10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

'Natural Pussy Cat' - Natuurlijke voeding voor katten
03 oktober 2013 
4 min. leestijd

'Natural Pussy Cat' - Natuurlijke voeding voor katten

Omdat het bijna Dierendag is, ben ik me voor Miss Natural gaan verdiepen in natuurlijke voeding voor katten. Dit omdat ik als groot kattenliefhebster en eigenaresse van de 2 liefste katten ter wereld (nou ja, in elk geval van Nieuwegein), altijd op zoek ben naar het beste voer voor mijn Barney en Loeki. Dit duo houdt het volgende voedingspatroon aan: er staat altijd een bak droogvoer (brokjes) voor ze klaar en daarnaast krijgen ze zowel ’s ochtends als ’s avonds een kleine portie natvoer. Dit keer mochten ze twee nieuwe, natuurlijke merken testen.

Enorm aanbod aan natuurlijk kattenvoer

Tijdens mijn zoektocht was ik verrast door het enorme aanbod aan merken die natuurlijke kattenvoeding aanbieden. De bekendere merken hebben het in hun assortiment, denk bijvoorbeeld aan Hill’s (Nature Best) en IAMS. Maar daarnaast zijn er nog veel meer te noemen. Om dit artikel kort en leesbaar te houden, zal ik me beperken tot twee merken waaraan ik wat meer aandacht zal geven. Daarnaast vertel ik je nog iets over een nieuwe trend in natuurlijke dierenvoeding: BARF.

Waarom natuurlijke dierenvoeding?

Waarom zou je eigenlijk kiezen voor natuurlijke voeding voor je huisdieren? Wel, allereerst natuurlijk omdat je hen het beste gunt. Maar wat houdt dit dan in?

  • Het is vaak vrij van conserveringsmiddelen en chemische toevoegingen.
  • Het is geur-, kleur- en smaakstoffenvrij.
  • Ook is het vaak gluten- en tarwevrij.
  • Het is vaak vrij van kadavermeel of diermeel (BSE).
  • Je huisdieren hebben minder kans op allergische reacties.
  • Dieren genieten meer van hun voeding, omdat het beter herkenbaar is.

Almo Nature in de test

Het eerste merk wat ik tijdens mijn zoektocht tegen kwam, was Almo Nature. Dit bedrijf blijkt het eerste bedrijf ter wereld te zijn dat natuurvoeding voor huisdieren op de markt bracht. Almo stelt het welzijn van dieren centraal. Hun producten hebben een hoge biologische- en voedingswaarde. Alle producten zijn bovendien absoluut “vrij van dierwreedheden”, zoals ze dit zelf noemen. Er zijn 4 verschillende labels met elk hun eigen specialiteit. De producten van Almo zijn vrij algemeen verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken. Wij hebben twee verschillende smaken natvoer getest.

De mening van Barney en Loeki:

“Jummie! Onze bakjes waren in recordtijd leeg.”

Renske Natuurlijke Diervoeding in de test

Het tweede merk wat ik wil noemen is Renske Natuurlijke Diervoeding. Renske was een succesvol fokster en kreeg oog voor de rol van voeding bij diverse factoren bij dieren. Denk bijvoorbeeld aan gezondheid en gedrag. In 1993 startte ze haar bedrijf, haalde dierproducten naar Nederland die zij goed vond, maar ontwikkelde zelf ook nieuwe producten.  Anders dan bij de meeste diervoederproducenten, zijn hun producten gebaseerd op kippenvlees/meel, lam en vis wat zorgt voor een uitgebalanceerde maaltijd. Ook de Renske producten zijn bij diverse dierenspeciaalzaken te koop. Van Renske hebben we thuis een ‘Vers vlees maaltijd’ getest.

De mening van Barney en Loeki:

“Ik vond het ook wel lekker, maar liet wel wat over.” (Barney)

“Ik moest even wennen, maar at daarna snel mijn bakje leeg.” (Loeki)

BARF: Raw Food voor dieren

Er lijkt een trend in opkomst te zijn. Namelijk het zelf samenstellen van natuurlijke kattenvoeding bestaande uit rauw vlees, rauwe organen en rauwe botten, al dan niet aangevuld met zuivelproducten en eieren. Deze trend staat bekend onder de term BARF, wat staat voor ‘Bones and Raw Food’. Een Australische dierenarts, Dr. Billinghurst heeft deze term bedacht. Daarnaast  bedacht een andere dierenarts de term ‘Raw Feeding’ (‘Natuurlijk Rauw Voeren’).

Is dit echt nieuw? Dat kun je je afvragen, want vroeger aten katten altijd op deze manier, daar er nog geen droge brokjes en natvoer bestonden. De laatste tijd zijn wij steeds meer gaan letten op wat we zelf eten en daarom is het nu bijna vanzelfsprekend dat we ook eens naar het dagmenu van onze kat kijken. Afwisseling is voor je huisdier namelijk ook gezond!

Wil je hier echter mee aan de slag, bedenk je dan dat dit best tijdrovend is en verdiep je bovendien goed in de samenstelling van de voeding. Op internet is hier meer informatie over te vinden, of vraag het anders na bij je dierenspeciaalzaak of bij je dierenarts. Ik heb het zelf  in elk geval nog niet getest voor Barney en Loeki.

Natuurlijke voeding voor katten, ja of nee?

Heeft je kat (of ander huisdier) vage klachten, of eet hij of zij slecht? Dan is het misschien het overwegen waard om over te stappen op natuurlijke voeding. Een nadeel is wel dat de producten duurder zijn dan de bekende merken die je bij de supermarkt koopt.

Mede namens Barney en Loeki wenst Miss Natural alle katten en natuurlijk ook alle andere dieren een fijne Dierendag toe!

Wat eet jouw huisdier? 

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Jouke
Door

Jouke

op 04 Oct 2013

Leuk artikel! Wij zijn sinds een maand overgestapt op Yarray voeding voor onze superlieve kat. Een stuk duurder inderdaad en het eten vliegt er ook nog eens juist sneller doorheen. Moest ze eerst niet al teveel van de brokjes hebben, eet ze die nu ook graag :-), naast 1x per dag natvoer. Gezonder dus en ze heeft er meer smaak van, ideaal!

Anita
Door

Anita

op 07 Oct 2013

Onze katten krijgen Yarrah natvoer en brokjes van Prins. Ik koop geen supermarktvoer mee, vooral omdat deze grote merken vaak dieronvriendelijk zijn. De goedkopere merken is volgens mij "troep".

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.