datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Op gewicht blijven tijdens de feestdagen
17 december 2012 
4 min. leestijd

Op gewicht blijven tijdens de feestdagen

Vind jij het ook altijd zo lastig om gezond te blijven eten tijdens de feestdagen? Nergens voor nodig! Wist je dat de feestdagen eigenlijk maar beperkt zijn tot 4 dagen in december? En eentje heb je er al van gehad: Sinterklaasavond.

Dus nog drie dagen te gaan! Eigenlijk maar 2 dagen en een avondje. Zonde om je deze dagen te laten gaan, zodat je daarna met de ellende (die kilootjes te veel, maar ook een verminderde weerstand) blijft zitten. Ik help je op weg om de feestdagen door te komen en toch op gewicht te blijven.

Op gewicht blijven tijdens de feestdagen doe je zo

Het is eigenlijk heel simpel: de feestdagen zijn niet veel anders dan andere dagen. Alleen ligt de nadruk meer op eten, omdat eten geassocieerd wordt met gezelligheid. En gezelligheid hoort bij de feestdagen, want dan ben je met familie en vrienden. Over het algemeen betekent dit dat het gezellig is. En dus dat je veel gaat eten. Als je er over nadenkt is dat best apart!

Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je sterk in je schoenen blijft staan. De instelling dat je alles mag kan je ook helpen. Alles, maar met mate!

7 Tips om de feestdagen zonder extra kilo’s door te komen!

 1. Ontbijt licht, bijvoorbeeld met een schaaltje yoghurt met fruit en wat zaden en noten
 2. Lunch met een groene salade en wat noten
 3. Sta je zelf toe dat je een glaasje wijn drinkt, maar drink daarbij ook een of twee glazen water
 4. Zorg ervoor dat je zelf verantwoordelijk bent voor het bereiden van het eten
 5. Zorg er ook voor dat je overdag even lekker in beweging bent. In plaats van de hele dag binnen zitten kun je best met elkaar een wandeling maken. Stel eens voor om met elkaar een boswandeling te maken of gewoon een stadswandeling. Ik weet zeker dat veel mensen dit ook wel een leuk idee vinden.
 6. Sla de tussendoortjes af en beperk je tot de hoofdmaaltijden. De tussendoortjes (vaak met veel suiker) zorgen ervoor dat je je moe gaat voelen en dan heb je weer iets suikerrijks nodig om hier boven op te komen. Eet liever iets van rauwkost of iets wat suikervrij is.
 7. Heb je wel zin in een minder gezond tussendoortje? Kies dan iets dat je echt lekker vindt en geniet ervan als je het opeet. Dus niet gedachteloos naar binnenwerken, maar eet het zolang je elke hap nog een 8 geeft. Is dit niet meer het geval, stop dan en eet niet verder. Het is misschien even wennen in het begin, maar uit ervaring weet ik dat dit een goede manier is om te genieten van iets dat je lekker vindt zonder dat je teveel eet.

Bij een ander eten

Ben je niet in de gelegenheid om zelf te koken, dan kun je met een paar dingen rekening houden:

 • Geef de persoon die het eten gaat klaarmaken wat suggesties
 • Geef aan dat jij graag een gang wilt klaar maken. Dan kun je voor deze gang kiezen voor iets gezonds en lekkers

Als je echt alleen aan tafel kunt aanschuiven, dan kunnen de volgende tips je misschien helpen:

 • Kies voor een salade vooraf
 • Neem geen brood als dit erbij of vooraf wordt geserveerd
 • Snijd eventueel vet van het vlees af
 • Heb je een keuze, kies dan voor vis
 • Laat de saus apart serveren
 • Neem niet teveel koolhydraten in de vorm van aardappels, frietjes of iets dergelijks
 • Sla het dessert over of neem slechts een klein beetje
 • Zorg voor een frisse salade bij de maaltijd
 • Stop met eten als je echt genoeg hebt. Luister hiervoor goed naar je lichaam. Het duurt meestal 20 minuten voor je hersenen doorkrijgen dat je verzadigd bent, en in die tijd heb je al behoorlijk wat extra kunnen eten.
 • Eet langzaam. Leg af en toe je bestek neer. Drink af en toe wat water tussendoor.
 • Schep niet voor een tweede keer op. Zeker bij een buffet is dit belangrijk. Door de overvloed aan lekkernijen kom je al snel in verleiding om meer te eten dan je van plan was.

suikervrij

Een gezond en lekker feestrecept: Garnalensalade

Vind je het lastig om gezonde gerechten te verzinnen voor deze tijd van het jaar? Dan heb ik voor jou de volgende heerlijke suggestie: een garnalensalade.

Een garnalensalade of -cocktail staat traditioneel op veel kerstmenu’s. Het is ook een gerecht dat prima bij een buffet geserveerd kan worden. Meestal wordt het geserveerd met een behoorlijke hoeveelheid vette saus. Voor een gezondere variant heb ik hier een basisrecept voor je. Je kunt vervolgens zelf kijken hoe je dit wilt serveren: in een klein amuseglaasje, in een schaaltje, als cocktail…

Dit heb je nodig voor 2 personen:

 • 150 gram garnalen
 • 1 bosuitje, in ringetjes gesneden
 • 2 el citroensap
 • 1 el biologische honing
 • 3 takjes koriander
 • een stukje komkommer

Zo maak je de garnalensalade klaar

Was de koriander en snijd de blaadjes klein. Snijdt het bosuitje in dunne ringetjes. Schil de komkommer en snijdt hem in dunne plakjes. Maak een dressing van citroensap, honing, eventueel wat peper en zout. Leg wat plakjes komkommer op een bordje (of onderin het amuseglaasje) en verdeel de garnalen en uitjes erover. Doe er dan wat van de dressing over.

Wat ga jij doen om de feestdagen zo gezond en slank mogelijk door te komen?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Marjon
Door

Marjon

op 17 Dec 2012

Tja, ik denk dat ik er maar gewoon van ga genieten want je leeft maar één keer. Zeker met kerst vind ik het juist gezellig om lang te tafelen en lekker te eten. Wellicht nog wel een goede tip voor anderen: matig met alcohol en vervang dit door een sprankel watertje.

Karin
Door

Karin

op 17 Dec 2012

Je moet zeker ook genieten met kerst! Genieten met mate en als je daarmee ook een beetje op kunt letten op wat je allemaal eet en drinkt, vind ik persoonlijk wel prettig.

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading