datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Natuurlijk zwanger of met hulp als IVF?
31 augustus 2011 
2 min. leestijd

Natuurlijk zwanger of met hulp als IVF?

Zwanger zijn is een magische gebeurtenis, maar natuurlijk zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Dat heb ik helaas zelf ook mogen meemaken. Een zeer emotionele, frustrerende en moeilijke periode die ik gelukkig heb kunnen afsluiten met de mooiste beloning die er bestaat… zwanger worden! Mijn geduld werd zelfs dubbel beloont met een tweeling.

1 op de 6 stellen is ongewenst kinderloos

Nog even de feiten op een rij. Bij ongeveer 3 op de 10 paren ligt de oorzaak van het uitblijven van een zwangerschap bij de vrouw, bij 3 op de 10 bij de man, en bij weer 3 op de 10 bij beiden. Bij 1 op de 10 paren wordt uiteindelijk geen oorzaak gevonden. Dat laatste was bij ons ook het geval.

De leeftijd van de vrouw is een zeer belangrijke factor bij het wel of niet zwanger raken. In elke menstruatiecyclus is de kans op zwangerschap ongeveer 10 tot 15 procent. Dat is al niet eens veel, laat staan dat er ook nog problemen zijn ontstaan.

Zwanger worden met IVF of ICSI behandelingen

Het aantal succesvolle behandelingen blijft laag – slechts ongeveer 20 procent van de paren die een IVF-behandeling ondergaat, brengt uiteindelijk een kind ter wereld – terwijl er steeds meer vraagtekens worden gezet bij de veiligheid van IVF.

Bestaat er een risico op kanker?

Of er bij een IVF-behandeling een risico op kanker bestaat, weten we (nog) niet. De eierstokken produceren de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron. Wanneer de concentratie daarvan in het lichaam kunstmatig wordt verhoogd, kan het risico op hormoongerelateerde soorten kanker, zoals borstkanker of baarmoederkanker, stijgen.

Er bestaat geen twijfel over dat overmatig exogeen oestrogeen (dat niet door het lichaam zelf is aangemaakt) kanker veroorzaakt. En er bestaat afdoende bewijs dat geslachtshormonen een rol spelen bij een aantal soorten kanker bij vrouwen, aangezien deze hormonen de celdeling in organen als borsten, eierstokken en baarmoederslijmvlies stimuleren. In de Verenigde Staten is het inmiddels algemeen aanvaard dat hormonen verantwoordelijk zijn voor meer dan 30 procent van alle soorten kanker bij Amerikaanse vrouwen.

Nog een mogelijke reden voor een verhoogd risico op eierstokkanker bij IVF is dat ovariële stimulatie een groot aantal eitjes tot gevolg heeft. Een gestimuleerde IVF-cyclus levert binnen één maand evenveel eitjes op als een vrouwenlichaam normaal in één of zelfs twee jaar produceert. Waar ik niet bij stil had gestaan is dat je ‘eierenvoorraad’ door al deze hormoonbehandelingen eerder op is en je dus ook eerder in de overgang kunt komen. Niet dat dit bij mij nu al het geval is, maar ik stond er wel even bij stil toen ik dit voor het eerst hoorde.

Elke geslaagde zwangerschap verkleinde juist het risico om later eierstokkanker te krijgen. Vrouwen die langer dan vijf jaar zonder succes hadden geprobeerd zwanger te raken, liepen 2,7 keer zoveel risico op eierstokkanker dan vrouwen die het korter dan een jaar hadden geprobeerd.

Vrouwen willen snel zwanger worden

Ook hebben artsen gewaarschuwd tegen de onbetamelijke haast waarmee paren tegenwoordig tot IVF besluiten: na slechts een jaar van vruchteloze pogingen zwanger te raken stort men zich al op IVF. Tenzij je een medische indicatie voor onvruchtbaarheid hebt, zoals verstopte eileiders, kan na een wachttijd van twee jaar wel eens blijken dat je helemaal geen IVF nodig hebt, aldus gezamenlijk onderzoek van het National Institute of Environmental Health Sciences in Washington, DC en de Universiteit van Padua.

Op zoek naar natuurlijke oplossingen

Ik heb zelf 6 IUI behandelingen gehad, 1 x IVF en 1 x ICSI. In de maand april van 2003 ben ik gestopt met de pil en pas 3 jaar later ging ik het ‘ziekenhuistraject’ in. Tussen alle behandelingen heb ik veel pauzetijd ingelast, soms wel van een jaar. Met de kennis die ik nu heb ben ik blij dat ik mijn lichaam die rustmomenten heb gegeven, maar aangezien ik uiteindelijk op een natuurlijke manier zwanger ben geworden wil ik anderen mijn zware periode onthouden.

Samen-Natuurlijk-Zwanger-Worden-Webinar

Is zwanger worden voor jullie een probleem? Bekijk dan mijn webinar vol met waardevolle tips en adviezen om direct zelf mee aan de slag te gaan!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Petty
Door

Petty

op 06 Sep 2011

Hey, daar zaten we dan, na een heftige punctie! Helaas bij ons lag de oorzaak "niet natuurlijk zwanger kunnen raken" bij ons beiden. Maar nu na al het geslik en gespuit afgelopen 4 jaar mamma van een geweldige dochter en de komst van een tweeling. Ik ben dus heel blij met de medische mogelijkheden, voor mij zijn het nog steeds wonderdokters! En het is me elke spuit waard geweest!

Eva de Beijer
Door

Eva de Beijer

op 07 Sep 2011

Hoi Petty! Ja, dat is het; een wonder. IVF kan zeker een oplossing zijn, maar voor veel mensen, waaronder ik zelf, was dit denk ik nu achteraf niet nodig geweest. En dat ga ik onderzoeken! Ik kijk uit naar je tweeling, zo gezellig!

Mironne
Door

Mironne

op 25 Dec 2013

-En het is me elke spuit waard geweest!- Dat geloof ik graag! Ikzelf heb dit najaar de eerste IUI ondergaan - er was bij ons geen oorzaak aan te wijzen waarom ´t maar niet wilde lukken. Terwijl Echtgenoot en ik dachten dat het prikken voor spek & bonen zou zijn, deze eerste maand, bleek dat anders uit te vallen: ik ben inmiddels bijna 9 weken zwanger en geniet met volle teugen! :) Wat prachtig dat je drie prachtige kinderen hebt (of krijg je de tweeling nog?) Geniet!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading