datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Lekker en gezond koken met wintergroenten: pastinaak
23 januari 2014 
3 min. leestijd

Lekker en gezond koken met wintergroenten: pastinaak

Ik experimenteer graag met eten en vooral groenten en sinds een tijdje heb ik de pastinaak ontdekt. Vroeger was de pastinaak een geliefde en bekende groente en de voorganger van de wortel. Tegenwoordig hoort deze groente tot de ‘vergeten groenten’, want velen kennen deze groente niet.

De pastinaak is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is iets zoetig en ligt tussen de wortel en knolselderij in. Ik gebruik de pastinaak graag in stamppot en ovenschotels. Je kunt pastinaak ook rauw eten, stoven, koken, roerbakken, en wist je dat je zelfs de schil kunt opeten?

Pastinaak kopen en bewaren

Als je pastinaak koopt, let er dan op dat je een stevige harde wortel hebt. De zachtere zijn al wat ouder maar die kun je ook goed gebruiken bijvoorbeeld in de soep of in de puree. Pastinaken kun je lang bewaren, net zoals wortelen. Bewaar ze op een koele plek (circa 12-15 graden), dan blijven ze ongeveer 2 weken goed. Je kunt ze ook invriezen, maar dan moet je ze wel van tevoren even blancheren. Dan is hij ongeveer 6 maanden houdbaar.

Variëren en experimenteren met pastinaak

De pastinaak is een veelzijdige groente, je kunt er van alles mee. Bijvoorbeeld:

  • Raspen voor in een salade.
  • Koken als groente, heerlijk bij vlees.
  • Gebruiken in de puree en mengen met de aardappels.
  • Soep maken.
  • In plakjes schaven en frituren tot pastinaak chips.
  • Roerbakken.
  • In ovenschotels gebruiken.

Al met al mogelijkheden genoeg mogelijkheden om met deze groente een heerlijke maaltijd te bereiden!

Schoonmaken en bereiden

De pastinaak kun je helemaal gebruiken, behalve de bovenkant. Je kunt hem ook schillen met een dunschiller.

De bereiding van de pastinaak is ongeveer als volgt:

  • Koken: 20 minuten
  • Roerbakken: 15 minuten
  • Smoren en stomen: 25-30 minuten

In de ovengerechten laat ik pastinaak altijd gewoon meebakken tot alles gaar is. Hij komt er wel wat zachter uit, maar dat maakt voor de smaak niets uit.

Recept: Pastinaak ovenschotel

Tot slot nog een paar lekkere recepten. Mijn favoriet is de pastinaak ovenschotel. Hier kun je zelf eindeloos mee variëren als het gaat om de overige ingrediënten.

Dit heb je nodig:

  • 2 pastinaken
  • 2 zoete aardappels
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • Kruiden naar smaak
  • 300 gram mager gehakt
  • Beetje geraspte kaas

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Schil de aardappels en de pastinaak en maak hier blokjes van.
  3. Breng het aan de kook, laat circa 8 minuten doorkoken en giet het af.
  4. Rul intussen het gehakt met de ui en de knoflook.
  5. Als het gehakt gaar is doe je de courgette en aubergine erbij, bak dit even mee. Voeg kruiden naar smaak toe.
  6. Bak vervolgens de aardappelen en pastinaak even mee en doe dan alles in de ovenschaal.
  7. Garneer met een beetje kaas en zet het gerecht ongeveer 20 minuutjes in de oven. Let op: af en toe omroeren.
  8. Serveer met een frisse salade.

Recept: Pastinaak stamppot met spruitjes

Dit heb je nodig:

  • circa 150 gr spruitjes
  • 2 middelgrote pastinaken
  • circa 300 gram aardappels
  • Nootmuskaat
  • Kruiden naar smaak
  • Versgemalen peper en zout

Zo maak je het klaar:

  1. Maak de spruitjes schoon, schil de aardappelen en pastinaak en maak er stukjes van.
  2. Kook de pastinaak met de aardappelen tot ze gaar zijn.
  3. Kook de spruiten apart beetgaar.
  4. Giet de aardappelen met de pastinaak af en maak er een puree van.
  5. Giet vervolgens de spruitjes af en stamp ze door de puree.
  6. Breng het geheel op smaak met kruiden, peper en zout en nootmuskaat. Heerlijk met stoofvlees!

Recept: Pastinaak/ knolselderij soep

Tot slot en lekkere soep. Een beetje ongewoon, maar wel lekker!

Dit heb je nodig:

  • 1 knolselderij
  • 1 pastinaak
  • Een bakje spekjes
  • Kruiden naar smaak, zoals peterselie en tijm
  • Versgemalen zout en peper

Zo maak je het klaar:

  1. Schil en snijd de groenten in blokjes en kook die in ruim een liter water gaar (ongeveer 20 minuten).
  2. Bak intussen de spekjes uit en maak de verse kruiden al fijn.
  3. Pureer de gare pastinaak en knolselderij tot een dikke soep en voeg de spekjes, zout, peper en kruiden toe.
  4. Net als onze erwtensoep is deze soep de tweede dag nog lekkerder!

Wat is jouw favoriete gerecht met pastinaak?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Lot
Door

Lot

op 23 Jan 2014

Ik heb een zak vol blokjes in de vriezer, waar ik woon worden ze ook geteeld en ik heb verzameld wat overbleef na het oogsten, er lag zoveel dat ik 10 grote vriezers zou kunnen vullen en ook 2 zakken wortelen. Doe het meestal half uurtje in de oven met wat olie en kruiden.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 23 Jan 2014

Zo, dat is veel! Uit de oven met kruiden lijkt mij ook lekker!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek 'Dansen tussen Vuur & Water' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.
Boek Eva van Zeeland

reading