Hoeveel energie heb jij?

Energie heeft verschillende betekenissen. De zin om iets te doen is er een van. Maar ook het vermogen om arbeid te verrichten of warmte af te geven. In ons lichaam gebruiken we energie om onze lichaamsfuncties te laten functioneren. Daarbij kun je denken aan: je lichaam op temperatuur houden, of je voedsel verteren, of je hersenen laten functioneren en je hartspier aan het werk zetten. Uiteraard heb je ook energie nodig om je dagelijkse activiteiten te verrichten. Gezonde voeding zorgt ervoor dat je je fit en energiek voelt, maar ook vrolijk en alert.

Energieniveau

Ieder mens heeft een ander energieniveau. Over het algemeen hebben jongere mensen bijvoorbeeld veel meer energie dan oudere mensen. Vanaf je dertigste treedt het verouderingsproces in werking, alles gaat dan een beetje meer energie kosten. Door goed voor jezelf te zorgen, kun je de energie-afname beperken. Wat kun je doen om je energieniveau op een hoog peil te houden?

4 Tips voor meer energie

  1. Gezond eten
  2. Voldoende slapen
  3. Voldoende bewegen
  4. Ontspannen en genieten

1. Gezond eten

Door gezond te eten krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft om te kunnen functioneren. Voedingsstoffen worden omgezet in energie:

  • 1 gram koolhydraten levert 4 gram energie
  • 1 gram eiwitten levert 4 gram energie
  • 1 gram vetten levert 9 gram energie
  • 1 gram alcohol levert 7 gram energie

Sommige voedingsmiddelen leveren meer energie dan andere. Er zijn voedingsstoffen die zorgen dat je bloedsuikerspiegel enorm stijgt en daarna weer snel zakt. Dit veroorzaakt de welbekende energiedipjes. Deze voedingsstoffen kun je beter vermijden. Vooral voedingsmiddelen die cafeïne en suikers bevatten zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel snel de hoogte in gaat. Je kunt heel makkelijk uittesten of je gevoelig bent voor dit soort voedingsmiddelen. Eet je bijvoorbeeld een koek of iets anders dat suiker bevat, dan voel je je na het eten misschien even wat opgewekter maar daarna neemt je energieniveau snel af.

Zo zijn er ook voedingsstoffen die zorgen dat je bloedsuikerspiegel gelijkmatig blijft. De energiedipjes blijven dan uit en je voelt je over het geheel minder moe. Dit zijn producten met een lage glyceamische index. Dat betekent dat je producten eet die er voor zorgen dat je lichaam de suikers geleidelijk opneemt. Voorbeelden van dit soort producten zijn: volkorenbrood, roggebrood, zuivelproducten, fructose (vruchtensuiker), appels, sinaasappels, aardbeien, noten, olijven, peulvruchten.

Suikervrij

Je kunt het beste zo min mogelijk producten met een hoge glyceamische index eten. Dit zijn producten die geraffineerde suikers bevatten. Nog beter is om geraffineerde suikers helemaal uit je voedingspatroon te bannen. Zelf eet ik sinds begin 2012 suikervrij. Na een eerste week met veel hoofdpijn begon ik me beter te voelen. Ik werd minder moe, ging afvallen, voelde me over het geheel energieker. Zeker aan te raden om dit te gaan uitproberen. Ik weet zeker dat je dit daarna wilt blijven doen.

2. Voldoende slapen

Als je slaapt herstelt je lichaam van je dagelijkse activiteiten. Je lichaam moet uitrusten, maar je geest ook. Per persoon varieert het hoeveel slaap je nodig hebt. Voor de een is acht uur voldoende, terwijl de ander met minder toe kan. Luister naar je lichaam en ga naar bed als je voelt dat je moe bent.

3. Voldoende bewegen

Beweging is goed voor je. Door te bewegen bevorder je de bloedsomloop en de conditie van je hart en longen. Hierdoor worden de voedingsstoffen beter door je lichaam vervoerd. Doordat je longcapaciteit groter wordt, kan je lichaam meer zuurstof opnemen. Deze zuurstof wordt gebruikt bij het omzetten van voedingsstoffen in energie. Voldoende beweging zorgt ervoor dat je beter bestand bent tegen stress. Dat is fijn, want stress kost je energie. En door te bewegen blijf je beter op gewicht.

De fitnorm voor volwassenen is 30 minuten bewegen per dag. Dit kan van alles zijn, van wandelen, tot je huishouden doen, van hardlopen tot op de fiets naar je werk gaan. Je hoeft geen topsporter te worden. Als je niet voldoende beweegt, bestaan er allerlei schema’s die je helpen bij de start. Het is wel fijn om een sport te kiezen die je leuk vindt. Alles wat je leuk vindt, kan je beter volhouden!

4. Ontspannen en genieten

Zoals hierboven al vermeld is stress een energievreter bij uitstek. Soms is stress onvermijdelijk. Omdat je weet dat dit je energie kost, kun je dus proberen om te zorgen voor ontspanning. Een open deur: zorg dat je geniet! Door te genieten komen er hormoonachtige stoffen vrij in je lichaam die je energie geven.

Een goed begin van de dag

Ontbijt is een goed begin van de dag. Na een nachtje slapen heeft je lichaam kunnen uitrusten van de activiteiten van de dag ervoor. Je bent als het goed is uitgerust en klaar om aan de nieuwe dag te beginnen. Een goed ontbijt kan ervoor zorgen dat je je energiek voelt. Je stofwisseling komt ook weer op gang. Hier enkele tips voor een ontbijt om je energiek en fit te voelen:

  • Bord havermout met gekookte melk. Kook wat vers fruit en gedroogde rozijnen mee. Strooi er wat kaneel over.
  • Schaaltje yoghurt met suikervrije muesli, vers fruit, wat gebroken lijnzaad en gedroogde gojibessen erover.
  • Volkoren boterham met Hüttenkäse, glas vers vruchtensap en een glas water.
  • Smoothie van gepureerde banaan, mango, kiwi en yoghurt.

De rest van de dag is het natuurlijk ook van belang om goed op je voeding te letten. Zeker als je veel sport, en dus veel energie verbruikt, is het belangrijk om te zorgen dat je fit genoeg blijft om je activiteiten uit te voeren.

Hoe zorg jij voor de juiste hoeveelheid energie?