datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Langer en gezonder leven door regelmatig vasten
20 november 2013 
3 min. leestijd

Langer en gezonder leven door regelmatig vasten

In de documentaire ‘Eat, Fast and Live longer‘ gaat Dr. Michael Mosley op zoek naar allerlei oplossingen om zonder medicijnen zijn kans op hart- en vaatziekten en diabetes te verkleinen en langer te leven.

Michael Mosley ontdekt niet alleen wat hij kan doen om jonger en gezonder te blijven, hij laat ook zien wat dit met hem doet. Na een onderzoek naar zijn bloedwaardes en vetpercentage (die inderdaad te hoog blijken te zijn) besluit hij dat het tijd is minder te gaan eten en zelfs te gaan vasten.

4 dagen helemaal niets eten

Om zijn lijf te reinigen gaat Michael Mosley (onder begeleiding) 4 dagen vasten: behalve water, black tea en één keer per dag een soort cup a soup, eet hij niets. Helemaal niets eten is natuurlijk vreselijk moeilijk (heb  je het wel eens geprobeerd?). Persoonlijk zou ik in die dagen proberen zo min mogelijk toegang tot voedsel te hebben, maar Dr. Mosley maakt de uitdaging nog wat moeilijker door met zijn filmcrew uit eten te gaan. En ondanks dat 3,5 dag maar kort lijkt om echt verbetering tot stand te brengen, blijkt na deze periode wel dat zijn bloedwaardes significant verbeterd zijn.

Let op: Mosley waarschuwt -terecht- dat je deze manier van vasten nooit zomaar onvoorbereid en alleen moet doen. Wil je dit, zorg dan dat je begeleid wordt door een expert, omdat je nooit weet hoe je lichaam hier op reageert.

Vasten en vreten

En omdat hij de smaak van het vasten te pakken krijgt gaat hij verder onderzoeken wat het beste bij hem past. Het volgende onderzoek wat hij laat zien, is wat mij betreft echt typisch Amerikaans. Het heet Alternate Day Fasting. De ene dag eet je maximaal 400 – 500 calorieën (vrouwen) of 500 – 600 calorieën (mannen). Dit betekent dat je die dag bijvoorbeeld alleen maar luncht of juist ontbijt als dat beter bij je past. De andere dag is het Feed Day en dan mag je echt alles eten wat je wilt. Om het in het extreme te trekken, gaat Dr. Mosley daarna met de onderzoekster naar een FastFood restaurant, om te benadrukken dat je inderdaad kunt eten wat je wilt op Feed Day. Uit het onderzoek blijkt dat dit wel degelijk werkt om af te vallen en gezonder te worden!

Vasten voor een beter geheugen

Als laatste brengt Mosley een bezoek aan een research centrum waar wordt gekeken naar de ontwikkeling van de ziekte Alzheimer bij muizen. Hier wordt gewerkt met Intermittent Fasting. Dit betekent dat je gedurende langere periodes niets eet (bijvoorbeeld 16 uur op een dag). De resultaten zijn duidelijk, de muizen die regelmatig vasten ontwikkelen meer nieuwe hersencellen dan de muizen die een fast food dieet volgen. De reden: als je niets te eten hebt, ga je op zoek naar de plekken waar je het laatst het eten hebt gevonden. Je moet dus je hersenen gebruiken om aan eten te komen. Door vasten wordt je dus niet alleen lichamelijk gezonder, je wordt er ook nog eens slimmer van.

5:2 of het Vastendieet

Voldoende reden om het vasten toe te voegen aan je Natural Lifestyle? Dr. Mosley vindt van wel en hij kiest voor een ritme van 5 dagen normaal eten en 2 dagen ‘vasten’ (maximaal 600 calorieen per dag eten). Hierdoor blijkt hij na een periode van 5 weken zijn bloedwaardes absoluut verbeterd te hebben en hij is zo’n 12 kilo kwijtgeraakt. Over deze manier van eten en afvallen schreef hij ook het boek ‘Het Vastendieet‘.

Ondertussen zijn we een jaar verder en Dr. Mosley heeft zijn eetpatroon weer veranderd. Door al het vasten viel hij zoveel af dat het ongezond werd. Nu hij weet wat het is om te vasten past hij het op een andere manier toe in zijn leven.

Bekijk de documentaire ‘Eat, Fast and Live longer’

Ben je na al deze informatie nieuwsgierig geraakt naar de documentaire, bekijk ‘m zelf hier:


Eat, Fast & Live Longer HD door limoslight

Is vasten iets voor jou?

Vasten lijkt dus te werken als je een gezond lijf wilt. Maar vasten is niet zomaar iets, het vereist wel een bepaalde discipline om echt een periode niets te eten. Daarnaast werkt elk lichaam verschillend. Waar sommige mensen rustig een hele dag niets kunnen eten, kunnen anderen dit veel moeilijker. Kijk dus welke manier van vasten het beste bij je past. Wil je een schoon lijf? Dan kun je ook kiezen voor een detox. Hierbij wordt je lijf wel gereinigd, maar eet je wel af en toe, of je neemt sapjes.

Bedenk goed voor je met vasten begint, wat wil je ermee bereiken, hoe pak je het aan en voel wat het met je lichaam doet. Bij langere periodes niets eten, is het beter dit onder begeleiding te doen!

Ben jij bekend met vasten? Op welke manier?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Tjen Schouterden
Door

Tjen Schouterden

op 04 Mar 2017

44 jaar begin ik aswoensdag met te vasten. Dinsdagavond eet ik het laatst en zaterdagmorgen neem ik een erg licht ontbijt.s'Avonds eet ik normaal maar weinig. De ganse vasten periode drink ik koffie, the met citroen,die eet ik op en water. Val steeds 3 à 4 kg af. Ik voel me in deze periode erg goed en ontdek dan nieuwe dingen.Het verstand werkt beter. Ik kijk er ieder jaar naar uit. Ga waarschijnlijk naar twee periodes in een jaar overschakelen. vb maart/april en ergens begin september.

Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine