datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Hoe onverantwoord is light?
18 december 2012 
1 min. leestijd

Hoe onverantwoord is light?

Ongetwijfeld heb je wel eens een light product gekocht met de gedachte dat deze beter zou zijn dan de gewone variant. Of je nou die extra kilo’s kwijt wilt of simpelweg een bewuste keuze wilt maken; een light product lijkt al snel het antwoord op vele overwegingen. Het woord ‘light’ staat er zo nadrukkelijk op, dat het vaak nog meer de aandacht trekt dan het merk zelf. Het zendt bepaalde signalen naar het brein en met trots leggen we de light -producten in het mandje zonder het etiket te lezen.

We vertrouwen er blind op dat er minder suiker, vet en calorieën in zouden zitten, en dat het dus een gezondere keuze is. Uit onderzoek van het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl blijkt dat slechts 20% van de mensen werkelijk begrijpt wat de term ‘light’ inhoudt. De wereld van de marketing is aan het veranderen, “er moet meer transparantie komen,” zeggen het Voedingscentrum en Gezondheidsnet.nl.

Wat betekent ‘light’?

In werkelijkheid houdt de term ‘light’ in dat er een reductie is van ten minste 30% van òf minder vet òf minder suiker òf minder calorieën. En dus niet per definitie allemaal. Uit het onderzoek, waarin 1.264 consumenten werden ondervraagt, bleek dat 30% erop vertrouwde dat ‘light’ minder calorieën betekent. Driekwart van de Nederlanders gebruikt regelmatig light-producten. Onder mensen met overgewicht is dat percentage nog iets hoger. Ruim 20 procent van de mensen die minimaal wekelijks een ‘light’ product eten of drinken, zeggen te zijn afgevallen door het gebruik van light-producten. Bij mensen met obesitas is dat zelfs ruim 30 procent. De verwachtingen van ‘light’ zijn dus extreem hoog.

We hebben meer informatie nodig

Bijna 90 procent van de ondervraagden wil specifiekere informatie op de verpakkingen van light-producten. Het is belangrijk te weten wat er in de producten zit die wij nuttigen. Het verschil in calorieën tussen bijvoorbeeld gewone en light-chips is erg minimaal. In light-chips zit inderdaad 30 procent minder vet, echter zijn er wel extra koolhydraten (zetmeel) ingestopt, vandaar het minimale verschil in calorieën. Mensen die op hun gewicht willen letten kiezen daarnaast vaak voor light frisdranken, waar vrijwel geen calorieën in zitten. Maar in plaats van suikers zijn er een hoop zoetstoffen toegevoegd, waaronder aspartaam. Aspartaam (E951) heeft ernstig nadelige effecten op de gezondheid.

Lees jij etiketten?

Het Voedingscentrum is positief verrast dat een kwart van de mensen wel goed het etiket leest, en dus wel bezig is met de echte inhoud van wat zij eten en drinken. Behoor jij ook tot deze groep? En als je het etiket leest, waar let jij dan op? Zijn het de suikers, de toegevoegde E-nummers, of is alleen het aantal calorieën van belang voor jou?

Nuttig jij veel light producten? Waarom (niet)?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 18 Dec 2012

Alleen light producten zorgen nauwelijks voor gewichtsverlies, daar is een totale herziening van je voedingspatroon nodig. Het kan wel wat schelen, maar aan de de andere kant is er het gevaar dat je er meer van gaat gebruiken. (Net zoiets als harder rijden in de winter omdat je toch winterbanden aan je auto hebt, het ene voordeel wordt tenietgedaan door het gedrag) . Light chips is echt een onzin-product, zoals te lezen in het artikel. En de verzadiging van deze chips is ook een stuk minder, waardoor je er wellicht meer van eet. Ook zijn light producten vaak duurder en minder lekker! Is er iemand echt afgevallen door eten van light producten? Daar ben ik wel benieuwd naar..en welke dan?

nicole
Door

nicole

op 23 Dec 2012

light ... neeeee gisteren voor het eerst in een half jaar een glas cola light gedronken ... resultaat een dag in bed met migraine duizeligheid , heb alles weg gesmeten gebruik dit dus nooit meer. ik wist het wel maar dacht och probeer nog eens .... e-nummers ... niet in mijn keuken als ik ze kan vermijden ! bah !! deze week gelezen dat broodverbeteraar ook op basis van varkensharen kan zijn.. ! bak wel zelf ! light is het grootste vergif voor een mens !!

isabel van meurs
Door

isabel van meurs

op 14 Jan 2013

ligt nooit!!!

Thijs Rosita
Door

Thijs Rosita

op 21 Feb 2014

Ik gebruik nu alpro soja light in de keuken in plaats van echte room,kunnen jullie mij zeggen wat het verschil is tussen alpro soja light room of de gewone soja room? Je hebt ook mayonaise light en gewone,maar ik grabbel gewoon de light versie mee,waar ligt daar het verschil? Ik had daar graag meer van geweten want ik zou ook wel gezonder willen eten maar ben nog een echte leek. Groetjes Rosita

Evelien
Door

Evelien

op 06 Feb 2020

Ja ik drink veel cola light (2 flessen per dag) lust geen ander drinken zoals thee/koffie/sap of water. Niet heel gezond waarschijnlijk maar nog geen nadelige effecten. En ook al zouden die er wel komen blijf ik het drinken

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading