Sushi van quinoa: lekker anders!

Er zijn niet veel gerechten waarvoor je me ’s nachts wakker kunt maken. Ik ben veel te veel gehecht aan mijn nachtrust. Maar als iemand dan een bordje sushi geeft, zou ik daar toch wel zin in hebben! Sushi is een van mijn favoriete gerechten. Omdat het er mooi uit ziet, lekker is en ook nog eens gezond is. Je kunt eindeloos variëren met het maken van sushi. Lekker met verse vis, avocado, mango, wortel, een beetje sojasaus (met minder zout), wasabi en gember. En nu ook… met quinoa!

Ik moet eerlijk bekennen dat ik zelf de sushi nooit maak. Mijn man is degene die dit voor zijn rekening neemt. En ik moet zeggen dat hij dat niet onverdienstelijk doet. Op mijn verzoek hebben we laatst geprobeerd om deze gezonde variant met sushi te maken. Met succes!

Sushi met quinoa

Zoals je al eerder hebt kunnen lezen op Miss Natural, is quinoa geen graansoort, maar een zaad met veel gezonde eigenschappen. Het is licht verteerbaar en daarmee dus een prima keuze om sushi mee te maken. Het is minder bewerkelijk in het voorbereiden voor het maken van de sushi. Je kunt de quinoa namelijk ook al van tevoren klaar maken. Wellicht dus ook een optie voor een doordeweekse avond. Zelf eet ik het echter liever in het weekend, omdat voor mij sushi toch een feestelijk tintje heeft.

Recept voor sushi van quinoa

Dit heb je nodig voor de sushi:

  • 50 gram quinoa
  • 2 el sushi azijn
  • 2 vellen nori
  • Tahin
  • 1/2 avocado, in reepjes
  • 1/4 komkommer, in reepjes
  • surimi, in reepjes

En zo maak je de sushi klaar:

  1. Kook de quinoa in ongeveer 100 ml water. Het is in ongeveer 12 minuten gaar.
  2. Zet het vuur uit en laat nog 10 minuten met de deksel op de pan staan.
  3. Schep de quinoa op een bord en meng dit met de sushi azijn. Laat goed afkoelen.
  4. Neem een vel nori en leg deze op het sushimatje.
  5. Bekleed het vel voor 3/4 met de quinoa en bestrijk het met een beetje tahin.
  6. Leg het slablad erin en dan een paar reepjes avocado, komkommer, wat reepjes surimi en sesamzaadjes (eventueel andere groenten).
  7. Rol de sushi op.
  8. Herhaal met het andere noriblad.
  9. Leg de rollen tot gebruik weg in de koelkast. Vlak voor de bereiding kun je de rollen in circa 8 mooie stukken snijden.
  10. Serveer op een mooi bord, met een klein schaaltje sojasaus (met minder zout), wat wasabi en eventueel wat gember.

Variëren met quinoa sushi

Om hierin wat veranderingen aan te brengen, geef ik je nog graag wat suggesties voor een lekkere vulling: dungesneden wortelreepjes, mango, garnalen, little gemsla, tonijn, of zalm. Ook lekker is het om een sushi rol te maken met deels quinoa en deels sushirijst.

Plak-ideeën?

Het enige nadeel wat ik heb ondervonden is dat de sushi gemaakt met quinoa minder goed ‘plakt’. Dit merk je als je de sushi wilt gaan eten. Dus als je daarvoor nog een suggestie hebt, dan houd ik me aanbevolen.

Quinoa met korting via Miss Natural

Geïnspireerd geraakt en wil je ook aan de slag met quinoa? Bij NatureCrops kun je terecht voor verschillende soorten quinoa, maar ook voor voedingsrepen van quinoa en andere producten die gemaakt zijn van dit ‘pseudograan’. Miss Natural leden krijgen 5% korting in de webshop van NatureCrops. De voordeelcode voor 5% korting vind je hier.

Heb jij nog een suggestie voor sushi van quinoa?