datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Hoe puur & eerlijk is boodschappen doen bij Albert Heijn?
14 augustus 2013 
3 min. leestijd

Hoe puur & eerlijk is boodschappen doen bij Albert Heijn?

foodwatch beoordeelt het merk puur & eerlijk van Albert Heijn als onzin. Het merk is volgens de organisatie verwarrend en misleidend voor consumenten en geeft geen enkele garantie over wat er in het product zit.

Volgens de eigen criteria van puur & eerlijk moet er minimaal één ingrediënt van een product verantwoord zijn. De rest kan net zo goed bestaan –en bestaat ook werkelijk– uit smaakversterkers, onnodig toegevoegde suikers, veel zout, discutabele E-nummers en dieronvriendelijk vlees.  Via social media en een e-mailactie roep foodwatch Albert Heijn daarom nu op om hun merk puur & eerlijk écht puur en eerlijk te maken.

Weinig puur en weinig eerlijk

Er zijn tegenwoordig zoveel verschillende keurmerken dat de meeste consumenten door de bomen het bos niet meer zien. Albert Heijn beweert met puur & eerlijk een einde te maken aan de verwarring. Helaas concludeert foodwatch het tegenovergestelde. In de praktijk blijkt het eigen merk van Albert Heijn een willekeurige verzameling van óf biologisch, óf fairtrade, óf duurzaam en gewoon onverantwoord. “Neem bijvoorbeeld de jalapeñoburger. Het hoofdbestanddeel is scharrelvlees, maar er zijn 20 andere ingrediënten aan toegevoegd, waaronder suiker en smaakversterker. En het bestaat uit slechts 80 procent vlees, de rest is opgespoten met water. Ik noem dat niet puur en eerlijk,” laat Meike Rijksen, campagneleider bij foodwatch, weten.

Discutabele E-nummers

foodwatch vond omstreden E-nummers in de scharrelcocktail- en knakworsten. Het betreft E-250, oftewel natriumnitriet. E-250 kan kankerverwekkende nitrosamines in het lichaam vormen. Niet voor niets wordt het door de Gezondheidsraad afgeraden voor zwangere vrouwen en mag het niet worden gebruikt in voedingsmiddelen voor kinderen onder de 6 maanden.

In dezelfde worstjes zit ook nog de bruine azokleurstof E-155, die net als andere azokleurstoffen vermoedelijk astma, hyperactiviteit en allergische reacties kan veroorzaken. Die kleurstof is totaal overbodig en dat weet de producent inmiddels ook. Tijdens een e-mailwisseling van foodwatch verklaarde Albert Heijn dat de kleurstof uit de worstjes zal worden gehaald. Per wanneer kan Albert Heijn nog niet zeggen.

Steeds meer suiker

puur & eerlijk van Albert Heijn stopt onnodig suiker in haar producten. Het zit onder andere in de mayonaise, halvanaise, slasaus, tomatencrèmesoep, knakworstjes, potten doperwten en bonen, rode kool met appeltjes, pangasius mediterraans, jalapeño burger, surimi sticks en gesneden kipfilet. Meike Rijksen: “Onnodig suiker toevoegen om de smaak te verbeteren is een trend waar puur & eerlijk kennelijk graag aan mee doet. Heel jammer, want het is onverantwoord in deze tijden van overgewicht. Een merk als puur & eerlijk zou het goede voorbeeld moeten geven.”

Gistextract, MSG en veel zout

De naam puur & eerlijk suggereert een eerlijke en pure smaak. Toch voegt Albert Heijn aan de puur & eerlijk lijn gistextract en E-621 (ook wel MSG of ve-tsin genoemd) toe. Net als suiker zitten deze smaakversterkers in steeds meer producten, vooral om de smakeloosheid van bewerkte producten te verdoezelen. foodwatch trof gistextract onder meer aan in de jalapeño burger, puur & eerlijk scharrelvarken-braadworst, tofu roerbakblokjes en pangasius mediterraans. De Surimi Sticks bevatten E-621.

Een flink aantal puur & eerlijk producten bevatten bovendien te veel zout. Voorbeelden zijn opnieuw de jalapeño burger, zalm in bladerdeeg, scharrelcocktail- en knakworsten, tomatencrèmesoep, tofu roerbakblokjes en scharrelvarken-braadworst

Dieronvriendelijk

Biologisch vlees en scharrelvlees liggen bij Albert Heijn naast elkaar in het vlees schap, met allebei een puur & eerlijk logo. Dat wekt de indruk dat beiden even diervriendelijk zijn. Toch is het leven van bijvoorbeeld een scharrelkip vergeleken met een biologische kip, een wereld van verschil. Scharrelkippen komen niet buiten, leven dicht op elkaar, scharrelen amper, zitten vol bacteriën en krijgen deels gentechvoer. “Dat een scharrelkip die een beroerd leven heeft gehad het puur & eerlijk merk net zo makkelijk krijgt als haar biologische zusje, zegt genoeg”, stelt Meike Rijksen.

puur & eerlijk moet écht puur en eerlijk

Meike Rijksen: “Al met al kunnen we concluderen dat de claim ‘puur’ voor deze puur & eerlijk producten wel erg ver gezocht is. En eerlijk is het al helemaal niet.” Albert Heijn biedt consumenten geen uitweg uit het woud van keurmerken, maar voegt er nog een verwarrende variant aan toe. Consumenten tasten in het duister over het verantwoorde karakter van de producten. “We willen mensen bewust maken van de misleiding rond het label. Maar het zou het mooiste zijn als de supermarkt deze claim alleen maar zet op producten die écht puur en eerlijk zijn.”

foodwatch vraagt, samen met consumenten, Albert Heijn om puur & eerlijk écht puur en eerlijk te maken. Meedoen? Via de website van foodwatch kun je een e-mail sturen aan Albert Heijn of je kunt een bericht plaatsen op de Albert Heijn-facebookpagina.

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Layla Pansier
Annalies
Door

Annalies

op 25 Aug 2013

Goedemiddag,ik zit inmiddels op dag 2 van de '40 dagen zonder suiker' maar kan nog steeds niet inloggen... als ik een 'wachtwoord vergeten stuur me een email aanvraag' doe, gebeurt er niets. Jammer want ik wil graag beginnen! Ik heb me als nieuw lid geregistreerd maar toen bestond mijn emailadres al. Ik weet van niks en heb dus geen wachtwoord. Ik hoop dat het snel verholpen kan worden.Groeten Annalies

Layla Pansier
Door

Layla Pansier

op 29 Aug 2013

Hai Annalies, als je een mailtje stuurt naar service@missnatural.nl met je gegevens kunnen we je helpen. Of is het inmiddels al opgelost?

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine