datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Hoe vaak ben jij deze winter al verkouden geweest?
04 december 2022 
3 min. leestijd

Hoe vaak ben jij deze winter al verkouden geweest?

Zo, wat is het koud buiten! 3 minuten buiten lopen en je kunt beginnen met het regelmatig ophalen van je neus. Het liefst doe je dat natuurlijk zo grondig mogelijk, maar dat klinkt zo walgelijk. Dus dan maar subtiel sniffen, elke halve minuut. Afgewisseld met een doekje die je bijna wel onder de neus van je kids kan plakken.

Dat je neus gaat ‘lopen’ in koud weer, is redelijk normaal. Het hoort er een beetje bij. Maar wat er helemaal niet bij hoeft te horen, is 5 verkoudheden verwerken in de winter! Ook niet wanneer het heerst, wanneer je te koud gekleed bent of wanneer je op de tocht staat.

Het verkoudheidsvirus

Verkoudheid is een ontsteking van je bovenste luchtwegen, door een virus. De slachtoffers zijn dus je keel en je neus. Symptomen die ermee gepaard gaan: snotteren, verstopte neus, keelpijn, hoesten, kortademigheid, vermoeidheid, hoofdpijn, algeheel blegh gevoel en soms ook koorts. Een goeie, stevige verkoudheid kan je zelfs in bed doen liggen dus!

Verkoudheid is een virus. Dit betekent dat kou alleen je niet ziek maakt. Op de tocht staan of je te koud inpakken dus ook niet. Wel is je weerstand verlaagt wanneer je het koud hebt, dus als je dan toevallig tegen het virus aanloopt, heb je meer kans dat het toeslaat. Je wordt verkouden wanneer dit sneaky virus je weet te vinden en je weerstand niet sterk genoeg is om het gevecht te winnen. Hoe loop je het virus op? Als iemand die verkouden is in je gezicht niest bijvoorbeeld, of iets subtieler, wanneer je het ergens inademt.

Verkoudheid is irritant

Ja, het is irritant. Slapen lukt niet goed en van al dat snot en geblokkeerde neusgaten kun je chagrijnig worden. En je gaat er ook zo gek van praten. Het liefst zijn we nooit verkouden, toch? Hoogste tijd om die weerstand aan te pakken. Zodat jouw weerstand de oorlog wint tegen dat virus, in plaats van andersom.

Natuurlijk en onbewerkt eten

Sinds ik mijn eetpatroon drastisch heb omgegooid, ben ik eigenlijk bijna nooit verkouden. Het is een zeer zeldzaam virus geworden! En ik hoor dit verhaal van meer mensen, en wat al die mensen gemeen hebben, is dat ze zeer bewust zijn van wat ze in hun mond stoppen. Mensen die niet de supermarkt leegkopen met kant-en-klaar en alleen-water-toevoegen producten. Mensen die zoveel mogelijk koken met verse, onbewerkte ingrediënten. Dat is stap één naar een verkoudheidvrij bestaan.

Daarnaast kun je zorgen dat je genoeg binnenkrijgt van de vitaminen en mineralen die jouw weerstand een handje helpen. Je bent al een heel eind op weg met natuurlijk en onbewerkt eten, maar sommige vitaminen verdienen een beetje meer aandacht, zodat je ook daar zeker voldoende van binnenkrijgt. Zoals bijvoorbeeld vitamine C, zink en selenium.

Vitamine C

Deze vitamine C speelt een belangrijke rol bij de kwaliteit van jouw weerstand. We kunnen allemaal massaal sinaasappels en mandarijnen gaan eten, want die zijn ook superlekker! Maar daarnaast zijn er nog een aantal groenten die (veel) meer vitamine C bevatten dan de bekende sinaasappel. Een rode paprika staat ver bovenaan. Daarnaast zit er ook veel vitamine C in broccoli en bessen.

Zink

Zink is een mineraal dat zorgt voor een betere werking van je immuunsysteem. En dat wil je, wanneer je het gevecht tegen verkoudheid aangaat. Zink vind je in rood vlees en eieren. Daarnaast zit het in noten, pitten en zaden. Het is dus belangrijk om je portie zink dagelijks binnen te krijgen! Vooral de plantaardige bronnen lenen zich daar uitstekend voor, omdat niet iedereen elke dag rood vlees en eieren eet.

Selenium

Het mineraal selenium zorgt voor een kleinere kans op infectie aan je luchtwegen (en urinewegen) en versterkt tevens het immuunsysteem. Ook dit is handig in de strijd tegen verkoudheid, dus zorg dat je ook dit mineraal genoeg binnenkrijgt. Selenium is ruim aanwezig in vis, ook mosselen en garnalen. Daarnaast kun je eidooiers, noten en onbewerkte granen eten om je voorraad aan te vullen. Steeds vaker worden infecties door een virus toegewezen aan een seleniumtekort!

vitals

Je weerstand verbeteren met supplementen

Doe je ontzettend je best gezond te eten en weet dat verkoudheidsvirus je nog steeds te vinden, overweeg dan een voedingssupplement. Naast de ‘gewone vitaminepil’ kun je aparte supplementen vinden voor vitamine c. Ook zijn er supplementen voor zink en selenium te vinden, soms zelfs gecombineerd in één pil! Dit neemt echter niet weg dat gezonde voeding voorop staat, maar supplementen kunnen je net een extra handje helpen in de winter, of wanneer je weerstand het om een andere reden al zwaar genoeg te voortduren heeft!


Met code: missnatural ontvang je nu 20% korting bij www.vitals.nl 


Hoe vaak ben jij deze winter al verkouden geweest?


Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
A Spijkers
Door

A Spijkers

op 06 Feb 2012

Nog helemaal niet. Ook ik heb sinds april vorig jaar mijn eetwijze veranderd, vanwege zwaar overgewicht. Ik doe sinds april 2011 aan GOK(Grip Op Koolhydraten) en neem de nodige multivitaminen en Vit.C in. Ik ben energieker geworden, al bijna 15 kilo afgevallen, met GOK gaat het niet snel wat beter voor je lichaam is en niet meer ziek geweest. Normaal werd ik in oktober al een keer verkouden, mijn moeder was het wel en ook neem ik het normaal gesproken van haar over, deze keer helemaal niet.

Daisy
Door

Daisy

op 04 Jan 2014

Ik ben deze winter ook nog niet verkouden geweest. Ik ben sinds oktober 2012 vrij van geraffineerde suikers gaan eten (en dan blijft er weinig ongezond eten over). Daarvoor had ik het hele jaar door het gevoel alsof mijn holtes verstopt zaten. Nu ik erover nadenk kan ik me niet herinneren wanneer ik dat gevoel voor het laatst heb gehad. Ik merkte echt dat mijn gezondheid is verbeterd toen ons hele gezin plat lag, behalve ik.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 09 Jan 2014

Wauw, wat een mooi inzicht en resultaat! Bedankt voor het delen :)

Vibhuti van Dalen
Door

Vibhuti van Dalen

op 14 Jan 2014

Door zoveel mogelijk het macrobiotisch voedingspatroon te volgen heb ik vele jaren geen verkoudheid of enige ziekte gehad, laatste griep was denk ik in de jaren 70, laatste verkoudheid eind jaren 80. Zodra ik wat afwijk van de voeding bemerk ik wat keelpijn en loopneus, dit los ik meestal binnen 2 dagen weer op door te letten op mijn eten. Rauw fruit, salades, suiker en zuivel zijn o.a. veroorzakers van problemen van verkoudheid en griep, gecombineerd met geraffineerde en dierlijke voedingsproducten. Voedingssupplementen zijn dan ook overbodig.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 15 Jan 2014

Wat goed! Bedankt voor het delen van jouw persoonlijke ervaring.

EvdZ
Door

EvdZ

op 12 Feb 2017

Ondanks een suikervrij menu heeft mijn zoontje van 21 maanden bijna non-stop een verkoudheid met hoesten te pakken. Wat kan ik extra geven om zijn weerstand te boosten??

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading