datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Noten en zaden: een cadeautje van Moeder Natuur
28 september 2013 
2 min. leestijd

Noten en zaden: een cadeautje van Moeder Natuur

Noten en zaden, ik ben er dol op! Ze zijn vol van smaak, bevatten goede vetten, vormen een uitstekende bron van eiwitten en zijn rijk aan vitamines. Toen ik besloot over te stappen naar een gezondere levensstijl, heb ik noten en zaden leren ontdekken. Sindsdien maken noten en zaden dagelijks onderdeel uit van mijn ‘Natural Lifestyle’. Ik hoop jou te overtuigen om hetzelfde te doen!

Waarom zijn noten goed voor je?

Noten en zaden zijn feitelijk de zaden of vruchten van een plant of boom en bevatten daardoor alles wat een plant nodig heeft om te groeien en gezond te zijn. Datzelfde geldt ook voor ons. Ze zijn rijk aan vitamines en bevatten veel belangrijke mineralen, zoals calcium, magnesium en ijzer.  Door de grote hoeveelheid eiwitten en vezels in noten, geven ze een lang verzadigd gevoel en zorgen ze voor een stabiel bloedsuikerniveau.

Word je dik van noten?

Noten bestaan voornamelijk uit goede vetten. Deze essentiële vetzuren kan ons lichaam niet zelf aanmaken en moeten we daarom uit voeding halen. Essentiële vetzuren zijn bijvoorbeeld Omega-3 en Omega-6. Deze vetzuren zijn goed voor hart en bloedvaten. Maar, hoe gezond het vet ook in noten is, beveelt men dagelijks niet meer dan zo’n 40 gram (handjevol) aan. En varieer, want elke noot of zaad bevat weer andere stofjes die goed voor jouw lichaam zijn.

Super noten en zaden

Super noten en zaden zijn:

 • Walnoten (rijk aan antioxidanten)
 • Amandelen (calciumbron)
 • Paranoten (bevatten veel selenium)
 • Hazelnoten (eiwitbron, een goede vleesvervanger)
 • Lijnzaad (het woord zegt het al: dit is goed voor de lijn, bevordert de spijsvertering)
 • Chiazaad (superfood: bron van omega-3, vezels en magnesium)
 • Hennepzaad (rijk aan eiwitten)
 • Pompoenpitten (rijk aan zink)

Noot Smakelijk!

Wil je ook noten en zaden gaan opnemen in jouw (natuurlijke) voedingspatroon? Hier enkele tips:

 • Eet vooral ongeroosterde noten. Als noten gebrand of geroosterd worden, verliezen ze veel voedingsstoffen.
 • Eet noten regelmatig, maar wel in kleine porties.
 • Notenpasta’s, zoals amandelpasta, hazelnootpasta of zonnebloempittenpasta zijn heerlijk als beleg op een rijstwafel of plak brood. Koop wel de biologische variant, omdat in deze pasta’s geen stabilisator en emulgator inzit. Daardoor komt wel de olie bovendrijven, dus voor gebruik even doorroeren. Je hoeft er geen boter onder te smeren.
 • Hennepzaad of lijnzaad kun je over je salade strooien. Of gebruik lijnzaadolie als dressing voor je salade. Let wel op: lijnzaadolie moet je altijd in de koelkast bewaren.
 • Amandelen zijn ook te koop als amandelmeel. Dit kun je gebruiken om gezonde pannenkoeken, koekjes en cakes te bakken.
 • Chiazaad heeft niet een hele uitgesproken smaak, dus eigenlijk kan je het overal wel 
doorheen doen. Je kunt ze over een salade heen doen of ze door de soep heen mengen.

Eet jij regelmatig noten en zaden? Wat is je favoriet?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Patricia
Door

Patricia

op 31 Jan 2013

Ik kreeg meteen al zin in noten! Ik haal altijd een Studentenhaver of Elite mix op de markt.. deze zijn denk ik altijd geroosterd? Ik mix er altijd een hand cranberry's bij.

nathalie
Door

nathalie

op 31 Jan 2013

Je vergeet erbij te zeggen dat je noten altijd moet weken van tevoren ivm de enzymenremmers.

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 31 Jan 2013

Beste Nathalie, Dank je voor de aanvulling. Inderdaad aLs je Noten en Zaden een nacht laat weken, ontdoe je ze van enzym-blokkeerder die de vertering lastiger maken.

Karin van Holland
Door

Karin van Holland

op 31 Jan 2013

Vandaag de tip gekregen dat paranoten zo goed zijn tegen koude handen, opvliegers en zweetaanvallen...dagelijks 5 stuks nemen. Iemand al ervaring mee?

Annemiek van Meurs
Door

Annemiek van Meurs

op 01 Feb 2013

Beste Karin, Paranoten bevatten in vergelijking met andere noten een hoog gehalte aan antioxidanten. De paranoot is rijk aan 'selenium'. Ongeacht of het helpt tegen 'zweetaanvallen/koude handen' zou ik sowieso een handje paranoten toevoegen aan je voedingspatroon. Ik ben erg benieuwd naar je ervaringen met de Paranoot.

linda
Door

linda

op 28 Sep 2013

jammer dat er nog steeds geen winnaar bekend wordt gemaakt i.v.m. de sportnuts! en de andere winacties...

Mirande Jansen
Door

Mirande Jansen

op 28 Sep 2013

Ik mis de cashewnoot in het rijtje... Is deze minder voedzaam?

Noten en zaden - een cadeautje van Moeder Natuur |Mat's Keuken
Door

Noten en zaden - een cadeautje van Moeder Natuur |Mat's Keuken

op 03 Feb 2014

[…] Dit artikel komt van Missnatural. […]

Jeneva
Door

Jeneva

op 08 May 2017

seljuuk / 31 Mayıs 20n2Ã/a><¶1celikler çok güzel bir soru-cevap maratonu daha izlediÄŸim her soru cevap programında son bir soru son bir soru diye programı uzatmanız hoÅŸuma gidiyor Cevaplamak için giriÅŸ yapın

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading