datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Pluk je eigen fruit in een zelfpluktuin!
22 augustus 2012 
2 min. leestijd

Pluk je eigen fruit in een zelfpluktuin!

Zelf fruit plukkenAl voor het tweede jaar verrasten mijn ouders mij met drie kilo blauwe bessen die ze voor me geplukt hadden in een zelfpluktuin bij hun in de buurt; de bessentuin in Bruchterveld. De bessen zijn een stuk goedkoper dan in de winkel, waar je toch al snel tussen de 2 en 4 euro voor een ieniemienie bakje betaalt. In de pluktuin betaalden ze 3 euro per kilo. Goedkoop maar gezond genieten dus!

Positieve werking op de gezondheid

Blauwe bessen zitten vol antioxidanten en zijn supergezond. Ze bevatten anthocyaan, dat de bes een blauwe kleur geeft. Dit stofje heeft een positieve werking op hart- en bloedvaten. Verder is het ontstekingsremmend, cholesterolverlagend en beschermt het tegen ziekte. Ook mooi meegenomen is dat het je huid jong en elastisch houdt. Anthocyaan bevordert namelijk de collageen productie.

Blauwe bessen zijn erg gezond!

De bessen vries ik in (daar zijn ze heel geschikt voor) en zo pak elke dag een handje uit de goedgevulde vriezer. Die doe ik door mijn havermoutontbijt of door een smoothie.  Doordat de bessen nog bevroren zijn, wordt de shake meteen lekker koud! Dat is natuurlijk niet het enige wat je ermee kunt doen. Blauwe bessen zijn op vele manieren in gerechten te verwerken. Op de site blauwebessen.nl staan veel smakelijke recepten. Hier vind je ook meer achtergrond informatie over de bes en adresjes waar je deze kunt plukken. Overigens nemen de gezonde eigenschappen van de bes snel af wanneer je deze verhit of er suiker aan toevoegt. Dus jam ervan maken is misschien lekker maar doet weinig voor je gezondheid.

Blauwe bessen in havermoutpap

Zelfpluktuinen door heel Nederland te vinden

Niet alleen is zelfgeplukt fruit gezond, lekker en voordelig maar het is ook nog eens heel leuk om zelf te plukken. Het is toch heerlijk om in de zomer samen buiten bezig te zijn?! Door heel Nederland zijn zelfpluktuinen te vinden. Niet alleen met blauwe bessen, maar natuurlijk ook met ander fruit. Hieronder vind je een overzichtje met de oogsttijd van de verschillende fruitsoorten.

Oogsttijd fruitsoorten

Bramen:  juli tot oktober
Aardbeien: juli tot oktober
Frambozen: juli t/m september
Rode bessen: juni – juli
Blauwe bessen:  juli
Zwarte bessen: juli – augustus
Kruisbessen: begin juli
Appels: midden september t/m half oktober
Peren: half september t/m eind oktober.

Een paar adressen voor zelf fruit plukken

Een zoekopdracht op Google geeft veel resultaten, een aantal adresjes zijn:

Kruisbessen, frambozen, bramen, aardbeien

www.sprankenhof.com/2/startpagina – Udenhout

Blauwe bessen, rode bessen, zwarte bessen, bramen, frambozen

www.bessentuin.nl/ – Bruchterveld

Appels en peren

www.olmenhorst.nl – Lisse

Rode bessen, witte bessen, zwarte bessen, kruisbessen, frambozen, bramen, tayberries, loganberries

www.kneppeltuin.nl – Warmenhuizen

Zwarte bessen, rode bessen, witte bessen, bramen, frambozen, kruisbessen

www.duvelshofke.nl/ Oldenzaal

Op veel van dit soort landgoederen kun je ook andere producten kopen of workshops volgen. Leuk voor een dagje uit!

Heb je nog een tip of een leuk adresje toe te voegen?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Ellen
Door

Ellen

op 22 Aug 2012

Bij de philipsfruittuin kun je in september ook zelf appels plukken, tevens verkopen ze biologische producten. Je kan er ook lekker pannenkoeken eten :-)

Mayke
Door

Mayke

op 24 Aug 2012

Bedankt voor de tip Ellen! :)

San
Door

San

op 03 Oct 2013

Bij pluktea (.nl) kun je je eigen thee plukken, vaak mag je ook kruiden en fruit / groente mee nemen voor thuis!!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading