datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Links- of rechtsdraaiend melkzuur, wat is beter?
24 mei 2012 
1 min. leestijd

Is yoghurt gezond?In zure melkproducten, denk aan yoghurt, kwark en karnemelk zit melkzuur. Op verpakkingen van yoghurt staat soms: “bevat rechtsdraaiend melkzuur”.

Er wordt wel gezegd dat rechtsdraaiend melkzuur gezonder en beter te verteren is, klopt dat?

Hoe ontstaat het?

Om yoghurt, karnemelk of kwark te maken worden bacteriën aan melk toegevoegd. Deze bacteriën produceren melkzuur. Afhankelijk van de soort bacterie die hiervoor wordt gebruikt ontstaat er zogenaamd ‘rechts- of links-’ draaiend melkzuur. Meestal ontstaat een mengvorm.

Yoghurt

Om gewone yoghurt worden de volgende 2 bacteriesoorten gebruikt: De ene soort maakt rechts- en de andere soort linksdraaiend melkzuur. Gewone yoghurt bevat dus beide soorten in gelijke mate.

Biogarde

Voor het maken van biogarde worden andere soorten gebruikt. Deze bacteriën vormen voornamelijk rechtsdraaiend melkzuur. Verse biogarde bevat dus meer rechtsdraaiend melkzuur dan yoghurt. Bij het bewaren van biogarde wordt een gedeelte van dit rechtsdraaiende melkzuur omgezet naar linksdraaiend melkzuur.

Moeilijker te verteren?

Wanneer je lichaam veel linksdraaiend melkzuur krijgt aangeboden, zou het kunnen verzuren omdat dit niet snel genoeg kan worden afgebroken. Bij een volwassene zou dit het geval zijn wanneer hij of zij minstens 7 liter yoghurt in één keer zou opeten. We krijgen normaal gesproken weinig, ca. ½ -1 gram melkzuur per dag, binnen, waarvan de helft linksdraaiend is. Deze hoeveelheid zal geen problemen opleveren. Alleen voor baby’s tot drie maanden wordt linksdraaiend melkzuur afgeraden.

Uit onderzoek is gebleken dat het linksdraaiend melkzuur hoogst waarschijnlijk een reinigende invloed heeft op ons bloed. Zware metalen zouden er zelfs aan gebonden kunnen worden en zo uitgescheiden worden.

Linksom of rechtsom: het maakt niets uit!

Rechtsdraaiend melkzuur is niet gezonder dan linksdraaiend melkzuur. Over het algemeen worden zure melkproducten zelfs beter verdragen dan niet zure melkproducten. Doordat zure melkproducten melkzuur bacteriën bevatten hebben ze een gunstige invloed op onze darmwerking en gezondheid.

Geniet jij van alle soorten zure melkproducten zoals
kwark, yoghurt, yomio, kefir en karnemelk?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
alice alberts
Door

alice alberts

op 26 May 2012

Wat kun je dan het beste eten? Volle of magere yoghurt.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 28 May 2012

Hoi Alice, ik at voorheen magere yoghurt. Nu ben ik al een hele tijd over op volle yoghurt. Halfvolle en magere producten zijn meer bewerkt en bevatten minder vetten.

John Mes
Door

John Mes

op 31 May 2012

Helaas Eva, bij gangbare zuivelproductie wordt alle binnenkomende melk bewerkt tot magere melk. Vervolgens wordt de juiste hoeveelheid vet weer toegevoegd om volle of halfvolle melk te maken. Die melk is dus een samengesteld product en volle zuivel is op die manier nog meer bewerkt dan magere melk. Bij grootschalige biologische zuivelverwerking zie je deze aanpak ook.Voor zover mij bekend wordt bij zuivel met het keurmerk 'Demeter' deze praktijk niet toegepast en gaan zij uit van het oorspronkelijke product.

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 31 May 2012

Hoi John, bedankt voor deze aanvulling. Hiervan was ik niet op de hoogte. Goed om te weten!

John Mes
Door

John Mes

op 31 May 2012

In vet zitten allerlei vetoplosbare voedingsstoffen zoals vitamine A en D. Met het verwijderen van het vet verdwijnen ook deze voedingsstoffen. Uitgaande van biologische zuivel (ontbreken van bepaalde vetoplosbare stoffen die je absoluut niet binnen wilt krijgen) kan je daarom beter voor volle yoghurt kiezen.

Carin Bors
Door

Carin Bors

op 29 May 2012

Hoi Alice en Eva, Ik adviseer, als orthomoleculair dietist, meestal de volle biologische yoghurt. In deze yoghurt zitten belangrijke essentiele vetzuren. Essentieel wil zeggen dat je lichaam ze nodig heeft, maar niet zelf kan maken. De enigste manier is dus gezond eten en goede keuzes maken. De smaak van biologische yoghurt is ook super!

S.
Door

S.

op 23 Jun 2015

Maar het blijft zuivel links of rechts draaiend! En zuivel is ongezond! Correct toch!?

C.M. de Boer
Door

C.M. de Boer

op 19 Apr 2024

voor de bereiding van karnemelkpap (met bloem) kun je maar beter karnemelk met rechtsdraaiend melkzuur gebruiken; zo is mijn ervaring.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading