datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Koken met kinderen is leuk en leerzaam!
01 december 2013 
2 min. leestijd

Koken met kinderen is leuk en leerzaam!

Het is inmiddels bewezen dat wanneer je kinderen meehelpen in de keuken, de kans groter is dat ze zelf ook hun maaltijd opeten. Maar het is ook hartstikke leuk om met je kinderen de keuken in te gaan! Voor jou en voor je kinderen. Mijn zoon van 4 vind het geweldig om koekjes en cake te bakken, maar ook om mee te helpen met het avondeten. En ik word daar ook heel blij van. Want op die manier leert hij niet alleen voor zichzelf te koken, maar hij leert ook over de verschillende ingrediënten en wat deze met je doen. Wat mij betreft zou iedereen moeten koken met kinderen!

Waarom koken met kinderen?

Ik ben dol op koken. Alleen daarom word ik al blij van het feit dat mijn zoon op 4-jarige leeftijd het ook zo leuk vindt om in de keuken te staan. In veel huishoudens wordt koken echter als een noodzakelijk kwaad gezien. Men komt laat thuis van het werk en heeft dan geen zin meer om zich ‘uit te sloven’ in de keuken. Maar ja, er moet toch gegeten worden.

Door als ouder geen of weinig aandacht aan het avondeten te besteden, geef je je kinderen het idee dat eten er niet zo erg toe doet. En niets is natuurlijk minder waar! Je kinderen betrekken bij het kookproces is dan ook heel leerzaam. Je laat ze zien dat zorg besteden aan een maaltijd belangrijk is. Bovendien kun je ze op een speelse manier kennis laten maken met allerlei voedingsmiddelen en ze vertellen wat deze voor je doen.

Tips voor de kinderkeuken

Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je kinderen te laten helpen in de keuken. Enkele tips om het extra leuk, makkelijk en veilig te houden:

  • Begin de interesse van je kinderen te wekken met het bakken van iets lekkers, zoals (suikervrije) koekjes of cake.
  • Helpen je kinderen voor het eerst mee, kijk dan eerst aan welke klusjes ze kunnen en passen bij hun leeftijd. Geef ze dus niet meteen een mes, maar laat ze bijvoorbeeld de groenten wassen in een vergiet.
  • Creëer een eigen hoekje voor je kind(eren), zodat je elkaar niet in de weg zit tijdens het koken. Uiteraard niet te dicht bij het fornuis.
  • Koop een keukenschortje voor je kind. Net als mama! 😉
  • Maak gaandeweg samen een kookschriftje met recepten, plaatjes en zelfgemaakte foto’s. Dat maakt het nog leuker!
  • Wanneer het eten op tafel wordt gezet, zeg dan met alle trots dat jouw kind(eren) dit helemaal zelf voor elkaar heeft gekregen en dat het daardoor vast extra lekker zal smaken. Dit is een goede motivatie voor je kind om te blijven helpen met koken en natuurlijk om zelf ook te eten.
  • Veiligheid gaat voor alles, dus zorg ervoor dat je altijd in de buurt blijft als je kinderen meehelpen met koken.

Betrek jij je kinderen bij het koken?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 20 Jan 2013

Ja, dat doe ik! Vooral Bob (bijna 3) vindt het heel leuk om te helpen en zodra ik ga koken pakt hij zijn krukje er bij en zegt dat hij gaat helpen. Meestal wast hij de groenten en snijden we deze vervolgens samen. Heel trots is hij als het eten op tafel staat.

Karin
Door

Karin

op 20 Jan 2013

Ik doe het ook, vooral mijn oudste zoon vindt het heel leuk om te helpen. Hij heeft gisteren nog geholpen met het maken van vruchtenijsjes en het avondeten, hij was reuze trots! En uiteraard koekjes en cakejes is altijd een topper! En de jongste mag vaak helpen met de aardappels of groenten in het water te doen.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 20 Jan 2013

Mijn kinderen hebben wel met de paplepel ingegoten gekregen wat gezond (en lekker) is..;), Hielpen soms mee. Ze brengen het zelf nu -in hun eigen huishouding- ook in praktijk en vooral mijn dochter is steeds meer een echte keukenprinses geworden!

Marjon
Door

Marjon

op 20 Jan 2013

Hier doet onze oudste zoon ook regelmatig mee! Hij kan nu ook een beetje snijden alleen gaat het er soms wel erg wild aan toe. Af en toe krijgt hij een eigen pannetje waar ik hetzelfde in doe zodat hij ook kan roeren ed. Qua eet gedrag helpt het nog niet want hij is nog steeds een moeilijke eter ook al heeft hij zelf mee gekookt.

carolien dubbeld
Door

carolien dubbeld

op 21 Jan 2013

Ook hier vinden de kids het geweldig om te helpen, vaak wordt er nog gekibbeld over wie wat doet. En tussendoor proeven vinden ze nog het leukst. Ik vind het ook zo leuk om te zien hoeveel namen ze al kennen van alle ingredienten.

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 29 Jan 2013

Ik heb mijn dochter altijd betrokken bij het eten koken. Ik heb haar altijd alles laten proeven en ervaren. Het leuke is dat zij daardoor heel goed al smaken kan omschrijven, zoals zoet, bitter, zout en zuur. Ze kookt en bakt nu veel met haar vriendinnen en het leuke is, dat ze ontzettend veel voeding afweet en ook weet wat goed voor je is.

Koken met kinderen is leuk en leerzaam! | Natuurlijk gezonde kinderen
Door

Koken met kinderen is leuk en leerzaam! | Natuurlijk gezonde kinderen

op 23 Feb 2013

[...] Lees hier het hele artikel op Miss Natural Share this:TwitterFacebookLike this:Like Loading... [...]

Johng959
Door

Johng959

op 10 May 2014

betamethasone acetatena phos agabakkgfdaf

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading