datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument
22 mei 2019 
2 min. leestijd

Overheidscampagne Waarzitwatin schiet tekort in bescherming consument

Deze week werd het platform ‘Waarzitwatin’ gelanceerd, een website van de overheid over chemische stoffen in consumentenproducten. Een geweldig initiatief dachten wij bij Miss Natural Lifestyle in eerste instantie! Het werd tijd dat er meer bewustwording omtrent toxische stoffen vanuit onze omgeving komt. Ook het vrouwen- en milieunetwerk WECF International verwelkomt transparantie en consumenteninformatie over chemicaliën, maar ziet deze nieuwe website vooral als een poging om consumenten gerust te stellen, terwijl er wel degelijk reden tot zorg is.

Hormoonverstorende stoffen

De website ‘Waarzitwatin’ suggereert dat de Nederlandse en Europese wetgeving de consument optimaal beschermt. Helaas is dit niet het geval. De Nederlandse consument moet zich wel degelijk zorgen maken over gevaarlijke stoffen in bijvoorbeeld speelgoed of tampons. Zo concludeert het European Environmental Bureau (EEB) deze week uit eigen onderzoek dat bestaande Nederlandse wetgeving niet wordt gehandhaafd[i]. En ook ANSES, de Franse tegenhanger van het RIVM, beval fabrikanten vorig jaar nog om kankerverwekkende en hormoonverstorende stoffen in maandverband of tampons te elimineren of te minimaliseren[ii]

Waarzitwatin betrouwbaar?

Sascha Gabizon, Directeur WECF International: “Nederlandse wetgeving loopt jaren achter op de laatste wetenschappelijke inzichten en moet worden aangescherpt. Recente onderzoeken tonen aan [iii]dat ook op onze markt geïmporteerde producten zoals speelgoed te vinden zijn die schadelijke stoffen bevatten die volgens Europese wetgeving verboden zijn. Transparantie hierover zou ook onderdeel moeten zijn van de adviezen op ‘Waarzitwatin’. Dat dit wel kan bewees de Belgische overheid vorige week. De Hoge Gezondheidsraad, het wetenschappelijk adviesorgaan van de Belgische overheid, publiceerde een lange lijst met 28 concrete aanbevelingen waarmee de bevolking zelf het contact met schadelijke stoffen kan beperken. Ook andere Europese landen zoals Zweden, Denemarken en Frankrijk zorgen voor strengere wetgeving en meer voorlichting. Nederland zou hier een voorbeeld aan kunnen nemen.”[iv]

Positief is de erkenning door de overheid en RIVM dat er een grote informatiebehoefte leeft bij de Nederlandse bevolking. Helaas is ‘Waarzitwatin’ te terughoudend met echte risico-informatie, en geeft zelfs onvolledige informatie, bijvoorbeeld over het risico voor kinderen van pyrethoiden (giftig voor insecten), die op de site als ‘veilig’ worden beschouwd, zonder te vermelden dat er voor jonge gezinnen speciale aanwijzingen voor gebruik nodig zijn.

Zwanger of kinderwens? Vermijd hormoonverstorende stoffen!

Partner van Een veilig nest

Een-Veilig-Nest-partner-Miss-NaturalMiss Natural is partner van Een Veilig Nest, een campagne van het internationale vrouwen- en duurzaamheidsnetwerk WECF, geeft  (aankomende) jonge ouders tips, voorlichting en advies over het creëren van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving voor hun kind.

Niet alleen als je al zwanger bent, maar ook als je een kinderwens hebt is het belangrijk om hormoonverstorende stoffen te mijden. WECF mist een echt onafhankelijk consumentendesk waar consumenten met vragen naar toe zouden kunnen gaan. WECF startte tien jaar geleden zelf met een internetportaal www.eenveilignest.nl waarin vragen werden beantwoord over stoffen en productgroepen door een vast team van wetenschappers en toxicologen.

Sascha Gabizon: “We adviseren de overheid om dit soort diensten vooral te delegeren naar onafhankelijke organisaties. Als WECF kunnen we de Nederlandse consument alleen maar aanraden om wel degelijk verder te kijken dan deze nieuwe, en helaas zeer onvolledige site”

Jouw gezondheid

Het is dus belangrijk om zelf kritisch te blijven en zelf onderzoek te doen voordat je een beslissing neemt over jouw eigen gezondheid en die van jouw gezin. Helaas kun je dit niet aan de overheid overlaten. Kies zoveel mogelijk voor natuurlijke producten. Je kunt er hier een heleboel vinden. 

Meer informatie:

Website van de Vlaamse Gezinsbond
Deense overheidsbrochure (Engels)
WECF Consumentenbrochures Een Veilig Nest
EDCfree website

Bronnen:

[i] https://eeb.org/named-major-brands-breaking-eu-chemical-safety-law/
[ii] https://chemicalwatch.com/69023/anses-calls-for-cmr-restriction-in-feminine-hygiene-products
[iii] https://ipen.org/news/unsafe-new-eu-rules-allow-toxic-chemicals-children%E2%80%99s-toys-and-other-products-made-recycled
[iv]https://www.health.belgium.be/sites/default/files/uploads/fields/fpshealth_theme_file/advies_9404_physical_chemical_environmental_hygiene.pdf

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading