10 dagen DETOX

Je lichaam reinigen en voeden

Pas jij nog in je favoriete spijkerbroek?
20 oktober 2012 
3 min. leestijd

Pas jij nog in je favoriete spijkerbroek?

Zo motiveer je jezelf om te blijven sportenMotivatie om te sporten is niet iets wat iedereen is aangeboren. Het is ook niet één simpele eigenschap, maar eerder een samenspel van verschillende factoren als: wensen, voornemens, doelen, energie, kennis, discipline en de handigheid om eigen valkuilen te vermijden.

Heel belangrijk is het om goed te weten waarom je gaat sporten. Dit zal je helpen op het moment dat je het moeilijker hebt om gemotiveerd te blijven.

Bepaal het doel en het belang van het doel

Als je een duidelijk doel voor ogen hebt is het belangrijk dat je dit lange termijndoel kunt opsplitsen in realistische korte termijndoelen. Wanneer je het resultaat ziet van alle kleinere doelen die je bereikt, ben je extra gemotiveerd om op dezelfde manier door te gaan en raak je niet ontmoedigd door de te grote uitdaging die voor je ligt.

Praktijkvoorbeeld uit Club Vit

Bij Club Vit is er een vrouw lid geworden die als doel afvallen heeft. Haar lange termijndoel is om 30 kilo af te vallen. Fantastisch doel! Ik heb met haar een plan opgesteld om te laten zien dat je dit doel alleen bereikt door discipline en hard werken.

Ze heeft haar favoriete spijkerbroek opgehangen in haar slaapkamer die ze vroeger paste en er straks weer in wilt stralen. Elke keer als ze de slaapkamer in loopt, wordt ze geconfronteerd met haar doel dat ze gaat behalen. Doordat ze in haar agenda heeft staan op welke dagen ze naar Club Vit gaat, komt ze zeker aan haar 3x sporten in de week toe.

Het trainen is vanzelfsprekend geworden, bijna een gewoonte voor haar.  Je kunt het vergelijken met tanden poetsen. Je doet het elke dag, gewoon omdat het erbij hoort.

Maar met alleen sporten red je het niet. De magische driehoek van voeding, rust en sport moet in balans zijn. Als 1 van deze elementen uit balans is, is je driehoek verstoort en je lichaam in stress. Leef dus bewust en ga ervoor!

Geef jezelf de tijd om je doel te verwezenlijken

Het is heel moeilijk als je veel wilt afvallen om dan tevreden te zijn met de 1e twee kilo die je bent afgevallen. Onbewust kijk je toch naar die grote hoeveelheid kilo’s die je nog voor de boeg hebt. Dit is ook de reden dat mensen geneigd zijn om een zogenaamd crashdieet te volgen als ze een aantal kilo’s kwijt willen.

Mensen kiezen er eerder voor om 5 dagen lang heel hard te moeten werken voor een snel resultaat, dan dat ze ervoor kiezen om hetzelfde gewicht kwijt te raken op een rustige manier. Het gaat hierbij om een langere periode, om jezelf de tijd te geven een nieuwe gewoonte aan te leren.

De juiste benadering voor het creëren van een nieuwe gewoonte is er een van een lange adem, geduld en doorzettingsvermogen. Benader je training dus rustig en steeds maar doorgaand. Vastberaden op je doel af!

Samen sporten

Mensen kiezen vaak voor een individuele sport, omdat ze de vrijheid willen hebben om zelf hun tijd in te delen en daarbij met niemand rekening te hoeven houden. Als je wel wat speelruimte hebt om je tijden op een ander af te stemmen, is het aan te raden om iemand te zoeken waarmee je samen kunt gaan sporten. Wanneer je met een ander hebt afgesproken is de drempel om niet te gaan sporten veel hoger. Je moet immers afbellen als je niet gaat en je laat de ander in de steek.

Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk wanneer ze alleen gaan sporten, ze zijn zich dan te bewust van de blikken van andere sporters. In dat geval kan het samen sporten zeker tijdens de eerste paar keer een uitkomst bieden.

Ervaar hoe heerlijk is het om te sporten en hoeveel energie en lichaamsverandering in positieve zin van het woord je ervoor terug krijgt.

 

 

 

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Reactie plaatsen

Activeer al jouw SUPER POWERS for BODY 🍀 MIND 💞 SOUL 🌟

Ik geef je zelfvertrouwen om de juiste keuzes vanuit je hart te maken in een wereld in verandering. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.