datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Kraanwater Filteren voor Gezond Drinkwater, wel of niet?
14 februari 2021 
5 min. leestijd

Kraanwater Filteren voor Gezond Drinkwater, wel of niet?

Het valt mij op hoe ontzettend vaak ons drinkwater in het nieuws is. Het zogenaamde ‘bruine water’ dat uit de leidingen komt, wat eigenlijk betekent dat er teveel deeltjes ijzer en mangaan in ons water zitten (maar dan verroest!).

En dan nu de berichten over de ernst van de watervervuiling waardoor waterbronnen in Nederland moeten sluiten. Op 29 augustus 2014 kopte nu.nl met grote koppen: ‘Vitens luidt noodklok over drinkwater.’ Hoe gezond is ons drinkwater eigenlijk?

Is ons drinkwater veilig en schoon genoeg?

Waterbedrijf Vitens maakt zich veel zorgen over de winning van schoon drinkwater omdat de bodem de afgelopen decennia enorm is aangetast. Vitens noemt met name de diverse graaf- en booractiviteiten (voor onder meer winning van schaliegas en warmteopslag), de ernstige industriële vervuiling, (dier)geneesmiddelen en overbemesting. De directievoorzitter van Vitens, Lieve Declercq, heeft zelfs moeten besluiten dat Vitens twee waterbronnen moet sluiten (in Zutphen en Nijmegen) omdat het water daar niet aan de norm voldoet. Vervolgens geeft Declercq aan dat meer dan de helft van onze drinkwaterbronnen al niet meer aan de norm voor basiskwaliteit voldoet. De huidige vervuiling kan met zeer kostbare en complexe membraanfiltratie eruit worden gehaald, maar zij vraagt zich hardop af of de zuiveringstechnieken de nieuwe vervuiling wel voldoende uit het water kunnen halen om op grote schaal schoon drinkwater te kunnen blijven produceren. Zij haalt uit naar bedrijven die naar schaliegas boren omdat deze bedrijven niet zo veilig zijn als dat zij zelf beweren. Declercq stelt terecht: “Wij als waterbedrijven weten als geen ander dat elke pijp ooit gaat lekken”.

Chemische bestrijdingsmiddelen

Tenslotte blijken chemische bestrijdingsmiddelen veel te veel gemeengoed in huis, tuin en keuken te zijn geworden, we vervuilen massaal onze grond en daarmee ons water. In datzelfde artikel geeft minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) aan dat zij zich geen zorgen maakt omdat het drinkwater in Nederland goed wordt beschermd. Ofwel heeft zij een waterfilter thuis, ofwel luistert zij niet naar noodklokken van partijen die verantwoordelijk zijn voor onze gezondheid. Voor mijn en jouw veiligheid hoop ik dan maar op het eerste.

Waar moet drinkwater in Nederland aan voldoen?

In het drinkwaterbesluit zijn verschillende normen opgenomen waaraan het drinkwater in Nederland moet voldoen. De Nederlandse waterbedrijven zijn verplicht zich te houden aan periodieke controles en de uitkomsten van deze controles publiekelijk bekend te maken. Het hele drinkwaterbesluit is compleet onleesbaar (maar klik gerust op de link om jezelf daarvan te overtuigen). Samengevat worden de volgende normen gesteld:

 • Gezondheidskundige normen: chemische stoffen en micro-organismen (zoals bacteriën), waarbij maximale concentraties staan vermeld waarbinnen het drinkwater moet vallen. Gezondheidskundige stoffen die absoluut binnen de gestelde normen moeten vallen, zijn bijvoorbeeld lood, koper, nitraat, nitriet en fluoride. Immers, een teveel aan deze stoffen in ons drinkwater is absoluut schadelijk voor onze gezondheid!
 • Esthetische normen: deze zijn geen direct gevaar voor de gezondheid maar wel vervelend vanuit de ogen van de consument. Voorbeelden zijn slechte kleur, troebel water, ijzer, mangaan en vieze smaak.
 • Bedrijfstechnische normen: middels parameters wordt goede technische bedrijfsvoering en goede waterkwaliteit gemeten. Voorbeelden van stoffen zijn zuurgraad, zuurstof, ammonium en chloride.
 • Voorzorgsnormen: dit betreft schadelijke stoffen voor het milieu zoals bestrijdingsmiddelen en fosfaat.

Waarom is gezond water belangrijk?

water thuis filterenOns lichaam bestaat voor meer dan 70% uit water. Water is het hoofdbestanddeel van elke cel in ons lichaam. Water bevindt zich in onze cellen, maar ook in de ruimte tussen onze cellen, in ons bloed en lymfevloeistof. Dit water wordt gebruikt voor het hydraten van cellen, weefsels en organen, zodat deze lichaamsdelen goed blijven functioneren. Het vocht in ons lichaam is er ook voor verantwoordelijk dat afvalstoffen uit ons lichaam worden verwijderd. Dat gebeurt via onze urine of via onze huid (zweet). Omdat water zo’n ontzettend belangrijke rol speelt in ons lichaam, vind ik het persoonlijk super belangrijk om het beste water te drinken, immers, mijn motor draait erop!

Wat kan je bereiken met zelf water filteren?

Afhankelijk van de manier van water filteren die je kiest, kan je met thuis water filteren verschillende voordelen bereiken. Ik noem hier de belangrijkste:

 • Zacht water (vooral interessant in gebieden met overwegend hard water). Controleer hier de waterhardheid thuis. Hard water bevat veel kalk met als gevolg die vieze (bruine) randen op kopjes of een kalk- of olielaagje op koffie of thee.
 • Lekker water met een betere smaak.
 • Reductie van verontreiniging zoals chloor, zware metalen (zoals lood en koper) en pesticiden.
 • Reductie van medicijnresten. Je kan zelf nog zo terughoudend zijn in medicijngebruik maar uit onderzoek van het RIVM in samenwerking met het ministerie van VROM in 2003 en 2007 blijkt dat de medicijnresten in ons kraanwater zijn toegenomen.
 • Reductie van kalk (goed voor lijf maar ook voor kalkaanslag in de keuken(apparaten).
 • Verwijdering van ongewenste smaak- en geurstoffen.
 • Verbeteren mineraalgehalte van het water (toevoeging van voor je lichaam noodzakelijke mineralen).

Hoe kun je thuis kraanwater filteren?

Wil je ook de stap zetten en zelf je eigen kraanwater filteren? Dan zijn er verschillende manieren om dat te doen. Grofweg zijn er de volgende methodes:

 • Gebruik van filterkannen. Dit is de eenvoudigste en goedkoopste manier om water zuiverder te maken. De meest populaire kannen zijn de kannen van Brita. Echter, Brita geeft zelf aan dat hun filters slechts 85% van de chloorresten en 70% van de pesticiden verwijderen en de filterresultaten bij geneesmiddelen zijn helaas wisselend. Ik vind zelf de filterkan dus alleen maar geschikt als jouw motto is: “beter iets dan niets”. Maar let erop dat je jezelf niet in de maling neemt.
 • Gebruik van Ionizers. Ook een redelijk goedkope variant. Temeer omdat de filters van Ionizers vaak een jaar meegaan, dit in tegenstelling tot filterkannen waarbij de filters elke maand worden vervangen. Een handige meeneem ionizer is de RVS AlkaSportZ Ionizer van 0.33 liter, die het water niet alleen filtert maar ook mineraliseert. Dat zijn nog eens twee vliegen in 1 klap! Is deze te klein voor je, dan kan je kiezen voor een kunststof variant van 0.66 liter, de Waterman Ionizer.
 • 4-in-1 thuissystemen voor thuis water filteren. Ik noem hier de AquaVit 5 liter variant of de AquaVit 12 liter variant. Deze thuissystemen filteren, mineraliseren, vitaliseren en maken alkalisch/basisch water. Wat ik het best aan deze apparaten vind, is dat deze filters een superkleine doorlaat opening hebben van 0.2 micron! Deze filters laten geen rommel door! Koop je een ander filter, check dan altijd zelf de doorlaatopening van de filters. De doorlaatopening bepaalt immers wat er wel doorheen kan en wat er niet doorheen kan. De AquaVits zijn losse apparaten, zeer compact, werken niet op stroom en zijn dus super gemakkelijk in gebruik.
 • Filters en ionizers aansluiten op de waterleiding. Dit is natuurlijk de meest rigoureuze oplossing! Al je kraanwater loopt in dit geval door het filter zodat je weet dat elk glas, elke pan, of zelfs je afwaswater gefilterd is. Eenmaal geïnstalleerd op de waterleiding wil je niets anders meer! Elke erkende loodgieter kan een IonBron waterfilter en vitalisator plaatsen!

water filteren, ioniseren en vitaliseren

Zelf heb ik thuis ook een waterfilter van Aquavit. Ben er erg blij mee. Het water wordt er nog meer mee gezuiverd. Gebruik de Aquavit zelfs bij het eten koken en bij het koffie zetten.

Bekijk ook de sterk ontzurend waterfilter voor onderweg. De AlkaSportZ verbetert de zuur-basenbalans in je lichaam. Handig, want altijd bij de hand, ook voor outdoor of onderweg!

Filter jij je water? Waarom wel of waarom niet? Ik hoor graag wat jullie vinden dus laat gerust een reactie achter!

Ga ook voor gezond en schoon water, en filter je kraanwater!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Sander de Bruijn
Door

Sander de Bruijn

op 13 Mar 2015

Eva bedankt voor het zeer waardevolle en informatieve artikel! Ik ga er thuis mee aan de slag. Gr. Sander de Bruijn

denise
Door

denise

op 06 Apr 2015

Hallo eva,Wat moet minimaal de doorloop zijn van het water? (5liter) Het water staat gewoon op het aanrecht, nu ga ik een weekendje weg wat moet ik doen:Waterkan leeg maken voor ik weg ga Of Water in kan laten zitten en bij thuiskomst water doorspoelen en weer met fris water starten?Lieve groet Denise

Maureen
Door

Maureen

op 03 Jan 2016

Hallo Denise,Als je een week op vakantie gaat of korter dan kun je het water gewoon in de waterfilter laten zitten. Het water in de watertank is immers schoon en gefilterd. Ga je langer dan een week weg is het raadzaam om de AquaVit waterfilter leeg te maken en de stenen plus filters te laten drogen. Als je weer terugkomt van vakantie spoel je de filters een keer door en kun je daarna het gefilterde water weer drinken.Groet Maureen AquaVit water

Eva
Door

Eva

op 28 Dec 2015

Beste Eva, onlangs heb in de aquavit aangeschaft. In eerste instantie erg enthousiast, hoe lang kun je het water bewaren, het bedrijf geeft aan 1 week maar overal lees je dat in stilstaand water heel snel bacteriën komen. Daarnaast blijft er altijd onderin een laagje water staan, dit krijg je er niet uit. Sinds ik mijn waterfilter heb ik vaak last van mijn buik, kan dit ermee te maken hebben? Groetjes Eva.

Maureen
Door

Maureen

op 03 Jan 2016

Hoi Eva,Bedankt voor je vraag. Je kunt het water inderdaad een week in de waterfilter laten staan. De AquaVit heeft het kraanwater namelijk gefilterd en er is nu mineraalwater ontstaan. Het water in de watertank staat inderdaad stil maar voordat het in het glas komt wordt het gevitaliseerd d.m.v de magnetische buis aan de tapkraan. Overigens is stilstaand kraanwater anders dan stilstaand mineraalwater. Het water uit de AquaVit is schoon en er zitten geen bacteriën meer in. Mocht je nog meer willen weten, stuur mij dan even een mail.Groet Maureen AquaVit water info@aquavitwater.nl

frits
Door

frits

op 31 Aug 2016

Bekijk ook eens de goede resultaten van het watermanfilter (score 2e plaats)

robert jan
Door

robert jan

op 21 May 2018

Osmose is de enige manier om goed te filteren. Zo heb ik mij laten informeren. Anders is mijn lichaam het filter (!). Destilleren kan ook, gaat alleen veel minder snel. Omgekeerde osmose wil zeggen ‘onder druk’. Ik heb mijn filtersysteem aangeschaft bij hilbert van http://www.helderwater.nl voor €350 en betaal jaarlijks €30 voor een set van drie nieuwe filters; omdat ik alleen ben doe ik er ruim anderhalf jaar mee trouwens. Noem gerust mijn naam als je hem spreekt, ik heb hem beloofd reclame te maken voor zijn systemen. rj

Els
Door

Els

op 16 Feb 2021

Je kunt kiezen tussen twee verschillende filters hoe hoog moet de ph van het water zijn? Welke raad je aan?

Constance
Door

Constance

op 21 Mar 2021

Hallo Eva, Mooi en helder artikel. Een kleine aanvulling vwb het filteren van drinkwater en de reductie van kalkaanslag. De meeste mensen gaan er vanuit dat je gezonde mineralen calcium en magnesium uit het water moet verwijderen om kalkaanslag in de badkamer en keuken(apparaten) te voorkomen. Je kunt ook door toevoeging van (voor je lichaam noodzakelijke) fosfaat mineralen kalkaanslag voorkomen. Er ontstaat dan calciumfosfaat. Deze stof slaat niet neer in de badkamer of op verwarmingselementen. Je verhoogt dus het mineraalgehalte van het water en voorkomt ook problemen met kalkaanslag. Hoe mooi is dat? Je kunt er meer over lezen op de volgende pagina: https://happydrops.nl/systeem/hoe-werkt-het

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading