datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Hoe denk jij over Raw Food? Hype? Of ben jij een absolute fan?
08 oktober 2015 
3 min. leestijd

Hoe denk jij over Raw Food? Hype? Of ben jij een absolute fan?

Een veel gehoorde uitspraak is: ‘ik ben toch zeker geen konijn?!’ Ik hoor dit niet alleen vaak bij mensen van een de generatie die behoren tot onze opa’s en oma’s, maar ook onder jongeren.

Toch is ‘raw’ hip en happening. Reform winkels, biologische winkels, en zelfs grote supermarktketens bieden zogenoemde energybars aan of raw chocolade.

Maar waarom rauw? Afgezien van het konijnen verhaal, waarom zouden we alles koud gaan eten?

100% Plantaardig

Om antwoord te krijgen op deze vragen heb ik mij verdiept in deze visie op voeding en ben ik naar het horeca tentje ‘Rawsome’ in Arnhem geweest.

Raw food, of in het Nederlands rauw eten, houd in dat het voedsel niet boven de 42 graden verhit wordt en is volledig plantaardig. Met andere woorden: veganistisch of vegan.

Raw food bestaat uit alle groentes, fruit en noten & zaden. Maar ook zeewier en algen (spirulina en chlorella).

Alleen maar rauw eten

De eerste keer dat ik over Raw food hoorde, eigenlijk zag, was door het kijken van de documentaire ‘Rauw’. Herinner jij deze nog? Deze docu is van een paar jaar terug, het ging over een moeder en zoon die enkel rauw aten. Daar laaide verhitte discussies over op en zelfs de overheid ging zich hierin mengen.

Hoewel ik toen geen expliciete mening had over hun eetgewoontes, vond ik de moeder er erg mager en grauw uitzien. De zoon was vrij klein voor zijn leeftijd volgens de kinderarts, maar wellicht was dit zijn bouw?

Ik moet eerlijk bekennen dat ik na het zien van de documentaire mijn twijfels had over deze eetgewoonte. En ongetwijfeld menige andere met mij.

Zelf op onderzoek uit!

Tot ik ongeveer een jaar geleden om mij heen de groeiende interesse in raw food zag toenemen. Hierin werd ik meegenomen. Een mens is een kuddedier, en wat doen kuddedieren? Juist, elkaar volgen. En dus ik ook! Daarnaast ben ik erg nieuwsgierig aangelegd en ben ik in voor innovatie. Zeker op het gebied van gezonde en bewuste voeding! Daar wil ik raw food namelijk wel onder scharen, afgezien van het feit of je tekorten oploopt als je dit uitsluitend eet.

Rawsome in Arnhem

Toen ik aan het googelen was ontdekte ik dat er een raw eettentje bij mij in de buurt is: Rawsome in Arnhem. Mijn nieuwsgierigheid groeide naar het niveau: daar wil ik nu heen! Zo gezegd, zo gedaan.

Ik heb mijn ouders in de arm genomen als onderdeel van mijn ‘test’ team. Meteen viel mij bij binnenkomst de sfeer op: heel fris en letterlijk groen. Ze hebben een open keuken, een grote kast met zeer uiteenlopende producten die je mee naar huis kunt nemen, to go smoothies en een aantal tafeltjes op aan te zitten.

Ik bestelde 3 soorten slowjuices: wortel, boerenkool en spinazie. Daarnaast 4 soorten vruchtenballetjes en een punt appeltaart. Ik was met name heel benieuwd naar de appeltaart. Omdat ik zelf ook bak, vind ik het leuk om te zien hoe je zonder oven ook kunt ‘bakken’. De sapjes en de zoetigheden smaakte erg goed, daarnaast geeft het ook een goed gevoel. Mooi weer wat groentes tot je genomen!

Een van de vruchtenballetjes was gemaakt met kokos en paranoten, dit is werkelijk een goddelijke combinatie!


Ik heb ook even kort met de eigenaresse van Rawsome kunnen praten, zij vertelde mij dat de gedachte achter rauw eten is dat je alle levende enzymen behouden laat, zodat je alle voedingsstoffen goed kan opnemen.

Daarnaast wil ze graag met Rawsome een stukje bewustwording creëren bij mensen. Naast het feit dat alles rauw is, is ook alles biologisch. Dit vind ik een echte meerwaarde!

Mijn mening over Raw Food

Mijn mening over raw food is veranderd kan ik wel zeggen, ik vind het zeer smakelijk. Daarnaast vind ik het belangrijk dat de voeding je voedt. Toch zou ik zelf nooit helemaal rauw gaan eten, geen haar op mijn hoofd! Ik vind het belangrijk gematigd te eten. Er zijn zoveel visies op voeding, en overal zit wel een kern van waarheid in. Maar je eigen waarheid die creëer jij zelf!

Hoe denk jij over raw food? Is het een ‘hype’ die te ver gaat? Of ben jij een absolute fan?

Handtekening-Miss-Natural

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
sabine
Door

sabine

op 08 Oct 2015

Mooi stukje ! Tja, wat is een hype. Vroeger werd er ook een hoop rauw gegeten in de tijd vd eerste mensen. Ik geloof niet dat ik zelf helemaal raw zou eten maar het deels toe zou passen in mijn eetgewoonte. Maar weet er zelf nog te weinig van. Zo min mogelijk bewerkt is naar mijn inziens een gezonde manier van eten.

Marlijn Claessens
Door

Marlijn Claessens

op 08 Oct 2015

Klopt Sabine! nu er meer aandacht komt voor onbewerkte voeding zullen er zeker manieren van bereiden uit het verre verleden worden opgepakt!

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 08 Oct 2015

Dit is mij ook veel te strikt, vergt enorm veel discipline. Maar er zitten wel een hoop heerlijke gerechten tussen die mij erg lekker lijken!

Jokuh
Door

Jokuh

op 08 Oct 2015

Hi Eva, Het is zo strikt als je het zelf maakt. Ik adviseer mensen altijd het langzaam op te bouwen en dan eens, als je er aan gewend bent, het twee weken vol te houden en kijk dan hoe je je voelt! En het is niet allemaal koud! Je kunt je gerechten verwarmen tot 40C. Ik zelf ben 80% raw en 20% warm (granen, quinoa, boekweit etc) Hoop dat je het eens probeert ????????

Jokuh
Door

Jokuh

op 08 Oct 2015

ik ben nu al een aantal jaren een "rawfoodie" (80/20). En het is super lekker! Het is geen konijnenvoer, zoals je zelf al ontdekt hebt. Je kunt culinaire hoogstandjes maken en het is snel klaar! In nog geen 45 min kan ik een 3-gangen diner klaarmaken waar iedereen van smult, verder voordeel is dat je alle enzymen in leven houdt en daardoor alle goodies kunt opnemen die in je voedsel zit. Nog een voordeel........je valt af tot je je gezonde natuurlijke gewicht hebt gekregen en daar blijf je dan op. Geen jojo effect. Als je in deze wereld duikt, kom je er ook achter wat voor ongezonde producten je in de meeste winkels kunt kopen. Allemaal bedoeld om geld te verdienen en niet om ons gezond te houden. Maar goed dat is misschien hier een brug te ver! Dus als antwoord op je vraag..JA IK BEN EEN GROOT VOORSTANDER VAN RAWFOOD!

Marlijn Claessens
Door

Marlijn Claessens

op 08 Oct 2015

Hoi Jokuh, Bedankt voor je inspirerende reactie! leuk om te lezen. Om even in te haken op dat het een brug te ver is om hier in te zien en achter te komen dat in de meeste winkels ongezonde producten verkocht worden.. daar ben ik het helemaal mee eens! Bij Miss Naturel delen wij deze visie ook. De voedselindustrie verdient graag geld, en stopt van allerlei producten in het eten waar ons lichaam werkelijk niks mee kan. Ik ben zoals ik in het artikel oprecht geïnteresseerd geworden in Raw Food en ga zeker mij hierin nog meer verdiepen en eigen receptjes maken :-)

Jokuh
Door

Jokuh

op 09 Oct 2015

Good for you! Je zult je een ander mens gaan voelen. Op mijn website vind je een aantal gemakkelijke maar heerlijke recepten. Je kunt je rawfood extra opleuken met kimchi! Het is nu kimchitijd. Recept staat ook op mijn website. Laat me weten hoe het je vergaat! ????????

Jokuh
Door

Jokuh

op 09 Oct 2015

Nog even over Tom uit de film Rauwer........ Het gaat super goed met hem en hij is, ondanks zijn "ondervoeding", een gezonde sportieve lange jongen geworden die zijn moeder vaak helpt op de Biomarkt! Moet je je voorstellen dat jeugdzorg hem uit de ouderlijke macht wilde zetten en plaatsen bij een pleeggezin. Rond de kerst. De jongen had/heeft een geweldig contact met zijn moeder en zou gedwongen worden voedsel te eten dat hij het grootste gedeelte van zijn leven niet had gegeten! Hoe bedoel je kindermishandeling! Gelukkig is daar via de kinderombudsman een stokje voor gestoken, maar moeder en zoon hebben wel moeten onderduiken. Als je voor raw gaat of voor een natuurlijk leven, ben je er dan van bewust dat een heleboel mensen je tegen gaan werken, belachelijk gaan maken etc. Niet alleen uit kwaadaardigheid, meestal uit bezorgdheid en onwetendheid. Weet wat je doet en weet wat je eet zodat je hen een liefdevol antwoord kunt geven gebaseerd op kennis!

Marlijn Claessens
Door

Marlijn Claessens

op 09 Oct 2015

Jeetje wat leuk dat je weet hoe het met Tom gaat! klinkt goed. Wat is je website? dan neem ik een kijkje!

Jokuh
Door

Jokuh

op 09 Oct 2015

Www.jokuhgoesraw.nl

Harminke Vellinga-Venstra
Door

Harminke Vellinga-Venstra

op 09 Oct 2015

De gedachte achter Raw Food snap ik, maar het gaat mij iets te ver. Het vruchtenballetje met kokos en paranoten lijkt me trouwens heerlijk!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading