arrow_drop_up arrow_drop_down
1 december 2013 

Koken met kinderen is leuk en leerzaam!

Het is inmiddels bewezen dat wanneer je kinderen meehelpen in de keuken, de kans groter is dat ze zelf ook hun maaltijd opeten. Maar het is ook hartstikke leuk om met je kinderen de keuken in te gaan! Voor jou en voor je kinderen. Mijn zoon van 4 vind het geweldig om koekjes en cake te bakken, maar ook om mee te helpen met het avondeten. En ik word daar ook heel blij van. Want op die manier leert hij niet alleen voor zichzelf te koken, maar hij leert ook over de verschillende ingrediënten en wat deze met je doen. Wat mij betreft zou iedereen moeten koken met kinderen!

Waarom koken met kinderen?

Ik ben dol op koken. Alleen daarom word ik al blij van het feit dat mijn zoon op 4-jarige leeftijd het ook zo leuk vindt om in de keuken te staan. In veel huishoudens wordt koken echter als een noodzakelijk kwaad gezien. Men komt laat thuis van het werk en heeft dan geen zin meer om zich ‘uit te sloven’ in de keuken. Maar ja, er moet toch gegeten worden.

Door als ouder geen of weinig aandacht aan het avondeten te besteden, geef je je kinderen het idee dat eten er niet zo erg toe doet. En niets is natuurlijk minder waar! Je kinderen betrekken bij het kookproces is dan ook heel leerzaam. Je laat ze zien dat zorg besteden aan een maaltijd belangrijk is. Bovendien kun je ze op een speelse manier kennis laten maken met allerlei voedingsmiddelen en ze vertellen wat deze voor je doen.

Tips voor de kinderkeuken

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je kinderen te laten helpen in de keuken. Enkele tips om het extra leuk, makkelijk en veilig te houden:

  • Begin de interesse van je kinderen te wekken met het bakken van iets lekkers, zoals (suikervrije) koekjes of cake.
  • Helpen je kinderen voor het eerst mee, kijk dan eerst aan welke klusjes ze kunnen en passen bij hun leeftijd. Geef ze dus niet meteen een mes, maar laat ze bijvoorbeeld de groenten wassen in een vergiet.
  • Creëer een eigen hoekje voor je kind(eren), zodat je elkaar niet in de weg zit tijdens het koken. Uiteraard niet te dicht bij het fornuis.
  • Koop een keukenschortje voor je kind. Net als mama! 😉
  • Maak gaandeweg samen een kookschriftje met recepten, plaatjes en zelfgemaakte foto’s. Dat maakt het nog leuker!
  • Wanneer het eten op tafel wordt gezet, zeg dan met alle trots dat jouw kind(eren) dit helemaal zelf voor elkaar heeft gekregen en dat het daardoor vast extra lekker zal smaken. Dit is een goede motivatie voor je kind om te blijven helpen met koken en natuurlijk om zelf ook te eten.
  • Veiligheid gaat voor alles, dus zorg ervoor dat je altijd in de buurt blijft als je kinderen meehelpen met koken.

Betrek jij je kinderen bij het koken?

Over de schrijver
Layla, oftewel De Slanke Sloeber, is gastblogger bij Miss Natural. Op haar eigen site, www.deslankesloeber.nl, blogt zij over gezond en slank leven op een budget. Ook voor Miss Natural probeert zij haar hand op de knip te houden en zo toch de lekkerste natuurlijke recepten en de meest praktische tips over gezond leven bij elkaar te verzamelen. Maar af en toe buiten het budget omgaan wil ook wel eens voorkomen ;) Naast gezonde voeding houdt Layla zich bezig met mindfulness en spiritualiteit in de breedste zin van het woord. Heb je vragen? stel ze gerust!
Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 20 January 2013

Ja, dat doe ik! Vooral Bob (bijna 3) vindt het heel leuk om te helpen en zodra ik ga koken pakt hij zijn krukje er bij en zegt dat hij gaat helpen. Meestal wast hij de groenten en snijden we deze vervolgens samen. Heel trots is hij als het eten op tafel staat.

Karin
Door

Karin

op 20 January 2013

Ik doe het ook, vooral mijn oudste zoon vindt het heel leuk om te helpen. Hij heeft gisteren nog geholpen met het maken van vruchtenijsjes en het avondeten, hij was reuze trots! En uiteraard koekjes en cakejes is altijd een topper! En de jongste mag vaak helpen met de aardappels of groenten in het water te doen.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 20 January 2013

Mijn kinderen hebben wel met de paplepel ingegoten gekregen wat gezond (en lekker) is..;), Hielpen soms mee. Ze brengen het zelf nu -in hun eigen huishouding- ook in praktijk en vooral mijn dochter is steeds meer een echte keukenprinses geworden!

Marjon
Door

Marjon

op 20 January 2013

Hier doet onze oudste zoon ook regelmatig mee! Hij kan nu ook een beetje snijden alleen gaat het er soms wel erg wild aan toe. Af en toe krijgt hij een eigen pannetje waar ik hetzelfde in doe zodat hij ook kan roeren ed. Qua eet gedrag helpt het nog niet want hij is nog steeds een moeilijke eter ook al heeft hij zelf mee gekookt.

carolien dubbeld
Door

carolien dubbeld

op 21 January 2013

Ook hier vinden de kids het geweldig om te helpen, vaak wordt er nog gekibbeld over wie wat doet. En tussendoor proeven vinden ze nog het leukst. Ik vind het ook zo leuk om te zien hoeveel namen ze al kennen van alle ingredienten.

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 29 January 2013

Ik heb mijn dochter altijd betrokken bij het eten koken. Ik heb haar altijd alles laten proeven en ervaren. Het leuke is dat zij daardoor heel goed al smaken kan omschrijven, zoals zoet, bitter, zout en zuur. Ze kookt en bakt nu veel met haar vriendinnen en het leuke is, dat ze ontzettend veel voeding afweet en ook weet wat goed voor je is.

Koken met kinderen is leuk en leerzaam! | Natuurlijk gezonde kinderen
Johng959
Door

Johng959

op 10 May 2014

betamethasone acetatena phos agabakkgfdaf

Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.