Het is weer bijna Pasen: Tijd voor natuurlijke paasrecepten!

Het is bijna Pasen, en dan denken we aan de lente, lammetjes maar ook aan chocolade paashazen, boterlammetjes en eieren. Maar Pasen is eigenlijk een Christelijk feest waar gevierd wordt dat Jezus uit de dood is opgestaan, drie dagen na zijn kruisiging.

Toen ik nog een klein meisje was kreeg ik met Pasen altijd nieuwe kleren en mooie lakschoentjes. Oma breide een mooi vestje en je ging met Pasen op zijn Paasbest naar opa en oma. Daar kwamen alle ooms en tantes met hun kroost bijeen en iedereen nam wat lekkers mee. Het huis rook al weken naar allerlei baksels en we mochten van alles proeven. Graag deel ik enkele van deze heerlijke paasrecepten met jou!

Paastradities

Toen mijn kinderen klein waren versierde we al enkele weken voor Pasen het huis met paastakken en allemaal paasknutsels. We kookten veel eieren en lieten die koud worden en samen met de kinderen beschilderde wij ze met allemaal mooie taferelen. Ze waren niet om te eten, maar je deed het gewoon omdat het Pasen was.

Ook gingen we met de kinderen gekleed in mooie nieuwe kleren naar opa en oma en daar kwamen alle broers en zussen bijeen en we aten allemaal lekkere dingen. Vroeger leerde je koken van je moeder en die weer van haar moeder en zo waren er recepten die al generaties in de familie waren. Hieronder zal ik er een paar voor jullie onthullen. En ook dit jaar zal al dit lekkers bij ons op de Paastafel niet ontbreken.

Recept: Vruchtenbrood met noten

Dit heb je nodig:

  • 1 kg gedroogde tuti fruti (abrikozen, appeltjes, pruimen, dadels, vijgen)
  • 200 gram gemengde noten
  • Gist
  • 2 el honing
  • 500 gram meel (teff- of speltmeel)
  • ½ el kaneel
  • 100 gram abrikozen of pruimenjam
  • 300 ml lauw warm water

Zo maak je het brood:

  1. Snijd alle gedroogde vruchten in stukjes, snijd ze niet te klein.
  2. Hak de noten grof.
  3. Meng de honing en gist in het lauwwarme water en laat het 15 minuten staan.
  4. Meng intussen het meel en kaneel en giet het water over het meel.
  5. Kneed het deeg zeker 10 minuten tot een mooie deegbol.
  6. Laat het deeg 30 minuten afgedekt rusten.
  7. Kneed het deeg nogmaals en doe er de vruchten en de noten bij en kneed het door totdat het goed in de deeg gemengd is.
  8. Maak van het deeg een mooie bol en laat deze zeker 8 uur afgedekt rusten.
  9. Verwarm de oven op 150 graden (hete lucht 130 graden) en bak het brood in 60 minuten gaar.
  10. Als het brood bijna klaar is, verwarm dan 2 eetlepels water met de jam en strijk met een kwast de stol in zodra hij uit de oven komt.

Recept: Oma’s tomatensoep

Dit heb je nodig:

  • 1 pond soepvlees
  • 1/2 pond gehakt
  • 1 beschuit
  • 1 ei
  • 1 ui
  • Bosje Peterselie
  • Zout en peper
  • 2 kg tomaten
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 prei
  • 3 wortels
  • 1 tl tijm en foelie

Zo maak je de soep:

  1. Zet het soepvlees op in een pan met ruim water en breng dit aan de kook.
  2. Snijd de prei in dunne ringen en pel de ui en maak de wortels schoon.
  3. Zodra het water kookt voeg je de wortels, ui, takjes peterselie, tijm, foelie en laurierbladen toe.
  4. Voeg er zout en peper naar smaak bij.
  5. Laat de bouillon zeker 3 uur trekken, schuim het regelmatig af en voeg eventueel nog wat water bij.
  6. Snijd een inkeping in de tomaten en leg ze even in kokend water. Zodra het velletje los komt, de tomaat eruit halen en het velletje eraf halen.
  7. Snijd de tomaten in stukken.
  8. Doe 200 ml water in een pan en stoof de tomaten in ongeveer 15 minuten.
  9. Pureer de tomaten. Oma gebruikte een zeef met zo’n draaiding erop, tegenwoordig pakken we de staafmixer.
  10. Meng door het gehakt zout, peper, een ei en een verkruimelde beschuit. Maak er kleine balletjes van. Het geheim van mijn oma was dat zij de balletjes in de koekenpan bakte alvorens ze in de soep te doen.
  11. Zeef de bouillon en voeg de tomatenpuree en de preiringetjes toe. Zeef (mix) de groente uit de bouillon tot een puree en voeg die ook nog toe. Laat dit alles nog 15 minuten zachtjes koken.
  12. Voeg er de balletjes aan toe en na 10 minuten is de soep klaar!

Recept: Ouderwetse stoofpeertjes met vanille ijs en perensaus

Dit heb je nodig:

  • 1 kg stoofpeertjes
  • 3 tot 5 el perensuiker (naar smaak), dadelstroop of een andere natuurlijke suikervervanger
  • 1 kopje Bessensap
  • 2 kaneelstokjes
  • 4 kruidnagels
  • Flinke scheut bessenjenever of port
  • 2 el custard

Zo maak je het klaar:

  1. Schil de peertjes en laat het steeltje eraan.
  2. Breng water in een grote wijde pan aan de kook, de peertjes moeten net onder het water staan.
  3. Zet de peertjes netjes naast elkaar en doe er de perensuiker, kaneelstokjes, kruidnagels, bessensap en bessenjenever/port bij.
  4. Laat de peertjes 2,5 tot 3 uur zachtjes gaar worden. Mijn oma gebruikte hiervoor een peteroleum stelletje.
  5. Zodra ze gaar zijn, zet je de peertjes op een schaal in de koelkast.
  6. Oma maakte een papje van custard met wat water en bond daar de perensaus mee. Giet niet alles in één keer in de saus, maar beetje bij beetje totdat de saus mooi stroperig is. Wij kregen de peertjes op een bordje met een bolletje ijs en daaroverheen wat perensaus en wat chocoladerasp. Tegenwoordig maken we het vanille ijs natuurlijk zelf!

Welke natuurlijke paasgerechten zet jij op tafel?