datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Overgewicht in het bedrijfsleven
11 oktober 2011 
3 min. leestijd

Overgewicht in het bedrijfsleven

Afgelopen week heb ik een symposium bezocht over “de gezonde werkvloer”.

Ook werkgevers realiseren zich dat een gezonde werknemer meer presteert. Het blijkt dat ons land € 2 miljard aan kosten heeft door arbeidsongeschiktheid doordat de werknemer steeds zwaarder wordt.

De helft van de mannen en 4 op de 10 vrouwen hebben overgewicht. 10,2% van de mannen en 12,6% van de vrouwen heeft zelfs last van obesitas (BMI>30)! Werknemers met overgewicht verzuimen gemiddeld 2,5 dag per jaar meer dan hun collega’s zonder overgewicht. In geval van obesitas is dat zelfs 11,7 dagen meer per jaar!

Overgewicht in het bedrijfsleven

Het symposium was bedoeld om het bedrijfsleven in te laten zien dat zij een cruciale rol kan spelen in de aanpak van overgewicht.

Hans de Ruijter, directeur P&O bij Heineken vertelde wat hun bijdrage is voor werknemers die in ploegendienst werken. Wat eet je wanneer je nachtdienst hebt? Je ritme is totaal anders. Heineken geeft voorlichting aan hun medewerkers en stemt ook het assortiment van het bedrijfsrestaurant af op de verschillende diensten.

De politie is niet fit

Jan Willem van de Pol, bestuurder van de Nederlandse Politiebond vertelde dat zij in 2012 een verplichte fitheidstest invoeren voor agenten. De politie maakt zich zorgen om de conditie van veel aspirant-agenten. Velen van hen hebben een te slechte conditie of zijn te dik. De aankomende agenten weten tijdens hun opleiding nog hun fitheidstesten te doorstaan, maar laten het erbij zitten als ze eenmaal geslaagd zijn. Vanaf 2012 zullen alle agenten een fitheidstest moeten afleggen. Dit is een vergelijkbare inspanning als achter een boef aanrennen. Wel zo prettig wanneer een agent daar fit genoeg voor is…

Ook in de bouw ziet men het aantal dikke werknemers stijgen. Van de 55-plussers is zelfs 75% te zwaar.

Een werkgever kan dus geld verdienen wanneer zij haar werknemers stimuleert tot een gezonde leefstijl. In deze tijd, waarin Nederland € 18 miljard moet bezuinigen, klinkt dat natuurlijk heel aantrekkelijk, maar hoe pak je dat aan?

Hiervoor is het BRAVO-beleid ontwikkelt.

De B staat voor “bewegen”

Er zijn hele simpele initiatieven zoals het stimuleren van traplopen. Bij het bedrijf waar ik werk, hebben ze op iedere trede een sticker met het aantal kcal. dat je verbrand. Dit zijn leuke, goedkope initiatieven! Ook kan een bedrijf een lunchwandeling organiseren, een levensgrote WII in de centrale hal plaatsen of meedoen met een fietsplan! Er zijn ook hele leuke landelijke initiatieven zoals de “traploopweek”. Op de site van NISB staat een aantal good practices beschreven. De beweegnorm is minimaal 30 minuten per dag, minimaal 5 per week.

Zie ook www.30minutenbewegen.nl

De R staat voor “roken”, althans daarmee stoppen

Dit is natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van een gezonde leefstijl. Rokers hebben meer kans op ziektes zoals COPD en bepaalde vormen van kanker. Daarnaast is het verzuim van werknemers die roken 1,5 dag per jaar hoger dan hun niet-rokende collega’s.

Een groot deel van de rokers wil zelf al stoppen met roken, maar weet niet goed hoe dit succesvol te doen. Als de werkgever stoppen met roken stimuleert, is de kans op succes groter. Dit kan bijvoorbeeld door een belastingvrije cursus aan te bieden.

Het schijnt trouwens beter te werken wanneer je je totale leefstijl in één keer aanpast, dus en stoppen met roken én meer bewegen én gezond eten.

Het derde aspect van BRAVO, is de A van “alcohol”

Overmatig gebruik kan leiden tot mindere productiviteit en meer ziekteverzuim. Om dan maar nog niet te spreken over een werknemer onder invloed.

Door goede voorlichting, goede voorbeeld (tijdens de bedrijfsborrel) en het aanbieden van begeleidingstrajecten voor de zwaardere gevallen, kan de werkgever bijdragen.

En dan de V van ”voeding”

Gezonde voeding in combinatie met bewegen voorkom je overgewicht, verminder je kans op diabetes en hart- en vaatziektes. De werkgever kan op verschillende manieren meewerken aan gezonde voeding. Zorgen voor een uitgebreid aanbod in het bedrijfsrestaurant en het aanbieden van fruit of een gezond tussendoortje. Er zijn initiatieven als “werkfruit” welke de werkgever met belastingvoordeel kan aanbieden. Een fruitmand in plaats van de droppot, ik ben voor!

En last but not least de O van “ontspanning”

Medewerkers die voldoende ontspannen, kunnen stress en werkdruk beter aan. Om echt te kunnen ontspannen, moet de werknemer eigenlijk helemaal niet met het werk bezig zijn. Bedrijfsfitness, lunchwandeling, een stoelmassage kunnen hier aan bijdragen.

Ik ben benieuwd hoe deze interventies verder verlopen, want het blijft wel een gevoelig onderwerp.

De volgende vragen spelen hierbij een grote rol:

Wie is de baas over je gezondheid?

Mag jouw baas zich bemoeien met jouw gezondheid, en dus met je levensstijl?

De volgende stelling is er ook één om over na te denken:

Wie geen tijd heeft om te bewegen moet vroeg of laat tijd maken om ziek te zijn.

Bewegen is het meest belangrijke “medicijn” voor het lichaam!

Tevens wil ik van de gelegenheid gebruik maken om jullie te vragen als ambassadeur van “Bewegen is Medicijn” om mee te doen aan de Nationale Beweegtest. Dit geldt ook voor de niet-sporters! Het is een grootschalig onderzoek onder 20.000 deelnemers.

Als beloning ontvang je gratis een Leefstijlclub leer- en doe portaal en het onderzoek invullen duurt nog geen 10 minuten.

Vast hartelijk dank voor jullie inspanningen.

 

 

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

reading

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden. 
gratis magazine