Kant en klare dressing? Liever zelf maken!

Weet jij wat je binnen krijgt als je een op het oog lekker uitziende dressing over je salade giet? Vaak denk je er niet zo bij na, maar als we er eens op gaan letten komen we de gekste dingen tegen. Neem nou de naturel sladressing van een heel bekend merk, ik hoor je al denken: “wat kan daar nou mis mee zijn?”.

Tegenwoordig wordt alles gemaakt om zo lang mogelijk bewaard te kunnen worden. De kleur moet zo perfect mogelijk zijn en de smaak wordt gemanipuleerd met allerlei smaak-, geur- en kleurstoffen, en laten we over de rest aan onverklaarbare ingrediënten maar even zwijgen. Verkoopcijfers staan meestal bovenaan en ergens onderaan wordt gekeken of het nog wel gezond is voor ons als consument. Denk je een gezonde salade te eten blijkt het achteraf nog ongezonder te zijn dan een milkshake bij de snackbar!

De ingrediënten van een dressing uit de supermarkt

Laten we eens gaan bekijken wat er door de fabrikant in een gewone naturel dressing gestopt wordt:

Ingrediënten van en naturel dressing van een bekend merk:

  • Water
  • Plantaardige oliën (raapzaad, zonnebloem)
  • Kruidenazijn (azijn, kruidenextract)
  • Suiker
  • Gemodificeerd maïszetmeel
  • Eigeel
  • Mosterd (water, mosterdzaad, azijn, zout, specerijen, aroma’s
  • Zout
  • Voedingszuur
  • E330 Citroenzuur
  • Glucose-fructosestroop
  • Geconcentreerd sap (wortel, citroen)
  • Saffloer
  • E385 – Calciumdinatrium

Ingrediënten van de naturel light variant:

  • Water
  • Plantaardige oliën (raapzaad, zonnebloem)
  • Kruidenazijn (azijn, kruidenextract),
  • Suiker / zoetstof
  • Gemodificeerd maïszetmeel
  • Eigeel
  • Mosterd (water, mosterdzaad)
  • Azijn
  • Zout
  • Specerijen
  • Verdikkingsmiddel
  • E415 Xanthaangom
  • Voedingszuur
  • E330 Citroenzuur
  • Glucose-fructosestroop
  • Geconcentreerd sap (wortel, citroen)
  • Saffloer (kleurmiddel)
  • E385 Calciumdinatrium

Alleen van sommige benamingen heb ik de rillingen van over mijn rug lopen! Laten we er een aantal onder de loep nemen.

Glucose-fructosesiroop

In zowel de gewone als de light variant wordt glucose-fructosesiroop gebruikt. Deze siroop staat bekend als een zeer ongezonde zoetmaker. Door deze glucose-fructosesiroop is er een toename van insulineresistentie wat weer tot diabetes kan leiden. Maar bij een overdosis fructose wordt je lever overbelast en kan het geen leptine meer kan aanmaken.

De hormoon Leptine geeft aan wanneer ons verzadigingspunt is bereikt. Deze siroop zit ook in veel koek, snoep en snacks. Naast diabetes type 2 en overgewicht zijn er ook verbanden gevonden met ADHD, kanker, migraine en nog een aantal ziektes.

Sojaolie – koolzaadolie

In de meeste dressings zitten geraffineerde sojaolie en/of koolzaadolie. Door het raffinageproces van beide oliën oxideren de meervoudig verzadigde vetzuren die daardoor een ontstekingsreactie in het lichaam kunnen veroorzaken. Daarnaast is de verhouding van de omega 6 en omega 3 volledig uit balans. Ze lijken gezond, maar helaas… in combinatie en de verwerking van deze oliën worden ze zeer ongezond.

Andere ingrediënten

Veel dressings bevatten veel suiker/zoetstof, zout, kunstmatige geur-, kleur- en smaakstoffen. Deze ingrediënten zijn schadelijk voor ons lichaam. En wat dacht je van alle citroenzuren, voedingszuren, verdikkingsmiddelen? Neem nou voedingszuur. Dat is een verzamelnaam van verschillende zuren. Als ze niet de exacte zuur op het etiket zetten heb ik al helemaal mijn twijfels. Dit geldt ook voor de verdikkingsmiddelen, ook een verzamelnaam. Dit kan uitgesplitst worden in E414 arabisch gom (in drop), Guargom (E412), xantaangom (E415), agaragar (E406). De lijst is te lang om hier op te noemen.

Xanthaangom

Xanthaangom is een stabilisator en een verdikkingsmiddel. Het zorgt ervoor dat in de dressing het water en de olie zich niet splitsen. De bijwerkingen volgens het boek ‘E = eetbaar?‘ voor xanthaangom zijn:

  • Daling cholesterolgehalte door verminderde vetopname
  • Toename van de galproductie
  • Vertraging van de spijsvertering
  • Toename volume ontlasting

Calciumdinatrium

Calciumdinatrium (E385) is een wit kristalpoeder dat een zoute smaak heeft. De bijwerkingen van dit calciumdinatrium is bij overgevoeligheid hiervan zijn:

  • Overgeven
  • Diarree
  • Buikkrampen
  • Nierbeschadiging

Deze E385 wordt medisch gebruikt bij metaalvergiftiging en chelatie (een proces van chemische binding, red.). Ik vraag mij dan ook af waarom dit soort E nummers in ons voeding gestopt moeten worden.

Saladedressings zonder troep

Dit zijn allemaal feiten waar we niet vrolijk van worden. Daarom zijn zelfgemaakte dressings ook een pure en gezonde keuze. Dan weet je immers ook wat er precies in gaat. Hieronder staan enkele simpele recepten van dressings en een mayonaise, maar er zijn nog zoveel variaties te bedenken. Wees eens creatief en maak van allerlei verse ingrediënten lekkere dressings en mayonaises!

Recept: zelfgemaakte mayonaise

Dit heb je nodig:

  • 250 ml sojaolie of olijfolie
  • 1 eierdooier
  • 1 ½ eetlepel kruidenazijn
  • ¼ theelepel mosterdkruiden
  • Mespuntje zout
  • Eventueel wat fijngehakte bieslook, knoflook

Zo maak je het:

  1. Roer in een kom alle ingrediënten door elkaar behalve de olie.
  2. Voeg tijdens het roeren druppel voor druppel de olie toe, totdat de massa begint te binden. (echt niet teveel olie in één keer toevoegen).
  3. Als de mayonaise bij het roeren gaat schiften, dan kunnen 1 of 2 lepels warm water toegevoegd worden.

Recept: Basilicumdressing met pijnboompitten

Dit heb je nodig:

  •  sap van een halve citroen
  • 5 el olijfolie
  • 1 el honing
  • 1 flinke handvol verse fijngehakte basilicum
  • 1 kleine ui kleingesneden
  • 1 flinke handvol pijnboompitten, geroosterd en gehakt
  • Mespuntje zout en peper

Zo maak je het:

  1. Rooster de pijnboompitten in een droge pan bruin en laat ze afkoelen.
  2. Om de ui minder sterk te laten smaken is het mogelijk om deze even aan te bakken tot ze een beetje glazig is.
  3. Meng alles door elkaar en doe vlak voor het serveren de pijnboompitten pas in de dressing.
  4. Variatie op de pijnboompitten: bak ze eerst bruin, voeg er wat honing bij en roer de pijnboompitten en honing goed door elkaar. Af laten koelen en pas vlak voor serveren over de salade strooien.

Recept: Appelvinaigrette

Dit heb je nodig:

  • 1/2 kopje fijngehakte bladpeterselie
  • 5 el ciderazijn
  • 3 el eigengemaakte mayonaise
  • 3 el olijfolie
  • 5 el appelsap
  • 3 hele verse basilicum blaadjes
  • 1 tl honing
  • mespunt zout en peper
  • 1/4 tl mosterd

Zo maak je het:

Meng peterselie, azijn, olijfolie, appelsap, basilicum, honing, mosterd, zout en peper in een blender of met een staafmixer tot een gladde massa.

Gezonde ingrediënten voor salade en dressing

Gebruik voor de salade en dressing alleen goede en biologische producten, zodat je zeker bent van een gezond gerecht.

Gezonde vetten voor in een salade zijn:

  • Olijven
  • Noten en zaden
  • Avocado
  • Vette vis: zalm, tonijn, forel, makreel

Eiwitten:

  • Bonen en peulvruchten (gekookt en afgekoeld)
  • Noten en zaden
  • Gekookt ei
  • Gegrilde of gekookte kip
  • Feta kaas
  • hüttenkäse

Koolhydraten:

  • Diverse soorten sla en diverse groenten zoals spinazie
  • Vers fruit
  • Tomaten, paprika
  • Koude aardappels

Nog een laatste advies voor iedereen: blijf etiketten lezen!

Maak jij je eigen dressings?