Is jouw baarmoeder te koud? Warmte is belangrijk bij zwanger worden!

Het mooiste is als je een aantal maanden de tijd hebt om aan je vruchtbaarheid te werken, drie maanden is ideaal. Mocht je die tijd niet hebben, dan is het toch verstandig om je te laten ondersteunen. In de Chinese Geneeskunde is er een uitspraak: Nourish the soil before planting the seed. Misschien ken je het: een plant in je huis ziet er dor en verwaarloosd uit. Je twijfelt of deze rijp is voor de GFT-bak. Maar je besteedt aandacht aan de plant: geeft hem extra water, voeding en verplaatst hem naar het licht. En je bent verrast: na een tijdje straalt je plant weer volop. En wat heb je daarvoor gedaan? Je hebt de omgeving en de bodem verbeterd. Deze plant had altijd al het potentieel om te stralen. Maar omdat de aarde te dor, te weinig gevoed, te koud of te warm was, kon de plant niet tot bloei komen. Zo zet ik ook acupunctuur en leefstijltips in: we verbeteren je conditie en gezondheid zodat we het maximale uit je vruchtbaarheid kunnen halen. Of dat nu op een natuurlijke manier is of via een IUI, ICSI of IVF traject is: het is altijd slim om aan ’the soil’ te werken.

Is jouw baarmoeder te koud?

Zwanger worden is een complex en delicaat proces. Lang niet altijd is een oorzaak te vinden uit fertiliteitsonderzoeken in het ziekenhuis. Bij de groep vrouwen die de diagnose ‘onbegrepen verminderd vruchtbaar’ zijn, zien we als acupuncturisten vaak een Koude Baarmoeder.

Warmte is belangrijk bij zwanger worden. Als je kijkt welke stappen je lichaam doorloopt in een cyclus, dan is dit eigenlijk topsport. De groei van een follikel, de eisprong, de innesteling: het kost volop energie. Volgens de Chinese Geneeskunde heb je warmte nodig om voedingsstoffen op te nemen om je follikel te laten groeien en om een plezierige omgeving te creëren voor je toekomstige baby. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur om je voor te bereiden op een mogelijke innesteling.

Hoe herken je kou?

Dat je te koud bent, kun je herkennen aan voor de hand liggende symptomen als koude handen en voeten, behoefte aan een dekentje op de bank, een kruik mee naar bed. Maar er zijn meer symptomen waaraan wij acupuncturisten herkennen dat jij te koud bent.

Gunstige temperatuur

De ideale temperatuur ligt in de eerste helft van de cyclus (van menstruatie tot eisprong) op 36.3. In de tweede helft, na de eisprong is 36.8 perfect.
Let op: dit is de temperatuur die je meet direct na het wakker worden. Als je in de 2e helft deze temperatuur niet haalt of rondom het innestelmoment een enorme dip in temperatuur ziet, is dit een teken dat je baarmoeder te koud is. Soms is dit ook terug te zien in lage progesteron levels uit bloedtesten of een korte tweede fase (10 dagen of korter).

Symptomen die kunnen duiden op een te koude baarmoeder:

  • Laag libido
  • Pijnlijke of zwakke onderrug
  • Vermoeidheid
  • Vaak plassen, niet goed kunnen uitplassen of ’s nachts moeten plassen
  • Zwakke spijsvertering met losse ontlasting
  • Te langzaam werkende schildklier

Restanten baarmoederslijmvlies

Het lastige is dat de koude baarmoeder vaak niet op zichzelf staat. Als acupuncturist ben je net Sherlock Holmes: je gaat op zoek naar allerlei aanwijzingen om de juiste diagnose te kunnen stellen. Zo zie ik de combinatie met vastzitten van bloed en energie vaak terug in de praktijk. Je kunt je voorstellen dat je warmte nodig hebt om maandelijks de boel daar beneden goed op te ruimen. Te koud, dan blijven restanten baarmoederslijmvlies achter. Dan zie je symptomen als stolsels in het menstruatiebloed, een start met bruin bloed en/of erge pijn bij de menstruatie.

3 Tips bij een koude baarmoeder

  • Feeling hot hot hot
    Warme voeten zorgen voor een warme baarmoeder. Drie belangrijke energiebanen starten in je voeten en kruisen je baarmoeder. Je voeten tot en met een hand boven je binnenenkel is het gebied waar je op kunt focussen. Ook al staat die pump met panty zo sexy, het is echt handiger om dikke sokken en dichte schoenen te dragen in de herfst en winter. Verwen je dagelijks met een warm voetenbad. Kun je meteen combineren met een ontspannende meditatie!
  • Warm je op via je voeding
    Heb je wel eens kippensoep gegeten als je je verkouden voelde? Dan heb je ervaren hoe verwarmend een dampende kop bouillon kan zijn als je rillerig bent. Eigenlijk geldt dat voor al het eten: warm eten verwarmt je lichaam. Dus vervang de yoghurt met fruit ’s ochtends door havermoutpap of een omeletje met groenten. Probeer zo veel mogelijk koud, onbereid en rauw eten te laten staan. Dus in plaats van een lunchsalade met veel rauwe groenten, neem je een quinoasalade met gegrilde aubergine, courgette en humus. Ook qua drinken kun je overstappen van koud water uit de koelkast of kraan naar warm water of kruidenthee.
  • Voed jezelf in de eerste fase
    De temperatuur in de tweede fase kan alleen maar stijgen als de juiste stappen in de eerste fase zijn gezet. Je hebt een sterk follikel nodig om een gezond corpus luteum te krijgen. Het is het corpus luteum, ook wel gele lichaam genoemd, dat zorgt voor voldoende progesteron in het tweede deel van je cyclus. En dat houdt je warm tijdens de innestelperiode. De groei van het follikel en op langere termijn het beïnvloeden van de eicelkwaliteit doe je door:
    – Goede voeding tot je te nemen met veel voedingsstoffen zoals bouillon, chiazaad, eieren, Omega 3 uit visolie, groene bladgroenten, bietjes.
    – Te letten op je balans inspanning en ontspanning. Als je alleen maar ‘aan’ staat voor werk, gezin en activiteiten, dan heb je onvoldoende energie over voor het belangrijke groeiproces.

Afspraak Acupuncturist Melanie Peters

Wil je weten of acupunctuur ook jouw vruchtbaarheid kan verbeteren? Maak dan een afspraak bij acupuncturist Melanie Peters.

Telefoon: 06-38423580
Mail: info@acupunctuurvoorvrouwen.com
Site: www.acupunctuurvoorvrouwen.com

Magazine Week van de Vruchtbaarheid

Dit artikel is ook te vinden in de Special van Miss Natural, een magazine speciaal gemaakt voor de Week van de Vruchtbaarheid! Dit gratis magazine staat vol met interessante artikelen, ervaringsverhalen, leuke weetjes en bruikbare adviezen om zelf de vruchtbaarheid te verbeteren.

Onderwerpen die aanbod komen;

  • Visualiseren
  • Fertiliteitsmassage
  • Hypnotherapie
  • Mediteren
  • Voordelen van Yoga
  • Fetitliteitsyoga
  • Weetjes
  • Biologische cosmetica
  • Suikervrije Feestdagen
  • Babyproof cosmetica
  • Acupunctuur
  • Ervaringsverhalen

Het magazine is hier gratis te downloaden >>

Miss Natural Talk Show

Op 4 november 2019 gaat Eva van Zeeland in gesprek met Melanie Peters. Hierbij vertelt Melanie over haar beroep als acupuncturist gespecialiseerd in vrouwenklachten. In haar praktijk helpt ze wekelijks tientallen vrouwen met problemen rondom de menstruatie, zwangerschap, overgang en kinderwens. Bij een kinderwens optimaliseert ze samen met jou je vruchtbaarheidskans met behulp van acupunctuur en tips die je thuis elke dag kunt inzetten. Om je goed advies te kunnen geven, volgt ze veel scholing. Ook bezoekt ze jaarlijks het Integrative Fertility Conference in Vancouver om verzekerd te zijn van de laatste inzichten en ontwikkelingen, zowel vanuit Oosters als Westers gezichtspunt.

Heb jij zelf ervaring met acupunctuur? Deel dan jouw verhaal in een reactie en inspireer anderen!