datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Meal preppen voor een week
28 augustus 2013 
2 min. leestijd

Meal preppen voor een week

Doe jij elke dag boodschappen? En kook je daarna je maaltijd? Na een werkdag is het dan al gauw acht uur ’s avonds voordat je kunt gaan eten. Zelf vind ik dat te laat en bovendien heb ik geen zin om na m’n werk nog eens bezig te zijn met boodschappen en koken. Om dan toch gezond te eten, doe ik aan meal preppen. Oftwel: ik bereid m’n maaltijden voor op een moment dat ik daar meer tijd voor heb.

Het woord ‘preppen’ komt van ‘to prepare’, wat ‘voorbereiden’ betekent. Het vergt wel wat planning van tevoren. Maar hierdoor hoef je nog maar een paar keer – of misschien zelfs maar een keer- per week boodschappen te doen. Nadeel is dat je van tevoren al weet wat je de komende dagen gaat eten, wat niet iedereen leuk vindt. Maar als je handig rouleert met maaltijden en steeds wat verse dingen toevoegt, is er genoeg variatie!

Starten met meal preppen: plan van aanpak

Hoe pak je meal preppen aan? Maaltijden bestaan grofweg uit drie bestanddelen, en dat zijn:

  • Een basis van graan, aardappelen, rijst of bonen
  • Groenten
  • Vlees, vis, vleesvervanger of ei

Als je gezond wilt eten laat dan de groenten het grootste deel van je maaltijd beslaan. Met de basisonderdelen kun je enorm variëren. Pasta, mie, couscous, tortilla’s, pizzadeeg… Dit zijn allemaal graanproducten, veelal van tarwe. Als je dat wilt vermijden kun je bijvoorbeeld de speltvariant nemen, of een glutenvrij product.

Naast de basis ga je de gerechten met groenten en vlees(vervanging) verder invullen. Je kunt eens door wat recepten bladeren (in een boek, op Miss Natural of een kooktijdschrift) of je laten inspireren door het seizoen. De zomer is immers geschikter voor een salade, en een stamppot past beter bij de winter. Je kunt natuurlijk ook de aanbiedingen in de supermarkt als uitgangspunt nemen.

Vooruit koken

Om te preppen kook je van elk gerecht zoveel dat je er twee of drie dagen van kunt eten. Als je drie dagen achter elkaar hetzelfde gaat eten, loop je wel kans dat je eten (vooral maaltijden met vlees of vis) bederft als er bijvoorbeeld een dag iets tussen komt en je planning daardoor opschuift. Daarom kun je ook een paar dagen achter elkaar verschillende maaltijden koken. Je hebt dan wel een vriezer nodig, want wat je te veel hebt klaargemaakt vries je in. Als je dit een paar keer doet, hoef je op de dagen dat je weinig tijd hebt alleen maar een bakje uit de vriezer te halen!

Voorbeeldpreppen

Een simpel voorbeeld weekmenu, waarbij iedere keer porties voor drie dagen gekookt worden:

  • Dag 1. Kookdag: gekookte aardappelen met gekookte worteltjes en gebakken kabeljauw. Stamppot maken van een derde deel van de aardappelen en wortelen en dit invriezen.
  • Dag 2. De rest van de aardappelen opbakken, worteltjes en kabeljauw opwarmen.
  • Dag 3. Kookdag: spaghetti met roerbakgroente, tomatensaus en gehakt. Een gedeelte opeten en twee porties invriezen.
  • Dag 4. Kookdag: rijst met sperzieboontjes, gebakken tofu en sojasaus. Gedeelte opeten en twee porties invriezen.
  • Dag 5. Wortelstamppot uit de vriezer.
  • Dag 6. Spaghetti uit de vriezer.
  • Dag 7. Rijst uit de vriezer.

Je houdt nog een rijst- en een spaghettimaaltijd over, die je op dag 8 en 9 zou kunnen eten, maar leuker is het om een nieuw weekmenu te verzinnen. Overigens: het is handig om ’s ochtends je ingevroren maaltijd uit de vriezer te halen en in de koelkast te laten ontdooien. Opwarmen kan dan ‘s avonds in de koekenpan, in wat boter of kokosolie. Je hoeft dan geen magnetron te gebruiken.

Variatie

Als je op deze manier langer bezig bent met preppen, kun je meer variaties aanbrengen in je maaltijden. Dat kan ook met toevoegingen die niet veel tijd kosten. Denk aan rauwkost (tomaten, sla, komkommer), verse kruiden, augurken, atjar, gebakken of gekookt ei, foccacciabrood, fetablokjes… Noem maar op!

De wortelstamppot van dag 5 kun je bijvoorbeeld aanvullen met gebakken spekjes. Hou je wat restjes over die te weinig zijn voor een nieuwe maaltijd, dan zou je die de volgende dag in een maaltijdsoep kunnen verwerken. Ook kun je restjes gekookte pasta, rijst of bonen verwerken in een lunchsalade.

Wat zijn jouw handige prepping-tips?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Annelies
Door

Annelies

op 28 Aug 2013

Wat toevallig zeg! Ik heb net gisteren alle boodschappen gekocht met hetzelfde doel foodpreppen. Omdat ik volgende week weer naar school ga is dit erg handig om gezond onderweg te blijven eten. Dit artikel komt op het juiste moment :D

Sanne
Door

Sanne

op 06 Sep 2013

Ik sta altijd 's avonds in de keuken. Eten voor de volgende dag zover mogelijk klaar maken, Als dat op het vuur staat de ontbijtjes en lunch voor de volgende dag. Eventueel bonen voor dag erna in de week zetten. Restjes worden hier meestal gebruikt voor de lunch van de volgende dag of inderdaad invriezen. De dagen dat we allemaal laat thuis zijn eten we uit de vriezer. Boodschappen doe ik 1x in de week, belangrijkste is groente en fruit en daar koop ik de rest omheen en dan varieer ik alsnog waar ik (of de rest van het gezin) zin in heb! Voor ons de meest gezonde en goedkope manier om te eten...

Eva van Zeeland
Door

Eva van Zeeland

op 06 Sep 2013

Leuk om te lezen hoe jij dat doet Sanne!

Yvon
Door

Yvon

op 10 Sep 2013

Heel handig en leuk om te doen. Ik maak nu, ivm 28 dagen detox, een weekmenu. Anders moet ik aan te veel dingen denken. Ik vraag me wel telkens af, wat er met de vitamines ed gebeurt wanneer je eten invriest. Weet iij dat?

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading