Natuurlijke anticonceptie en gezinsplanning met de Lady-Comp
Baby's en zwangerschap
Eva van Zeeland
Baby's en zwangerschap
09/24/2013
3 min
17

Natuurlijke anticonceptie en gezinsplanning met de Lady-Comp

09/24/2013
3 min
17

Slechts 6 dagen per maand ben je als vrouw vruchtbaar (de vijf dagen vóór de eisprong en de dag erna), toch gebruiken de meeste vrouwen de hele maand anticonceptie. Zelf was ik ook op zoek naar een natuurlijk alternatief voor de pil. Heel even heb ik de nieuwste sterilisatie methode Essure nog overwogen, maar met 37 jaar vond ik dat toch nog te vroeg.

Op de Nationale Gezondheidsbeurs kwam ik in contact met Lilian Bonnema van Lady-Comp. Speciaal voor  Miss Natural mocht ik deze natuurlijke anticonceptie computer gebruiken en mijn ervaring met jullie delen.

De Lady-Comp is natuurlijk en zonder bijwerkingen

Waarom zou je als vrouw je gezondheid en seksleven voortdurend met anticonceptiva belasten, terwijl je tijdens een cyclus maar op zes dagen zwanger kan worden? De Lady-Comp is zo geprogrammeerd dat hij door veranderingen van de lichaamstemperatuur het moment van de eisprong exact herkent. Hiervoor gebruikt de Lady-Comp de gegevens van 800 000 cycli van enkele duizenden vrouwen.

De Lady-Comp is eenvoudig in het gebruik

Als ik de Lady-Comp uit de verpakking haal zijn het jaar, de datum en de tijd al ingesteld. Ik hoef alleen maar enkele gegevens in te voeren en de gewenste wektijd in te stellen en de volgende morgen kan ik al beginnen.

Ik moet ’s nacht’s een totaal van 5 uur geslapen hebben en dien dan te meten vóór het opstaan. Dus niet meten als je bent gaan plassen of bij de kinderen bent gaan kijken. De Lady-Comp moet namelijk jouw basale lichaamstemperatuur meten. Ik mag tussendoor wel opstaan mits ik daarna nog een uur in bed kan blijven liggen.

De Lady-Comp is eenvoudig mee te nemen in het bijgeleverde hoesje. Hij weegt 200 g, is 3 cm hoog en heeft een diameter van 14 cm. Eenmaal opgeladen kun je hem een maand lang op de geïntegreerde accu gebruiken. Dus ook handig op vakantie!

Even wennen met het gebruik

‘s Ochtends direct na het wakker worden leg ik de temperatuursensor onder mijn tong en 60 seconden later weet ik of ik vruchtbaar bent of niet. De Lady-Comp laat namelijk met een groen lampje zien dat je onvruchtbaar bent of met een rood lampje dat je vruchtbaar bent. Als je niet zwanger wilt worden, moet je in de dagen dat het rode lampje brandt geen (onbeschermde) geslachtsgemeenschap hebben. De eerste paar weken blijft het lampje rood branden omdat de computer mijn lichaam eerst moet leren ‘kennen’. Het gemiddelde aan rode dagen is 10-12 dagen. Na langer gebruik komen er meer groene dagen, hoera!

Natuurlijke anticonceptie de voordelen

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen de voorkeur geven aan een anticonceptiemethode die de volgende eigenschappen heeft:

  • Betrouwbaar = net zo betrouwbaar als de pil 99,3%
  • Eenvoudig in gebruik = slechts één meting per dag
  • Zonder medicijnen = op basis van temperatuurmeting
  • Zonder bijwerkingen = volstrekt natuurlijk, dus geen bijwerkingen
  • Onderbreekt het vrijen niet = één meting ’s ochtends geeft vruchtbaarheid aan voor de hele dag
  • Zonder langdurige gevolgen = zonder invloed op de hormonen en op de natuurlijke cycles
  • Respect voor het lichaam = ingesteld op het leren kennen van het lichaam

Lilian Bonnema over de werking van de Lady-Comp

Werkt goed in een vaste relatie

In een vaste relatie is het gebruik van de Lady-Comp echt een aanrader. Je partner en jij kennen elkaar immers heel goed en dan is in de ochtend jezelf temperaturen niet heel gek. Ook maken de rode dagen waarop je vruchtbaar bent ook niet zo veel uit, want dan doen jullie het een paar dagen later. In mijn geval, vrijgezel en aan het daten, is de Lady-Comp niet echt heel handig en bovendien wil je het ook nog extra veilig doen in verband met soa’s. Bovendien wil je als je net verliefd bent en elkaar ook niet elke dag ziet natuurlijk zo veel mogelijk sex en dat is niet handig met een rood lampje!

Vergoeding van zorgverzekering

Ik kan de Lady-Comp dus zeker wel aanbevelen en zal hem in de toekomst ook zeker weer gaan gebruiken. Er zijn al een aantal zorgverzekeraars die de computer vergoeden; PRO LIFE, FBTO EN AGIS. En dat is wel handig want de investering is €495,- Daarbij krijg je ook nog eens een hele goede persoonlijke service van Lilian Bonnema zelf en zal ze je perfect uitleggen hoe de Lady-Comp werkt. Kijk voor meer informatie op de website van Lilian Bonnema.

Wat voor anticonceptie gebruik jij?

Handtekening-Miss-Natural

 

Reacties
Categorieën