Spinazie bij het ontbijt? Toegegeven, als je van de croissants en witte bolletjes bent (compleet met gierende bloedsuikerspiegel) is dit even omschakelen.
Maar als jouw Food-IQ al flink gerezen is, is dit brunchgerecht super. Dus als je een ochtend hebt met iets meer tijd om creatief in de keuken te zijn, dan is dit Food-IQ verantwoorde ontbijtrecept een bijzondere start van je dag.
Spinazie is met wel dertien verschillende soorten rijk aan antioxidanten. Erg gezond dus. Een beetje olijfolie of ander vet erbij (uit de Griekse yoghurt in dit recept bijvoorbeeld) helpt je lichaam al deze voedzame stoffen nog beter te absorberen.
Gunstig ontbijt voor je bloedsuikerspiegel
Dit ontbijtrecept uit het Eet jezelf Mooi, Slank & Gelukkig Kookboek is origineel, gezond, het verzadigt, laat je bloedsuikerspiegel met rust (niet dat vervelende snaaigedrag nadien) en is een uitstekende manier om alvast wat groenten op de dagelijkse teller te krijgen. Omdat ik variatie in een voedingspatroon altijd erg op prijs stel (iedere morgen een bakje yoghurt gaat ook zo vervelen) is dit een smaakvolle aanrader voor bon vivants die hun gezondheid op prijs stellen.
Ingrediënten voor 2 personen
Dit heb je nodig voor twee personen:
- 400 g verse spinazie
- zeezout
- 2 scharreleieren
- 200 g Griekse yoghurt
- 2 teentjes knoflook, geperst
- gerookte paprikapoeder of cayennepeper
Bereiding oveneitjes in spinazievogelnestjes
Verwarm de oven voor op 180 °C. Leg de helft van de spinazie in een grote koekenpan. Voeg een mespunt zout toe en laat onder goed roeren de spinazie slinken tot het nog wel structuur heeft, maar niet meer felgroen en crunchy is. Doordat de spinazie veel vocht loslaat, hoef je geen olie te gebruiken. Schep de spinazie in een zeef en laat uitlekken. Laat de resterende spinazie op dezelfde manier slinken. Verdeel de spinazie over twee kleine ovenschaaltjes, maak een kuiltje in het midden. Breek in ieder kuiltje een ei. Zorg dat je de dooiers heel laat en dat het eiwit niet overloopt. Zet de schaaltjes circa 10 minuten in de oven totdat het ei is gestold.
Maak ondertussen de knoflookyoghurt die je erbij serveert: meng de yoghurt met de knoflook in een kommetje. Voeg een snufje zeezout toe en roer goed. Haal de eieren in de spinazievogelnestjes uit de oven en serveer ze met een flinke lepel knoflookyoghurt ernaast of erover, wat jij lekker vindt. Strooi er ten slotte een flinke snuf gerookte paprikapoeder overheen, of cayennepeper voor liefhebbers van een bite, en serveer.
Liever geen knoflook?
Mocht knoflook op de nuchtere maag voor jou iets te veel van het goede zijn, dan kun je dit super ingrediënt weglaten. Het gerecht is uiteraard lekkerder mét en ook je lijf is je dankbaar als je dit natuurlijke antibioticum erin laat. Mocht je echt niet over te halen zijn laat dan de yoghurt met knoflook achterwege.
Dit is recept is uit het Eet jezelf Mooi, Slank & Gelukkig Kookboek van Amber Albarda.