datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijk en gezond broodbeleg
29 april 2013 
2 min. leestijd

Natuurlijk en gezond broodbeleg

Elke dag moet je weer nadenken over wat je gaat eten. Bij een gezonde levensstijl hoort voor mij ook gezonde soorten beleg op brood. Ik probeer hierin zo veel mogelijk te variëren. Sowieso is variatie belangrijk, omdat het eten anders snel saai wordt. En op deze manier krijg je ook voldoende voedingsstoffen binnen die je nu eenmaal nodig hebt. Een gemakkelijke manier om je broodbeleg al een stuk gezonder te maken is door het te beleggen met rauwkost, zoals komkommer, tomaat, radijs, sla, etc. Op deze manier krijg je meteen wat extra groenten binnen!

En omdat ik ook regelmatig mijn brood (bij de lunch) laat staan – wat soms heel moeilijk is, want ik ben gek op brood – maak ik ook regelmatig lunchgerechten zonder brood, waar ik natuurlijk ‘brood’beleg op doe. Ik geef je graag een paar voorbeelden ter inspiratie voor jouw lunch.

Gezonde wraps

Allereerst twee lekkere wraps, die een heerlijk en gezond lunchgerecht vormen!

1. Volkoren wrap met humus, verse spinazie en zongedroogde tomaatjes en geitenkaas.

Je kunt hiervoor de kant-en-klare humus gebruiken, die in de supermarkt te vinden is. Zelf vind ik de pittige variant het lekkerste.

Zo maak je het klaar: Smeer een wrap in met een dun laagje humus, beleg dan met wat verse spinazie. Daarover wat zongedroogde tomaatjes en plakjes geitenkaas. De wrap strak oprollen en eventueel in wat folie bewaren tot je gaat lunchen.

2. Volkoren wrap met gerookte zalm, rucola, komkommer en een beetje olijfolie.

Zo maak je het klaar: Beleg een wrap met wat rucola, dan wat plakjes gerookte zalm erop. Snijd wat komkommer in dunne plakjes en beleg de wrap ermee. Besprenkel met wat olijfolie. De wrap moet je strak oprollen. Meteen opeten of rol hem in wat folie voor later.

Gezond broodbeleg

En dan nu de echte boterhammen. Mijn voorkeur gaat uit naar volkorenbrood, maar misschien ga jij liever voor spelt-, zuurdesem- of een ander soort brood.

1. Volkoren boterham met hüttenkäse, komkommer en avocado en ei.

Zo maak je je boterham klaar: Kook een eitje. Beleg een boterham met een laagje hüttenkäse, snijd wat plakjes komkommer en avocado. Beleg de boterham ermee. Pel het ei en snijd in plakjes. leg de plakjes op het brood. Strooi er naar smaak nog wat zout en peper op.

2. Volkoren boterham met mierikswortelspread, ham en rucola.

Mierikswortelspread kun je zelf maken of bij de natuurvoedingswinkel kopen. Je moet wel van de smaak houden, maar zelf houd ik wel van pittig.

Zo maak je je boterham klaar: Besmeer een boterham met een dun laagje mierikswortelspread. Doe royaal wat rucola (of andere sla die je in huis hebt) op de boterham. Leg er een plakje ham op.

Gezonde pasta’s op brood

Uiteraard kun je je brood ook besmeren met wat amandelpasta. Dit kun je zelf maken of kopen bij de natuurvoedingswinkel. Hier hebben ze trouwens ook andere soorten notenpasta, die erg lekker zijn. Een boterham met een notenpasta zie ik als een soort van traktatie: gezond en ook heel erg lekker. Het is dan ook een ideale keuze voor broodbeleg voor kinderen. Maar zelf kun je er ook lekker van smullen!

Wat is jouw suggestie voor natuurlijk en gezond broodbeleg?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Machella
Door

Machella

op 17 Jun 2013

Maak zelf eens een heerlijke pesto en smeer die op je brood, cracker of wrap. Je kunt op internet heel veel variaties vinden. En omdat het op basis van olie is, kun je de pesto ook redelijk lang bewaren. Als je een heerlijke pesto op je brood hebt gesmeerd, kun je deze ook nog beleggen met tomaat, komkommer, ui, etc.

hanneke
Door

hanneke

op 08 Sep 2014

Heerlijke recepten alleen de ham vind ik niet gezond!! Alle vleeswaren zitten vol e nummers en toegevoegde kleur en smaakstoffen, ook ham. Of misschien dat je bij een biologische boer wel goeie ham kan kopen daar ben ik wel benieuwd naar.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading