datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Noten en zaden de beste levenranciers van gezonde vetten
06 oktober 2012 
2 min. leestijd

Noten en zaden de beste levenranciers van gezonde vetten

We horen het iedere gezondheidsgoeroe zeggen: “eet meer noten en zaden”. Veel mensen zijn hier toch een beetje huiverig voor omdat ze denken dat alle vet ongezond is (en er in noten natuurlijk behoorlijk wat vet zit). Dus worden noten op het lijstje “verboden te eten” gezet. Daarnaast denkt men bij zaden vaak aan vogelvoer. Maar de notenangst is geheel ongegrond.

De beste leverancier van gezonde vetten

Noten en zaden zijn zo ongeveer de beste leveranciers van gezonde vetten (omega-3 en omega-6). Verder bevatten ze voedingsvezels en eiwitten. Als bonus tref je ook nog een rij vitaminen en mineralen aan waaronder magnesium, foliumzuur, koper, zink, kalium en vitamine E. De fytosterolen die ook in noten en zaden voorkomen, verlagen de opname van cholesterol uit voedsel. De voedingsindustrie voegt tegenwoordig zelfs fytosterolen (of plantensterolen) toe aan bijv. yoghurt.

Leuk om te weten. Noten en zaden zijn biologisch gezien fruitsoorten! Het verschil tussen deze 2 is dat noten een hard schilletje hebben en zaden niet. Er is één uitzondering: pinda’s. Dit zijn eigenlijk peulvruchten!

Gewicht verliezen met noten

Als je regelmatig van een handje noten of zaden geniet, dan zou je zelfs gewicht kunnen verliezen. En dan bedoel ik natuurlijk niet een handje borrelnootjes! De combinatie van vezels, eiwitten en vetten zorgt voor een stabiele bloedsuikerspiegel zodat je minder snel trek krijgt. Je eet dan minder bij je maaltijden en/of minder andere tussendoortjes. Met zo’n 30 gram noten haal je al een goed resultaat. Kies dan wel voor een notenmix, varieer en laat de gezouten of gebakken noten staan i.v.m. de hoge hoeveelheden zout die deze bevatten. Daarnaast kan de hoge baktemperatuur sommige goede vetzuren beschadigen en zorgt het roosteren van noten voor een verlies van vitamine E en foliumzuur.

Bescherming tegen ziektes

Vijf grote onderzoeken hebben aangetoond dat een kleine portie noten (30 gram per week) al genoeg is om de kans op hart- en vaatziekten te verlagen. Daarnaast kunnen de grote hoeveelheden phytochemicaliën in noten en zaden ons beschermen tegen borst-, prostaat- en dikke darm kanker.

Walnoot, paranoot en andere noten

Welke soorten noten en zaden zijn er?

Er zijn veel soorten verkrijgbaar. Denk bijvoorbeeld aan amandelen, walnoten, cashewnoten, paranoten, hazelnoten, pistachenoten, pecannoten, lijnzaad, pijnboompitten, pompoenzaden en sesamzaad. Het aantal calorieën per 100 gram varieert tussen ongeveer 400 en 700 kcal.

Hoe bewaar je noten?

Bewaar je noten op een koele, droge en donkere plaats. De vetten in noten zijn gevoelig en kunnen anders ranzig worden. Noten kunnen in een vochtige omgeving bovendien zacht worden en er kunnen heel kleine giftige schimmels gaan groeien.

Noten zijn gezond en lekkerTenslotte nog wat notentips

Voor extra energie kan je gelijke delen grof gehakte cashewnoten, grof gehakte amandelen en zonnebloempitten mengen. Deze combinatie bevat veel ijzer en magnesium. Magnesium helpt de cellen om energie vrij te geven. Het is de perfecte snack bij menstruatieklachten.

Een hormonenmix maak je door gelijke delen pompoenpitten, sesamzaad en zonnebloempitten en gebroken vlaszaad te mengen. Zo krijg je een gezonde hoeveelheid fyto-oestrogenen binnen en deze kunnen verlichting bieden bij menopauzeklachten.

Voor een blij gevoel meng je gelijke hoeveelheden pecannoten, walnoten, cashewnoten en amandelen. In al deze soorten zit veel tryptofaan en dit kan helpen een depressieve bui tegen te gaan.

Een mooie, stralende huid krijg je door gelijke hoeveelheden pompoenzaad, lijnzaad en zonnebloempitten te mengen. Kneus de zaden zodat de oliën vrijkomen. In dit mengsel zitten veel ontstekingsremmende en huidverzachtende voedingsstoffen. De zink die erin zit, herstelt en verjongt de huid. De vitamine E helpt rimpels te voorkomen.

Welke noten en/of zaden eet jij graag?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Jade
Door

Jade

op 08 Oct 2012

Zelf eet ik graag dadel-notenrepen, deze kun je heel gemakkelijk zelf maken als je wat noten, evt. wat zaden, dadels en geraspte kokos of kaneel in huis hebt. Hak wat noten en evt. wat zaden fijn en kneed deze door verse dadels heen. Kneed net zolang tot er een mooie reep ontstaan is en alle noten mooi verdeeld zijn. Strooi geraspte kokos of kaneel op een bordje en rol de reep daar doorheen, zo krijgt de reep niet alleen een lekkere smaak, maar blijft het ook minder plakken. Enjoy!

Selina
Door

Selina

op 06 Nov 2012

Wat een top tip! Zo kom je dus aan die leuke donkere met witte spikkel balletjes. Ben verslaaft aan dadels ( vandaag een bakje met dadels gehaald .... Nu al weer bijna... ( paar voor morgen overlaten natuurlijk bij de overnight oats ! Mm) op. Kokos gaat in schilvers en geraspt ook vaak bij ochtend middag of avond gerechten ... Ja morgen of overmorgens gelijk eens proberen!! Lekker! Nu al bedankt ! (Deze wordt met mijn verjaardag en sint en kerst ook een saté prikker sfeer maker bij de borrel ! )

Jade
Door

Jade

op 08 Oct 2012

* ongebrande ongezouten noten.

Margreet Pielage
Door

Margreet Pielage

op 31 Oct 2012

Ik eet heeeel graag noten! iedere dag wel. Overdag ongebrande en 's avonds vaak wel gebrand, zonder zout. Doe vaak zonnebloempitten door de sla, over veel eten trouwens. Tussendoor eet ik verschillende noten. we eten geen vlees wel vis. de noot is dan ook meteen een juiste vervanger, denk ik altijd. Ik hou er gewoon van. Chia zaad eet ik nu ongeveer een maand, 20minuten weken in wat water, doe ik door de havermout of yogarde.Dank voor al je tips!

Sander
Door

Sander

op 30 Sep 2013

Noten helpen zelfs bij het voorkomen van diabetes type-2! En noten hoef je echt niet alleen als snack te eten, je kunt ze ook gebruiken als lekkere en gezonde toevoeging in gerechten. Ze geven een knapperige bite aan je salade, stoofschotel of wokgroentes. Informatie over noten en recepten met noten vind je op www.notenspecialist.com

Lijnzaad heel of gebroken? | SuikerMama
Door

Lijnzaad heel of gebroken? | SuikerMama

op 25 Oct 2013

[…] een tip van missnatural voor een mooie […]

Nootjes! | SuikerMama
Door

Nootjes! | SuikerMama

op 17 Feb 2014

[…] wat tips van Miss Natural voor onbewerkte noten en […]

SAV
Door

SAV

op 12 Jun 2014

aflatoxine Nadeel van de pinda is dat deze ook de stof aflatoxine bevat. Deze stof is sterk kankerverwekkend en kan het beste zoveel mogelijk worden vermeden. Er bestaat een direct verband tussen het eten van voeding met aflatoxines en leverkanker. Zo is er onderzoek in China verricht waaruit is gebleken dat in gebieden waar de bevolking via de voeding veel aflatoxine binnen krijgt, de percentages van de bevolking die kanker krijgen stukken hoger liggen. Leverkanker is in deze gebieden zelfs doodsoorzaak nummer één. Voedingsmiddelen die in Nederland worden verkocht mogen niet meer dan een bepaalde hoeveelheid aflatoxine bevatten. Toch is het verstandig zo min mogelijk hiervan binnen te krijgen. Aflatoxine zit niet alleen in pinda's maar in vele peulvruchten, granen, noten etc. Hoe denken jullie hierover?

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading