Koken met Quinoa: Hip en gezond!
Quinoa (spreek je uit: kien-wah) mag niet ontbreken in een Natural lifestyle. Quinoa is niet alleen hip en gezond, maar ook nog eens hartstikke lekker. Quinoa lijkt op een graan, maar is officieel een zaad van de Ganzenvoet-plant. Het komt oorspronkelijk uit het Andesgebergte in Zuid-Amerika. De Inca’s beschouwden quinoa als heilig voedsel. Zij noemden het ‘La Chisiya Mama’: de moeder aller granen. Dit vanwege de geweldige voedingswaarden. Eén van de voordelen van quinoa is dat het heel erg compleet is. Het is rijk aan hoogwaardige eiwitten, voedingsvezels, vitaminen en mineralen. Daarnaast is het glutenvrij en heeft het een lage glycemische index, wat voorkomt trek in tussendoortjes en je metabolisme stimuleert. Maak er dus een gewoonte van om dit powerfood ten minste een paar maal per week op je menu te zetten.
Recept snelle lunch: Gezonde Quinoa salade
Eén van mijn persoonlijk favoriete gerechten is een quinoa salade. Deze salade is een topper op het gebied van kleur, smaak en textuur. Het recept is makkelijk te bereiden en je kunt er eindeloos mee variëren. Vaak maak ik de salade al op zondagavond, zodat ik deze de volgende dag mee kan nemen naar het werk. Voor gebruik even schudden en je hebt een heerlijke gezonde salade.
Dit heb je nodig
Voor 1 persoon heb je het volgende nodig voor de salade:
- 1 kopje quinoa (50 gram)
- 2 keer een handvol spinazie (Je kunt ook kiezen voor sla)
- 1 kop gesneden champignons (biologisch) * wil je champignons niet rauw eten, kook ze dan even een paar minuten en laat ze vervolgens afkoelen.
- 1 kop cherrytomaatjes (in tweeën gesneden)
- 1/2 rode ui (kleingesneden)
Voor de dressing heb je nodig:
- 3 eetlepel olijfolie
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 1 tot 2 eetlepels water
- 1 a 2 eetlepels honing (kan ook vervangen worden door Agave)
- Zout en peper
Zo maak je de quinoa salade klaar
Voordat je de quinoa gaat koken en klaarmaken, is het belangrijk dat je de zaadjes eerst even goed afspoelt met water. Op de quinoa-zaden zit een natuurlijke beschermende stof (Saponin), die de plant beschermt tegen ongedierte en insecten. Deze beschermstof moet je eerst altijd goed afspoelen. Ik doe dit altijd in een zeef onder de stromende kraan. Quinoa wordt gekookt in twee keer z’n hoeveelheid water. Dus voor 1 kopje quinoa, voeg je 2 kopjes water toe. Laat het op een laag vuurtje koken. Nadat al het water is
Vervolgens leg je de klaargemaakte ingrediënten in de volgende volgorde in een (glazen) pot (zie foto):
- Dressing
- Ui
- Champignons
- Cherrytomaten
- Quinoa
- Spinazie (of andere slasoort)
Let op: Het is van groot belang dat de Spinazie (of slasoort die je kiest) niet in aanraking komt met de dressing. Zolang deze niet met elkaar in aanraking komen is de salade langer houdbaar. Doe de ingrediënten op volgorde in een glazen pot of bakje en klaar is je salade. Voor gebruik even schudden. De salade is maximaal 3 dagen houdbaar in de koelkast, zolang je de ingrediënten niet met elkaar mengt.
Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met quinoa. Wat vind je ervan? Hoe eet je het? Heb je een lekker recept of gewoon een goede tip? Reageer dan, ik lees het graag. Bekijk hier producten van en met quinoa!
Meer recepten met Quinoa
Op zoek naar meer heerlijke recepten met quinoa? Ontdek ze in het Miss Natural lidmaatschap!