OERsterk is een oersterk boek!

In juni 2012 kwam het boek OERsterk van Richard de Leth bovenaan mijn lijst van favoriete naslagwerken over voeding en gezondheid te staan en daar staat het nu nog steeds. OERsterk is een boek én een kleine mini-encyclopedie over hoe we onze gezondheid kunnen behouden en kunnen verbeteren. Alle facetten die hiervoor nodig zijn, worden in het boek beschreven, zowel psyche, voeding, beweging als ontspanning. Ik vertel jullie graag over dit mooie naslagwerk!

Waar gaat OERsterk over?

Waarom kwamen er vroeger geen moderne ziektes voor? Waarom schrijft de huisarts geen broccoli voor? Moeten we wachten tot ons lijf iets mankeert of kunnen we zorgen dat we niet ziek worden? De subtitel van het boek,’Gezond, fit en slank volgens de natuur‘, maakt al veel duidelijk: de totaalaanpak naar optimale gezondheid en vitaliteit.

OERsterk bestaat uit 4 delen. In deze recensie zal ik deel 1 t/m 3 behandelen. Deel 4 is een kort afsluitend hoofdstukje.

Deel 1: De weg naar optimale gezondheid

Volgens auteur Richard de Leth is ziekte primair niet het probleem, maar is ziekte het gevolg van gezondheid die je bent kwijtgeraakt. Je gezondheid kun je herstellen met behulp van optimale voeding, beweging, ontspanning en psychische balans. In deel 1 van het boek kun je uitgebreide informatie vinden over onder meer: wat je klachten je vertellen, voorkomen in tegenstelling tot genezen, alternatief versus regulier, je geheugen, wat is je gezondheid je waard, de zuurgraad in je lichaam, flow (ritme) en stress (anti-ritme, bijnieruitputting), genen, de meridianen uit de traditionele Chinese geneeskunde, etc.

Daarnaast hebben we allemaal een kompas van gezondheid. Alles wat we eten, doen, voelen of denken heeft invloed op dit kompas. Volg je je kompas, dan zorg je ervoor dat je je levensweg volgt. Maak je vaak verkeerde keuzes qua doen, denken en eten dan kan je op termijn ziek worden.

Richard besteedt ook aandacht aan ‘belastbaarheid’ (draagkracht) en ‘belasting’ (draaglast). Het eerste geeft je energie, het tweede kost je energie. Een voorbeeld: optimale voeding versus verkeerde voeding. In OERsterk wordt gekeken naar de mens als geheel. Alles is met elkaar verbonden. In deel 1 staat tevens een goede illustratie die dit verduidelijkt.

Deel 2 : De weg naar minimale gezondheid

In dit deel beschrijft Richard onder andere ons zieke zorgsysteem. De farmaceutische industrie heeft veel meer macht gekregen, waardoor de reguliere geneeskunde minder vrijheid heeft. Symptomen worden bestreden, maar vaak is er te weinig aandacht voor de achterliggende oorzaak. Tegenwoordig wordt ruim 90% van het wetenschappelijk onderzoek door de farcameutische industrie betaald en 10% door universiteiten. Vroeger was dit omgekeerd. Het is daarom niet zo gek dat een huisarts sneller een pilletje voorschrijft dan dagelijks een bord broccoli!

Richard is voorstander van de complementaire geneeskunde (holistische visie), waarin weer naar voren komt dat alles met elkaar samenhangt (de mens en zijn ziekte/aandoening).

In dit tweede deel is er ook aandacht voor voeding en geld en de vraag of ons dit gezond maakt, het wereldwijde probleem van gif (wist jij dat de appel de meest bespoten fruitsoort is?), de anti-conceptiepil, microben (beestjes!), antibiotica en infectieziekten.

Deel 3: Voeding

Richard schrijft 7 richtlijnen voor, waarmee ik het helemaal eens ben. Dit zijn:

  1. Eet zoals de natuur het bedoeld heeft.
  2. Beperk het gebruik van suiker en bewerkte koolhydraten
  3. Varieer
  4. Drink voldoende water
  5. Eet voldoende eiwitten en vetten
  6. Gebruik kruiden en specerijen
  7. Geniet

De autheur is voorstander van de paleo levensstijl (oerdieet), die de laatste tijd steeds meer positief in het nieuws komt.

In deel 3 worden bovendien 3 pagina’s gewijd aan alle negatieve bijwerkingen van geraffineerde suiker. Een eye-opener voor degenen die nog regelmatig (te veel) suiker eten!

Daarnaast is er veel aandacht voor vitaminen, mineralen en anti-nutriënten (volgens Richard zijn dit sterk bewerkt voedsel, granen en peulvruchten, melk, transvetten, vet vlees, frucose en soja).  Ook worden genoemd: de vele functies van voeding én het feit dat calorieën niet belangrijk zijn zolang je de juiste voedingskeuzes maakt.

Een prachtig en heel waar gezegde uit dit deel wil ik jullie niet onthouden: Eet in dienst van je lichaam, niet alleen in dienst van je smaak.

En ook nog….

Er is zo veel goede informatie te vinden in het boek OERsterk. En dan heb ik echt nog niet alle onderwerpen genoemd. Het boek bevat ook nog een aantal bijlagen: recepten, een overzicht van seizoensgroenten, een overzicht van koolhydraten, vetten en eiwitten, een overzicht van kruiden en specerijen, een test voor vitamine- of mineralen tekort, een vragenlijst over sleutelfuncties, informatie over aspartaam (E951) en glutamaat (E621) en een lijst met bronnen van de informatie over alle negatieve bijwerkingen van suiker…

Wie is Richard de Leth?

Richard de Leth (1982) studeerde geneeskunde aan de VU in Amsterdam. Hij ontwikkelde een nieuw concept rondom optimale gezondheid, omdat hij in de medische praktijk zag dat veel medicijnen de patiënten niet genezen. In zijn praktijk combineert hij westerse en oosterse geneeskunde om tot een OERsterk resultaat te komen. Richard is 1 van de sprekers tijdens de Miss Natural Awards op 20 april 2013.

Conclusie

Alhoewel het een prima leesbaar boek is, is OERsterk geen boek dat je kunt lezen terwijl de tv aanstaat (ik kan dat in elk geval niet…). Sommige gedeeltes zijn aardig ‘pittig’ en daar moet je echt je hoofd bijhouden. Maar omdat het zo interessant is, maakt dat niet uit. De spreuken, korte verhaaltjes en illustraties zijn een goede aanvulling en maken het verhaal extra duidelijk. OERsterk is wat mij betreft onmisbaar in iedere boekenkast!

Deze maand is het 2e boek van Richard de Leth verschenen, wat hij samen met Jolanda Dorenbos schreef: OERsterk koken. In dit boek staan heel veel recepten die prima passen bij de voedingsadviezen uit OERsterk. Binnenkort kun je op Miss Natural ook een recensie van dit boek lezen van mijn hand.

Win het boek OERsterk van Richard de Leth

Miss Natural mag 5 exemplaren van OERsterk weggeven! Wil jij kans maken, laat dan een reactie achter onder dit artikel en vertel waarom jij (of misschien iemand anders) OERsterk moet worden.

Let op! Alleen Miss Natural leden maken kans. Je kunt bovenaan de site gratis lid worden.

Waarom wil jij het boek OERsterk winnen?

De 5 winnaars zijn geworden:

Ingrid v A, Sabine M, Malou, veronique en Katia. Gefeliciteerd! Jullie krijgen het boek ‘OERsterk’ thuisgestuurd. Graag jullie adresgegevens sturen  via het contactformulier van Miss Natural.