Last van pijnlijke borsten? Borsten hoeven geen pijn te doen, zelfs niet rond de menstruatie.

Met pijn en ongemak en soms knobbel in de borst kunnen vrouwen jaren rondlopen zonder eens een keer de huisarts te bellen. Online kijken doen we tegenwoordig wel steeds vaker. Maar daar knap je ook niet van op, en wijzer wordt je er vaak helemaal niet van. Veel sites geven echt foute informatie! En alsof het er nu eenmaal bij hoort ondernemen vrouwen soms helemaal geen actie meer ten aanzien van zaken die ze voelen in hun borst. Angst en gebrek aan informatie is de oorzaak dat vrouwen vaak geen actie ondernemen.

Help ik voel iets in mijn borst!

De angst voor een mammogram en onderzoeken met biopten. Angst om in een trein terecht te komen waar je zo snel mogelijk weer uit wilt stappen. Maar niet uit kunt stappen omdat de protocollen van het ziekenhuis dat niet toestaan, of ze helpen je helemaal niet meer. In dit hele proces van onderzoeken zal niemand van de medici vragen naar de oorzaak van de knobbel of hoe het komt dat de borst iets ontwikkeld heeft. En dan hebben we het nog niet eens over de uitslag van dat onderzoek. Daar ligt de grootste stress waardoor we liever wegkijken, een stevige bh aandoen en stilletjes hopen dat het wel weer weggaat.

Pijn hoort er bij?!?

Met pijn en ongemak wordt soms vele jaren doorgelopen alsof het er nu eenmaal bij hoort. Borsten hoeven geen pijn te doen, zelfs niet rond de menstruatie. Als vrouwen weten wat ze kunnen doen om gezonde en pijnvrije borsten te hebben geeft dat niet alleen goede kennis over hun borsten maar daarmee ook een enorme ontspanning. “Vrouwen weten bijna niets over hoe hun borsten functioneren, en hoe het komt dat je een knobbel, cyste, strengetje of pijn ontwikkeld.” Zegt Francine van De Groene Zuster.

Minder angst

Vrouwen zijn minder bang voor borstkanker als de mythe hieromtrent afneemt. Een gezonde borst ontwikkelt geen kanker. Aan de ontwikkeling van borstkanker gaat een proces vooraf waar vrouwen meer begrip voor krijgen als ze eenmaal weten wat een gezonde borst nodig heeft. Wat niet wil zeggen dat we vrouwen de schuld geven die toch borstkanker hebben gediagnosticeerd gekregen. We leven namelijk in een maatschappij waar curatief behandelt wordt, dus de ziekte wordt aangepakt en we kijken nauwelijks naar preventie. De angst voor het oordeel van een arts wordt minder naarmate vrouwen meer weten over de diverse borstaandoeningen, de kansen op verbetering van klachten en de behandelmethodes bij borstkanker. Zodra vrouwen aan het roer staan van hun (borst)gezondheid is er meer verantwoordelijkheidsgevoel naar zichzelf en resulteert dit in preventieve maatregelen ten aanzien van hun (borst)gezondheid.

Niet meer afwachten

Niet afwachten of we borstklachten ontwikkelen is een lifestyle keuze die vooral jonge vrouwen nemen. Ze wachten het moment niet af tot dat ze vijftig zijn geworden en worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. De iets oudere generatie vrouwen die al wel naar ‘De Bus’ zijn geweest kiezen soms na een eerste mammogram voor een andere onderzoeksmethode (als ze ervan gehoord hebben) vanwege de belastende methode in ‘De Bus’, of nemen de pijn en de straling voor lief als een ‘noodzakelijk kwaad’. De keuze die vrouwen nemen ten aanzien van de onderzoeksmethode heeft vooral te maken met geloof in die methode en het wegnemen van de angst voor borstkanker.

Ik voel iets! Wat moet ik doen?

Je kunt diverse dingen doen als je iets voelt in je borst;

1. De huisarts bellen en vragen of die even je borsten wil onderzoeken.

2. Trek je bh uit (dag én nacht!) voor de komende twee weken en kijk of de knobbel verdwijnt, of dat de pijn weggaat. Als er geen verandering is in het gevoel in je borst, bel dan de huisarts.

3. Je kunt een thermogram laten maken om het te bespreken met de thermograaf, maar ook om het niveau van zorg te bepalen van je beide borsten.

4. Als je nooit een bh draagt en wel plotseling pijn of ‘iets’ voelt in je borst, ga dan goed na of de andere borst het ook heeft, kijk voor de spiegel of er asymmetrieën te zien zijn. Als je ene borst altijd groter is dan de andere is dat je gewone uitgangspunt. Misschien zijn er meer opvallende zaken te zien zoals een ingetrokken tepel, een deuk, een sinaasappelhuid of andere zaken die maar op één borst te zien zijn. Bel in dit geval je huisarts.

Vrouwen zijn minder bang voor borstkanker als de mythe hieromtrent afneemt. Een gezonde borst ontwikkelt geen kanker.

-DE GROENE ZUSTER-

Is een Thermografisch onderzoek iets voor mij?

Met een thermografisch onderzoek krijg je een rapport over je borsten wat aangeeft wat voor niveau van zorg er is, en daarnaast krijg je vele persoonlijke tips om je borstgezondheid te bevorderen. Het is een heel persoonlijke workshop waarin je veel leert over hoe jouw borsten functioneren. De Groene Zuster thermografen zijn gespecialiseerd in vrouwen hiermee te helpen. Niet voor niets heeft De Groene Zuster als missie het cijfer van borstkanker te verlagen. Als er onverhoopt toch een hoger niveau van zorg is wordt meteen doorverwezen voor een echografisch onderzoek. Zelfs met de uitslag van de echo kun je bellen met de thermograaf om te overleggen. Met 11 locaties verspreid over Nederland en België kan De Groene Zuster garanderen dat je snel terecht kunt voor een borstonderzoek met thermografie. Kijk voor meer informatie op www.degroenezuster.nl of bel 06 33 52 52 43.

Vergroot zelf je kennis!

Een emotionele ontspanning ontstaat als vrouwen eindelijk meer weten over wat ze kunnen doen voor hun borsten. Kennis stelt ze in staat actie te ondernemen en aan het roer te blijven staan van hun eigen borstgezondheid. Vrouwen die zich bewust zijn (of gemaakt via thermografie) van hun borsten en hoe ze die gezond kunnen houden zijn kritischer geworden ten aanzien van een aantal gewoontes die in onze maatschappij leven. De bh moet er vaak als eerste aan geloven, de baleinen worden uit de bh gehaald en dat geeft veel vrouwen al een gevoel dat ze tenminste ‘iets’ doen aan het gezond houden van hun borsten. Als de baleinen eruit zijn gehaald of dat de bh helemaal niet meer gedragen wordt komt nogal eens de opmerking dat de adem vrijer is geworden, pijn verdwijnt, knobbels verdwijnen, borsten voelen ontspannen aan, borsten worden niet meer gevoeld alsof ze de hele dag aanwezig zijn. Dat laatste hoort namelijk niet zo, je hoort je niet bewust te zijn van de aanwezigheid van je borsten.

Wat kan ik zelf nog meer doen?

Om ontspannen en gezonde borsten te krijgen is vooral lymfedrainage belangrijk. Je kunt zelf alvast beginnen met de bh uit te doen, daardoor begint die gestagneerde lymfe alvast weer te stromen. Maar ook droog borstelen en masseren onder de douche helpt. Daarnaast zijn er therapeuten in Nederland en België die borstweefselbehandelingen geven. Dat gaat een stap verder en zo diep kun je zelf niet komen. Dit laatste is zeer zinvol en als je in staat bent je gene opzij te zetten is dit een bevrijding van nare gevoelens en pijn of knobbels in je borst. Blijf gezond verstand houden als je een knobbel voelt. Bovenaan staat de huisarts niet voor niets op de eerste plaats.

Doe mee met de Week zonder BH!

Maar wat is eigenlijk het voordeel van een dag, week of zelfs leven zonder BH? Een BH-loze week is als een vakantie voor je borsten! Miss Natural Lifestyle organiseert in samenwerking met De Groene Zuster de Week zonder BH. Het niet dragen van een BH heeft namelijk veel voordelen! Voel je vrij! Doe mee met de Week zonder BH! Tijdens deze gratis inspiratieweek zal je tips ontvangen hoe je jouw borsten optimaal gezond kunt houden.

Heb jij last van pijnlijke borsten?