (brood, pasta, koek, gebak etc.)
 4. Gebruik de juiste vetten (kokosvet, visolie, olijfolie)
 5. Gebruik weinig zout

(Koolhydraten worden omgezet naar glucose (suiker). Hoewel glucose ook brandstof is, wordt het in grote hoeveelheden behoorlijk giftig. Een gedeelte wordt verbrandt maar de overgebleven glucose wordt opgeslagen in de cellen. In eerste instantie in de cellen in de spieren en lever (glycogeen), maar zijn deze vol wordt het omgezet in vet.)

Recept Paleo Stamppot

Wat heb je nodig voor 2 personen

 • 450 gram spinazie
 • 1 knolselderij
 • 1 eetlepel olie
 • 250 gram biologische spekblokjes
 • Mespuntje zout en wat peper
 • Eventueel een uitgeperste knoflook
 • 1 ui

Zo maak je de stamppot

 1. Schil de selderij en snij deze in kleine stukjes.
 2. Kook de selderij in water in 15 minuten gaar.
 3. Bak de spekblokjes krokant en leg ze op een bord/schaaltje bekleed met keukenpapier.
 4. Bak in de pan de gesnipperde ui en de knoflook glazig en doe ze bij de spekblokjes op het bord/schaaltje.
 5. Snij de spinazie en laat het zonder water gaar worden in een pan.
 6. Laat de spinazie uitlekken.
 7. Giet de knolselderij af en pureer dit met een stamper of staafmixer tot het mooi egaal is.
 8. Voeg er nog de olie en wat peper en zout bij en roer het goed door.
 9. Voeg hierna de spinazie en de spekblokjes, ui erbij en roer het door elkaar.

Recept Paleo brownies met avocado


Wat heb je nodig voor Paleo brownies

 • 1 avocado
 • 2 eieren
 • 120 gram raw cacao
 • 100 gram pure chocolade
 • ½ tl bakpoeder
 • 120 ml honing
 • 50 gram noten

Zo maak je de Paleo brownies

 1. Verwarm de oven voor op 150 oC.
 2. Vet een brownie bakvorm in en beleg het met bakpapier.
 3. Maak de avocado schoon en snij hem in blokjes.
 4. Doe de avocado en de honing in een kom en mix dit tot een egale massa.
 5. Voeg de eieren toe en mix alles er goed doorheen.
 6. Doe er vervolgens de cacao, gesmolten chocolade en bakpoeder erdoor.
 7. Roer de grof gemalen noten erdoor en hou wat achter voor de garnering.
 8. Giet het beslag in de vorm en garneer het nog met de noten.
 9. Bak de brownie in 20 minuten gaar.
 10. Controleer eerst met een houten prikker, komt hij er droog uit dan is hij goed. Zit er nog wat deeg aan laat de brownie enkele minuten langer in de oven gaar worden. Controleer nogmaals.
 11. Laat de brownie afkoelen en snij met een scherp mes in gelijkmatige stukken.

Handtekening-Miss-Natural

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading