10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Natuurlijk Vitamine D uit de zon en voeding
22 juni 2013 
2 min. leestijd

Natuurlijk Vitamine D uit de zon en voeding

De zomer is aangebroken en afgelopen week hebben we kunnen genieten van een paar heerlijke zonnige dagen. Vitamine D, ook wel de zonvitamine genoemd speelt een belangrijke rol in onze gezondheid. Hoog tijd dus, om deze vitamine in het zonnetje te zetten!

Vitamine D is een bijzondere vitamine, omdat behalve de voeding ook de zon fungeert als bron. Het lichaam heeft vitamine D nodig voor sterke botten en tanden. Bij kinderen in de groei zorgt vitamine D ervoor dat calcium en fosfor uit de voeding in de botten en tanden worden vastgelegd. Later is vitamine D nodig om voldoende kalk in de botten te houden. Essentieel bij het voorkomen van bot ontkalking.

Vitamine D uit voeding

Slechts zeer weinig voedingsmiddelen bevatten vitamine D, omdat de zon onze grootste bron is.

Voedingsmiddelen waar vitamine D van nature in voorkomt zijn:

  • De vette vissoorten, zoals zalm, makreel, haring en sardines
  • Visolie, met name de olie uit vislevers, zoals levertraan
  • Eieren (eidooier)
  • Boter

Vitamine D uit de zon

Vitamine D is één van de weinige vitamines die het lichaam zelf kan aanmaken. Echter, je maakt alleen vitamine D in de huid aan, als je wordt blootgesteld aan UVB straling. UVB straling dringt niet door het glas, dus je zult echt naar buiten moeten gaan. Als je buiten van het zonnetje geniet, maak je echter alleen vitamine D aan, als je schaduw korter is dan jijzelf. Een kwartiertje per dag je onbeschermd blootstellen aan de zon levert je al voldoende vitamine D op.

Maar, in onze huidige levensstijl brengen we steeds minder tijd buiten door. En als we naar buiten gaan, beschermen we onszelf tegen de zon met dikke cremes en hippe zonnebrillen. Zonnebrandcrèmes houden UVB straling tegen. UV-bescherming is een goede gedachte, maar het verhoogt het risico op een vitamine D-tekort.

Dus: zoek de zon op! Vijftien minuten zon per dag op je gezicht en armen zou moeten volstaan om in je behoefte te voorzien. Blijf je langer dan een kwartier in de zon, bescherm je de huid dan. Kies dan wel voor een natuurlijke zonnebrandcrème zonder parabenen en onnodige chemische toevoegingen. Deze zijn onder meer in de webshop van Miss Natural of in de natuurwinkel te koop.

Vitamine D tekort?

In tegenstelling tot andere vitamines, halen we vitamine D maar in zeer beperkte mate uit onze voeding. De zon is een veel belangrijkere bron. Door een gebrek aan zonlicht in de donkere maanden vermindert de hoeveelheid vitamine D in ons lichaam waardoor onze weerstand verzwakt. Een supplement met Vitamine D kan in deze maanden uitkomst bieden. Kies bij suppletie voor Vitamine D3 (cholecalciferol), die is goed opneembaar.

Daarnaast is er de laatste jaren veel onderzoek gedaan naar Vitamine D-tekorten. De gezondheidsraad doet ook allerlei aanbevelingen ten aanzien van extra inname voor bepaalde risicogroepen. Wil je laten onderzoeken of je een vitamine D tekort hebt, dan kan de vitamine D spiegel in het bloed worden gemeten.

Waar haal jij je Vitamine D vandaan?


Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Sanne Blauw
Door

Sanne Blauw

op 17 Jul 2013

goed om dit onderwerp in het daglicht te plaatsen! Zonlicht is zo belangrijk in je leven. Veel mensen zijn te bang gemaakt en beschermen zich te veel. Nadat ik zelf vitamine D tekort heb gehad ben ik nu veel bewuster van alle goede eigenschappen van zonlicht.Dit artikel bevat ook veel informatie over zon en vitamine D en heeft mij geïnspireerd: http://www.sundays.nl/de-waarheid-over-zonlicht-en-vitamine-d/

Nathalie
Door

Nathalie

op 21 Jul 2013

Ik heb een vraag. Mijn dochter (18maand) geef ik op aanraden van het consultatiebureau vitamine D. Voorheen druppels en nu tabletjes. Ik heb me verbaasd over de ingredienten! Volgens mij is het puur suiker met een klein beetje vitamine D. Ze komt elke dag buiten maar of dat genoeg is? CB geeft aan t/m 4 jaar Vitamine D te geven. Wat kun jij me aanraden?

Mark
Door

Mark

op 06 Aug 2013

Er is steeds meer vitamine D te kort in westerse landen. Je kan er aardig ziek en moe van worden zelfs. Vitamine D krijg je door zonlicht, niet altijd handig in de winter of een regenachtige Augutus. Van zonnebanken krijg je tegenwoordig ook vitamine D binnen. Op dit moment wel alleen bij sunday's. Die hebben een patent op speciale vitamine D licht buizen. Andere studio's stralen veel minder UV-B, dat verantwoordelijk is voor aanmaak van vitamine D. Wel cool, dat vind ik nou een mooie toepassing en combinatie van uiterlijk en gezondheid.

Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.