Lekkere raw food recepten
Een dehydrator
De echte rauw eter heeft thuis hoogstwaarschijnlijk een dehydrator (droogoven) staan die kan worden gebruikt om voedsel knapperig te maken. Een dehydrator is een speciaal ontworpen apparaat dat het mogelijk maakt om voedsel met meer gevarieerde structuren te creëren zoals brood of crackers. Het voedsel wordt in de dehydrator ontdaan van zijn water bij een temperatuur lager dan 48 graden. Dit is de temperatuur waarbij enzymen aangetast worden en het belangrijkste onderscheid tussen wat gekookt en wat rauw is.
Raw food recepten zonder dehydrator
Nou heb ik zelf geen dehydrator thuis en moest ik dus even goed op zoek naar recepten waarbij je de dehydrator niet nodig hebt. Ik houd van gerechten die simpel en snel klaar te maken zijn. En als het dan ook nog een smaakt ben ik helemaal gelukkig! Ik heb twee leuke recepten gevonden waar ik een beetje een eigen draai aan hebt gegeven, omdat ik niet alle ingrediënten in huis had. Het resultaat mag er wezen: snel, voedzaam, en erg lekker!
Rauwe pasta met pastasaus
Dit heb je nodig voor een maaltijd voor 4 personen:
- 4 courgettes
- 5 tomaten
- 3 rode paprika’s
- 2 kopjes zongedroogde tomaten
- 1 á 2 teentjes knoflook
- 1 eetlepel gedroogde basilicum
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- zout en peper naar smaak
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- 1 theelepel cayennepeper
En zo ga je te werk:
Schil de courgettes en snijd dan met een dunschiller in de lengte dunne plakjes eraf. Doe deze slierten in een schaal. Het mooiste is als je een speciale spiraalschiller hebt waarmee je echt spaghettislierten kunt maken. Helaas heb ik die niet en moest ik met de dunschiller aan de slag. Ik heb de plakjes daarna met een scherp mes nog iets smaller gesneden zodat het een beetje lijkt op een tagliatelle.
Maak nu de pastasaus: snijd de tomaten en paprika in stukjes en doe dit samen met de geperste knoflook, olijfolie , peper en zout en de kruiden in de keukenmachine. Meng tot er een gladde pastasaus ontstaat. Meng dan de saus door de courgette pastaslierten en garneer met verse basilicum. Uiteraard kun je verder garneren naar je eigen smaak, ik ben zelf dol op sesamzaden.
Het verbaasde me echt hoe ontzettend snel dit klaar was! Vele malen sneller dan als je alles zou gaan koken en roerbakken. De smaak van deze pastasaus is fantastisch smaakvol, en de pasta heerlijk knapperig. Ik moest er wel even aan wennen om een pastagerecht met saus ‘koud’ te eten. Maar de smaak maakte alles goed!
Rauwe notenkoekjes
Ook dit recept is klaar in een handomdraai. Je hebt nodig:
- 1/2 kopje walnoten
- 1/4 kopje hazelnoten of paranoten (ik heb de hazelnoten gebruikt)
- 1/4 kopje carobepoeder of rauwe cacaopoeder
- 1/2 kopje moerbeien of rozijnen
- 1/2 kopje dadels zonder pit
- wat kokosrasp
Zo maak je de koekjes:
Meng alles tot een compleet geheel in de keukenmachine. Ik vind het zelf het lekkerst als het niet al te fijn is gemalen. Mocht het mengsel iets te droog zijn uitgevallen voeg dan wat extra dadels toe en een theelepeltje water. Vorm er balletjes van die je zo door de kokosrasp heen kan rollen of druk ze plat zodat het een koekje wordt. Haal dit door de kokos heen en je hebt een heerlijk voedzaam, energierijk, tussendoortje! Gebruik je fantasie en varieer met superfoods, zoals hennepzaadjes en chiazaadjes. Ook kan je wat tarwegras poeder of gojibessen toevoegen voor een leuk en voedzaam kleurtje. Ze zijn echt om te smullen!
Eet smakelijk!
Wat is jouw favoriete raw food recept?