'Natural Pussy Cat' - Natuurlijke voeding voor katten
Omdat het bijna Dierendag is, ben ik me voor Miss Natural gaan verdiepen in natuurlijke voeding voor katten. Dit omdat ik als groot kattenliefhebster en eigenaresse van de 2 liefste katten ter wereld (nou ja, in elk geval van Nieuwegein), altijd op zoek ben naar het beste voer voor mijn Barney en Loeki. Dit duo houdt het volgende voedingspatroon aan: er staat altijd een bak droogvoer (brokjes) voor ze klaar en daarnaast krijgen ze zowel ’s ochtends als ’s avonds een kleine portie natvoer. Dit keer mochten ze twee nieuwe, natuurlijke merken testen.
Enorm aanbod aan natuurlijk kattenvoer
Tijdens mijn zoektocht was ik verrast door het enorme aanbod aan merken die natuurlijke kattenvoeding aanbieden. De bekendere merken hebben het in hun assortiment, denk bijvoorbeeld aan Hill’s (Nature Best) en IAMS. Maar daarnaast zijn er nog veel meer te noemen. Om dit artikel kort en leesbaar te houden, zal ik me beperken tot twee merken waaraan ik wat meer aandacht zal geven. Daarnaast vertel ik je nog iets over een nieuwe trend in natuurlijke dierenvoeding: BARF.
Waarom natuurlijke dierenvoeding?
Waarom zou je eigenlijk kiezen voor natuurlijke voeding voor je huisdieren? Wel, allereerst natuurlijk omdat je hen het beste gunt. Maar wat houdt dit dan in?
- Het is vaak vrij van conserveringsmiddelen en chemische toevoegingen.
- Het is geur-, kleur- en smaakstoffenvrij.
- Ook is het vaak gluten- en tarwevrij.
- Het is vaak vrij van kadavermeel of diermeel (BSE).
- Je huisdieren hebben minder kans op allergische reacties.
- Dieren genieten meer van hun voeding, omdat het beter herkenbaar is.
Almo Nature in de test
De mening van Barney en Loeki:
“Jummie! Onze bakjes waren in recordtijd leeg.”
Renske Natuurlijke Diervoeding in de test
De mening van Barney en Loeki:
“Ik vond het ook wel lekker, maar liet wel wat over.” (Barney)
“Ik moest even wennen, maar at daarna snel mijn bakje leeg.” (Loeki)
BARF: Raw Food voor dieren
Er lijkt een trend in opkomst te zijn. Namelijk het zelf samenstellen van natuurlijke kattenvoeding bestaande uit rauw vlees, rauwe organen en rauwe botten, al dan niet aangevuld met zuivelproducten en eieren. Deze trend staat bekend onder de term BARF, wat staat voor ‘Bones and Raw Food’. Een Australische dierenarts, Dr. Billinghurst heeft deze term bedacht. Daarnaast bedacht een andere dierenarts de term ‘Raw Feeding’ (‘Natuurlijk Rauw Voeren’).
Is dit echt nieuw? Dat kun je je afvragen, want vroeger aten katten altijd op deze manier, daar er nog geen droge brokjes en natvoer bestonden. De laatste tijd zijn wij steeds meer gaan letten op wat we zelf eten en daarom is het nu bijna vanzelfsprekend dat we ook eens naar het dagmenu van onze kat kijken. Afwisseling is voor je huisdier namelijk ook gezond!
Wil je hier echter mee aan de slag, bedenk je dan dat dit best tijdrovend is en verdiep je bovendien goed in de samenstelling van de voeding. Op internet is hier meer informatie over te vinden, of vraag het anders na bij je dierenspeciaalzaak of bij je dierenarts. Ik heb het zelf in elk geval nog niet getest voor Barney en Loeki.
Natuurlijke voeding voor katten, ja of nee?
Heeft je kat (of ander huisdier) vage klachten, of eet hij of zij slecht? Dan is het misschien het overwegen waard om over te stappen op natuurlijke voeding. Een nadeel is wel dat de producten duurder zijn dan de bekende merken die je bij de supermarkt koopt.
Mede namens Barney en Loeki wenst Miss Natural alle katten en natuurlijk ook alle andere dieren een fijne Dierendag toe!