10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Na de schijf van 5, nu ook de schijf van 3!
07 april 2011 
2 min. leestijd

Na de schijf van 5, nu ook de schijf van 3!

Vrijwel iedereen in Nederland is bekend met de Schijf van Vijf ontwikkeld door het Voedingscentrum. Deze schijf zou ons in 1 oogopslag laten zien hoe je gezond kunt eten. Dat slechts 2% van de Nederlandse bevolking zich houdt aan deze richtlijnen is veel minder bekend. Maar, voor nu, even genoeg over de Schijf van Vijf. Dit jaar wordt namelijk de Schijf van 3 geintroduceerd! Want voeding is natuurlijk de basis, maar als 98% slecht eet dan ben ik benieuwd hoeveel deze personen bewegen.

De Schrijf van 3 houdt het volgende in;

  1. Recreatief bewegen (fietsen, wandelen, tuinieren, poetsen)
    5 x per week min. 30 minuten per dag
  2. Conditioneel bewegen (intensieve training; hardlopen, crosstrainer, voetballen)
    3 x per week, min. 20 minuten per keer
  3. Spier(kracht)training (oefening met gewicht of weerstand),
    2 x per week, min. 6-8 oefeningen

Combinatie van Beweegnorm, Fitnorm en Spiernorm

In Europa voldoet nog geen 15% aan de bovenstaande Schijf van Drie. Deel 1 van de schijf, recreatief bewegen ken je misschien van de Beweegnorm van het NISB. Deel 2 is de bestaande Fitnorm. Hier wordt geadviseerd; om een goede conditie van het hartvaatstelsel te bewerkstelligen is drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (door bijvoorbeeld te sporten). Onderscheid wordt gemaakt tussen niet-fit (niet of enkele keren per jaar zwaar inspannend actief), semi-fit (wel regelmatig zwaar inspannend actief, maar minder dan drie maal per week) en normfit (3 of meer keren per week tenminste 20 minuten intensieve lichamelijke activiteiten).

Bewegen is jouw medicijn

Nieuw is deel 3 van de schijf, de Spiernorm. Initiatiefnemer is de organisatie EFAA, schrijvers van het Bewegen is Medicijn handvest en ontwikkelaars van de schijf van drie, naar model van het wetenschappelijke beweegadvies van ACSM (American College of Sports & Medicine). De schijf van drie wordt dit jaar geïmplementeerd binnen meer dan 100 fitnesscentra. Hier worden trainers opgeleid tot schijf van drie coach.

Is dat wel haalbaar die schijf van 3?

Als ik de schijf van 3 zo bekijk en ik hoor jou ook denken; “Nou, dat is best een pittige schijf!”. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Ik probeer nu sinds kort zelf aan deze norm te voldoen. Met het dagelijks uitlaten van de hond, waarvan min. 3 keer al hardlopend en wandelen met de dubbele Easy Walker (kinderwagen) kom ik aardig aan de eerste twee delen van de schijf. Maar dit lukt zeker niet elke week! Mijn krachttraining haal ik uit het baby-liften of in mijn geval tweeling-liften. Met zo’n 10 kg per stuk is dit toch aardig een aardig gewicht, bovendien bieden ze ook een hoop natuurlijke weerstand ; ) Daarnaast doe ik bij mijn fitnessclub aan Body Pump en laat ik mijn krachttoestel, dat thuis in de serre staat, verstoffen. Misschien toch eens afdoen onder het mom van recreatief bewegen!

Ik denk dat je deze schijf van 3 ook moet zien als een stimulans om telkens een stapje meer te zetten en letterlijk meer te gaan bewegen. Dan wordt die pittige schijf een behapbare schijf!

Met natuurlijk een groet,

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.