datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

IJskoud het lekkerst? Bestaat er gezond ijs?
03 juni 2012 
2 min. leestijd

IJskoud het lekkerst? Bestaat er gezond ijs?

Het kan nogal eens wisselen in Nederland, zo heb je nog je jas hoog dicht, 3 dagen later zit je op een zonovergoten terras en kun je eindelijk je benen eens laten bruinen. Ik vind het wel genieten!

Met warm weer drink je meer, je verliest ook meer vocht (zweet) en dat moet je zeker aanvullen. Om af te koelen grijpen we graag naar koude drankjes en ijs… maar is dat wel zo goed voor je lijf?

De thermostaat van je lichaam

Eten en drinken heeft invloed op je temperatuur en op “de thermostaat” van je lichaam. Omdat je voedsel verbrandt, komt warmte vrij zodat je op temperatuur blijft (zo’n 37 graden C). Je kent misschien het gevoel van koud krijgen als je honger hebt. Als het warm is heb je minder snel honger, je lichaam heeft minder energie nodig om op temperatuur te blijven. Wel heb je  zin in verfrissend eten en drinken.

Behalve de thermische eigenschappen van voedsel (de temperatuur) zijn er ook nog energetische eigenschappen. De temperatuur die in de voeding zit kan jou verwarmen of koelen. Het mooie is dat fruit wat dichtbij de evenaar groeit meestal een verkoelende werking heeft, net zoals zomerfruit. De typische wintergroentes zoals spruitjes en boerenkool hebben juist een verwarmende werking. Mensen hebben ook verschillende behoeftes, ben je erg druk en heb je het nooit koud, dan kun je baat hebben bij meer verkoelende voeding.

Té koud is niet zo goed, zowel qua temperatuur als de energetische eigenschappen. Je maag kan er last van krijgen, het vertraagt je spijsvertering. Je lichaam moet het eerst op de juiste temperatuur brengen voor het met verteren kan beginnen. Toch… ook af en toe een ijsje is niet te versmaden!

Verantwoorde ijsrecepten

Er is een enorm aanbod aan ijssoorten in supermarkt, ijssalons en allerlei kleinschalige ijsboerderijen. En dan kun je ook nog zelf ijs maken, al dan niet met een ijsmachine. Wat kun je nou het best kiezen als Miss Natural? En wat kun je kiezen als je op je gewicht wilt letten?

Wat zit er in ijs? In het algemeen; melk, room, eieren, suiker en fruit (of andere smaakmakers). Op zich normale voedingsmiddelen, bij allergie wel opletten wat er in je ijs zit natuurlijk. En (te)veel suiker is niet goed. Er zijn lactosevrije en suikervrije ijsjes en je kunt ze ook zelf maken. Lactosevrij ijs kan met rijstmelk gemaakt zijn en sorbetijs is vaak (maar niet altijd!) zonder melk gemaakt. Lees of vraag naar de ingrediënten bij twijfel.

Gezond ijs recepten

Kan je wel wat verkoeling gebruiken, ben je gek op ijs, maar eet je liever geen Magnum, Cornetto of Solero vol met suiker? Maak dan deze zomer zelf gezonde fruitijsjes, ijskoude snacks en verkoelende drankjes 100% natuurlijk, zonder geraffineerde suiker of chemische zoetstoffen!

De basis van de 38 recepten die je vindt in “Gezonde Fruitijsjes & IJskoude Snacks” is fruit. Fruit is van nature zoet en zit boordevol vezels, vitaminen en mineralen, die je weer de benodigde energie geven om je sterk en vitaal te voelen. Deze gezonde ijsjes zijn dan ook een ideaal tussendoortje voor kinderen en natuurlijk jezelf op warme zomerse dagen!

Wat is jouw favoriete ijsje?

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Layla
Door

Layla

op 03 Jun 2012

Leuk dat je het ook hebt over de energetische eigenschappen van voeding, dat weten veel mensen nog niet, denk ik.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 04 Jun 2012

Vandaag heb ik geen behoefte aan ijs! En gisteren was het blijkbaar net zo "warm" als met kerst afgelopen jaar... Nu eerst maar een lekkere kop warme thee.

Marlijn van Helden
Door

Marlijn van Helden

op 11 Jun 2012

Princess heeft net de Yonanas op de markt gebracht: een apparaatje waarmee je van bevroren fruit ontzettend makkelijk ijs kunt maken, zonder enige andere toevoegingen zoals suiker en melkproducten. Het enige nadeel: in alle recepten die erbij zitten, zit banaan. Niet bepaald het gezondste fruit wat er is. Maar het is een erg leuk apparaat: onze kinderen vinden het 'fruitijs' heerlijk!

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 12 Jun 2012

Hoi Marlijn, ja had dit apparaat onlangs ook gezien. Lijkt mij heel handig! Wel jammer dan dat er geen recepten zonder banaan bij zitten. Overigens is er niets mis met een lekkere banaan!

Siets Siets
Door

Siets Siets

op 03 Jul 2012

Als ik diepvriesfruit pureer met een staafmixer en er een klein beetje geitemelk of rijstmelk, amandelmelk bij giet heb ik ook het idee dat ik (een soort smoothie)ijs zit te eten.

marloes
Door

marloes

op 04 Jul 2013

Liuk is mijn favoriete ijsje! alleen krijg ik helaas wel buikpijn van ijs ik heb namelijk candida dus ik neem het heeeeel af en toe.

Sunny
Door

Sunny

op 08 May 2017

Choose just ONE? That is so hard!I have to pick Brennan and Booth if we're going on the "why the heck aren't they together yet?!" factor. Though Castle and Beckett are a very close second. As for who did the best &q;&uttheyo#39;re finally together!" moment… hands down Josh and Donna from West Wing. They did a darn good job of making it seem real rather than an "oh wait, I just realized I like you!" moment.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine