Het Sonja Bakker dieet werkt wel en niet

Ik Sonja Bakker, jij Sonja Bakkert, wij Sonja Bakkeren. Dit populaire dieet in Nederland heeft veel mensen doen Sonja Bakkeren. Wie kent er niet iemand die wel eens heeft geSonjaBakkerd? Je ziet het goed, het dieet is zelfs een werkwoord geworden.

Gek genoeg heb ik er nog nooit aan meegedaan en heb ik nog nooit een Sonjaboek in mijn handen gehad. Vanwege het grote succes van Sonja, ben ik toch nieuwsgierig geworden. Wat is dit dieet, waardoor het zo goed werkt?

Sonja werkt

Wat wel werkt, wordt meteen zichtbaar. Sonja kauwt tot in detail uit wat je wel en niet mag. Ze zegt precies wanneer je wat moet eten en hoeveel je dan mag. En wij luie mensen vinden dat maar al te prettig. We hoeven niet zelf na te denken, we hoeven alleen maar te doen wat Sonja zegt en dan komt het allemaal goed met ons.

Ik vind het een beetje verdrietig klinken, maar ik denk echt dat dit de enige reden is dat mensen willen SonjaBakkeren. Oja, en volgens Sonja mag je ook nog eens een selectie koekjes wel hebben. Die hoef je dus ook niet te missen, ook weer een hele geruststelling voor velen!

Sonja werkt wel en niet

Als ik in mijn omgeving kijk, zijn er wel wat mensen die hebben geSonjaBakkerd. Ik kan me alleen niet zo goed bedenken wie er ook daadwerkelijk blijvend slank van is gebleven. Blijkbaar is de methode van Sonja heel prettig, maar helpt het je gezonde eetpatroon en je jojo-effect niet.

Opvallende ‘Sonjadingen’

Bij het openslaan van een Sonjaboek lees ik eens door de ‘toegestane’ lijsten. Daar valt me heel veel op, maar ik haal er een paar bijzondere punten uit.

Zo is het helemaal Sonja-ok om light te nemen. Hoewel bij ‘light’ alle alarmbellen af zouden moeten gaan, vanwege aspartaam en andere ongezonde ingrediënten, gebeurt dat bij Sonja niet. Light betekent altijd dat ze iets akeligs extra in het product hebben gedaan.

Veel bewerkte producten mét suiker

Alle aanraders bevatten ook enorme hoeveelheden geraffineerde suiker. Ik zie Evergreen koeken, ontbijtkoek, eierkoeken, gestampte muisjes en zelfs vruchtenhagel! Ja, waarom ook niet… Mijn mond hing ondertussen al wagenwijd open, afgewisseld met verwonderde geluiden. Eeeeecht?

Producten met veel suiker gaan hand in hand met bewerkte producten. Veel producten die je mag, zijn bewerkte producten, met veel E-nummers en andere troep. Smeerkaas, snelle jelle’s, cracottes, volkoren beschuiten, halvarine, optimel chocoladevla. Nee, bedankt.

Te weinig om goed te vullen

De menu’s zijn ook soms erg interessant. Ik zag ergens als tussendoortje: twee mentos light en koffie of thee. Ja, dat zal lekker vullen, en nog gezond ook! Nee… Wat me opvalt is dat de maaltijden soms best klein zijn. Ik kan voor lunch soms wel 4 volkoren zuurdesemboterhammen eten of een hele bak salade. Ik zag bij Sonja verscheidene keren 1 pistoletje voorbijkomen, of 3 crackers met wat druiven. Daar red ik het niet mee hoor. Ik vind het niet gek dat je daarvan afvalt! Ik zou echt veel honger hebben. En dan als tussendoor van die eierkoeken. Hopen dat dat vult.

Doe mij maar puur natuur

Nee, doe mij toch maar lekker puur natuur. Ik eet wanneer ik wil, ik eet hoeveel ik wil en ik ben zo blij dat ik zelf verstandige en gezonde keuzes kan maken. Leren over gezond eten is veel waard, zodat je weet wat gezond eten is en waarom het gezond is. Veel meer motiverend en doeltreffend!

Ik ben ook niet altijd slank geweest

Sommigen denken misschien dat ik dat gemakkelijk kan zeggen, omdat ik slank ben, maar zo ben ik niet altijd geweest. Pas sinds ik puur natuur, suikervrij en zuivelvrij eet is mijn gewicht laag en kan ik eten wat ik wil. Daarvoor moest ik altijd opletten wat ik in m’n mond stopte, want anders was er zo weer een kilo bij. Misschien geldt dat ook wel voor jou!

Eet jij ook liever puur natuur?