datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Na de schijf van 5, nu ook de schijf van 3!
07 april 2011 
2 min. leestijd

Na de schijf van 5, nu ook de schijf van 3!

Vrijwel iedereen in Nederland is bekend met de Schijf van Vijf ontwikkeld door het Voedingscentrum. Deze schijf zou ons in 1 oogopslag laten zien hoe je gezond kunt eten. Dat slechts 2% van de Nederlandse bevolking zich houdt aan deze richtlijnen is veel minder bekend. Maar, voor nu, even genoeg over de Schijf van Vijf. Dit jaar wordt namelijk de Schijf van 3 geintroduceerd! Want voeding is natuurlijk de basis, maar als 98% slecht eet dan ben ik benieuwd hoeveel deze personen bewegen.

De Schrijf van 3 houdt het volgende in;

  1. Recreatief bewegen (fietsen, wandelen, tuinieren, poetsen)
    5 x per week min. 30 minuten per dag
  2. Conditioneel bewegen (intensieve training; hardlopen, crosstrainer, voetballen)
    3 x per week, min. 20 minuten per keer
  3. Spier(kracht)training (oefening met gewicht of weerstand),
    2 x per week, min. 6-8 oefeningen

Combinatie van Beweegnorm, Fitnorm en Spiernorm

In Europa voldoet nog geen 15% aan de bovenstaande Schijf van Drie. Deel 1 van de schijf, recreatief bewegen ken je misschien van de Beweegnorm van het NISB. Deel 2 is de bestaande Fitnorm. Hier wordt geadviseerd; om een goede conditie van het hartvaatstelsel te bewerkstelligen is drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (door bijvoorbeeld te sporten). Onderscheid wordt gemaakt tussen niet-fit (niet of enkele keren per jaar zwaar inspannend actief), semi-fit (wel regelmatig zwaar inspannend actief, maar minder dan drie maal per week) en normfit (3 of meer keren per week tenminste 20 minuten intensieve lichamelijke activiteiten).

Bewegen is jouw medicijn

Nieuw is deel 3 van de schijf, de Spiernorm. Initiatiefnemer is de organisatie EFAA, schrijvers van het Bewegen is Medicijn handvest en ontwikkelaars van de schijf van drie, naar model van het wetenschappelijke beweegadvies van ACSM (American College of Sports & Medicine). De schijf van drie wordt dit jaar geïmplementeerd binnen meer dan 100 fitnesscentra. Hier worden trainers opgeleid tot schijf van drie coach.

Is dat wel haalbaar die schijf van 3?

Als ik de schijf van 3 zo bekijk en ik hoor jou ook denken; “Nou, dat is best een pittige schijf!”. Daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in. Ik probeer nu sinds kort zelf aan deze norm te voldoen. Met het dagelijks uitlaten van de hond, waarvan min. 3 keer al hardlopend en wandelen met de dubbele Easy Walker (kinderwagen) kom ik aardig aan de eerste twee delen van de schijf. Maar dit lukt zeker niet elke week! Mijn krachttraining haal ik uit het baby-liften of in mijn geval tweeling-liften. Met zo’n 10 kg per stuk is dit toch aardig een aardig gewicht, bovendien bieden ze ook een hoop natuurlijke weerstand ; ) Daarnaast doe ik bij mijn fitnessclub aan Body Pump en laat ik mijn krachttoestel, dat thuis in de serre staat, verstoffen. Misschien toch eens afdoen onder het mom van recreatief bewegen!

Ik denk dat je deze schijf van 3 ook moet zien als een stimulans om telkens een stapje meer te zetten en letterlijk meer te gaan bewegen. Dan wordt die pittige schijf een behapbare schijf!

Met natuurlijk een groet,

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading