arrow_drop_up arrow_drop_down
Lekker en gezond koken met wintergroenten: pastinaak
23 januari 2014 

Lekker en gezond koken met wintergroenten: pastinaak

Ik experimenteer graag met eten en vooral groenten en sinds een tijdje heb ik de pastinaak ontdekt. Vroeger was de pastinaak een geliefde en bekende groente en de voorganger van de wortel. Tegenwoordig hoort deze groente tot de ‘vergeten groenten’, want velen kennen deze groente niet.

De pastinaak is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is iets zoetig en ligt tussen de wortel en knolselderij in. Ik gebruik de pastinaak graag in stamppot en ovenschotels. Je kunt pastinaak ook rauw eten, stoven, koken, roerbakken, en wist je dat je zelfs de schil kunt opeten?

Pastinaak kopen en bewaren

Als je pastinaak koopt, let er dan op dat je een stevige harde wortel hebt. De zachtere zijn al wat ouder maar die kun je ook goed gebruiken bijvoorbeeld in de soep of in de puree. Pastinaken kun je lang bewaren, net zoals wortelen. Bewaar ze op een koele plek (circa 12-15 graden), dan blijven ze ongeveer 2 weken goed. Je kunt ze ook invriezen, maar dan moet je ze wel van tevoren even blancheren. Dan is hij ongeveer 6 maanden houdbaar.

Variëren en experimenteren met pastinaak

De pastinaak is een veelzijdige groente, je kunt er van alles mee. Bijvoorbeeld:

  • Raspen voor in een salade.
  • Koken als groente, heerlijk bij vlees.
  • Gebruiken in de puree en mengen met de aardappels.
  • Soep maken.
  • In plakjes schaven en frituren tot pastinaak chips.
  • Roerbakken.
  • In ovenschotels gebruiken.

Al met al mogelijkheden genoeg mogelijkheden om met deze groente een heerlijke maaltijd te bereiden!

Schoonmaken en bereiden

De pastinaak kun je helemaal gebruiken, behalve de bovenkant. Je kunt hem ook schillen met een dunschiller.

De bereiding van de pastinaak is ongeveer als volgt:

  • Koken: 20 minuten
  • Roerbakken: 15 minuten
  • Smoren en stomen: 25-30 minuten

In de ovengerechten laat ik pastinaak altijd gewoon meebakken tot alles gaar is. Hij komt er wel wat zachter uit, maar dat maakt voor de smaak niets uit.

Recept: Pastinaak ovenschotel

Tot slot nog een paar lekkere recepten. Mijn favoriet is de pastinaak ovenschotel. Hier kun je zelf eindeloos mee variëren als het gaat om de overige ingrediënten.

Dit heb je nodig:

  • 2 pastinaken
  • 2 zoete aardappels
  • ½ courgette
  • ½ aubergine
  • 2 uien
  • 1 teentje knoflook
  • Kruiden naar smaak
  • 300 gram mager gehakt
  • Beetje geraspte kaas

Zo maak je het klaar:

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Schil de aardappels en de pastinaak en maak hier blokjes van.
  3. Breng het aan de kook, laat circa 8 minuten doorkoken en giet het af.
  4. Rul intussen het gehakt met de ui en de knoflook.
  5. Als het gehakt gaar is doe je de courgette en aubergine erbij, bak dit even mee. Voeg kruiden naar smaak toe.
  6. Bak vervolgens de aardappelen en pastinaak even mee en doe dan alles in de ovenschaal.
  7. Garneer met een beetje kaas en zet het gerecht ongeveer 20 minuutjes in de oven. Let op: af en toe omroeren.
  8. Serveer met een frisse salade.

Recept: Pastinaak stamppot met spruitjes

Dit heb je nodig:

  • circa 150 gr spruitjes
  • 2 middelgrote pastinaken
  • circa 300 gram aardappels
  • Nootmuskaat
  • Kruiden naar smaak
  • Versgemalen peper en zout

Zo maak je het klaar:

  1. Maak de spruitjes schoon, schil de aardappelen en pastinaak en maak er stukjes van.
  2. Kook de pastinaak met de aardappelen tot ze gaar zijn.
  3. Kook de spruiten apart beetgaar.
  4. Giet de aardappelen met de pastinaak af en maak er een puree van.
  5. Giet vervolgens de spruitjes af en stamp ze door de puree.
  6. Breng het geheel op smaak met kruiden, peper en zout en nootmuskaat. Heerlijk met stoofvlees!

Recept: Pastinaak/ knolselderij soep

Tot slot en lekkere soep. Een beetje ongewoon, maar wel lekker!

Dit heb je nodig:

  • 1 knolselderij
  • 1 pastinaak
  • Een bakje spekjes
  • Kruiden naar smaak, zoals peterselie en tijm
  • Versgemalen zout en peper

Zo maak je het klaar:

  1. Schil en snijd de groenten in blokjes en kook die in ruim een liter water gaar (ongeveer 20 minuten).
  2. Bak intussen de spekjes uit en maak de verse kruiden al fijn.
  3. Pureer de gare pastinaak en knolselderij tot een dikke soep en voeg de spekjes, zout, peper en kruiden toe.
  4. Net als onze erwtensoep is deze soep de tweede dag nog lekkerder!

Wat is jouw favoriete gerecht met pastinaak?

Over de schrijver
Hallo allemaal! Ik ben Nicole Vrehen, voedingsconsulente. Ik heb een klein bedrijfje genaamd Food, Beauty & More. Ik doe dit samen met mijn moeder. Ik begeleid en leer mensen af te vallen met gezonde en verantwoorde voeding om zo op een leuke manier op gewicht te komen en ook te behouden. Investeer in jezelf en niet in al die dure producten en diëten. Laat je niet foppen door de marketing trucs en kies voor gezond. Mijn moeder is schoonheidsspecialiste en die zorgt dat we van buiten ook mooi zijn. Investeer in gezonde en verantwoorde voeding en zorg goed voor jezelf dat is mijn motto :-) Eet en leef gezond en Geniet !
Lot
Door

Lot

op 23 January 2014

Ik heb een zak vol blokjes in de vriezer, waar ik woon worden ze ook geteeld en ik heb verzameld wat overbleef na het oogsten, er lag zoveel dat ik 10 grote vriezers zou kunnen vullen en ook 2 zakken wortelen. Doe het meestal half uurtje in de oven met wat olie en kruiden.

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 23 January 2014

Zo, dat is veel! Uit de oven met kruiden lijkt mij ook lekker!

Reactie plaatsen

Maak ook de Reis van je Hoofd naar je Hart 💞

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.