Recept voor een heerlijke suikervrije kerststol
Met kerstmis is het smullen geblazen. Allerlei lekkere feestmaaltijden worden klaargemaakt en ingeslagen om (minimaal) twee dagen met familie en vrienden van te genieten. Hoe past dat in jouw natuurlijke levensstijl?
Gelukkig weten we onderhand dat iets niet alleen lekker is als er vet en/ of suiker in zit. En dat bewijzen we met een heerlijk recept voor een suikervrije kerststol. En nog veel meer lekkere suikervrije feestrecepten!
Wat heb je nodig?
Voor de kerststol:
- 2 zakjes gedroogde gist (biologisch)
- 1 el honing
- 150 ml warme sojamelk (niet kokend)
- 350 gram volkorenmeel
- 125 gram plantaardige boter
- 150 gram rozijnen
- 35 gram amandelen
- 20 gram gedroogde cranberry’s
- 5 gedroogde ongezwavelde abrikozen
- 2 gedroogde dadels
- 1 biologisch ei
- (schil van) 1 sinaasappel
- (schil van) 1 citroen
- snufje zout
Voor de amandelspijs:
- 225 gram amandelen
- 1 ei
- (schil van) 1 citroen
- 100 gram oerzoet / palmsuiker / kokosbloesemsuiker
Zo maak je de suikervrije kerststol klaar
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Meng de sojamelk met de gist en de honing in een kom. Zet dit even apart (er zal een schuimlaag ontstaan). Hak de cranberry’s, abrikozen, dadels en amandelen fijn en rasp de schil van de sinaasappel en de citroen.
Voeg alle ingrediënten voor de stol in een kom en kneed dit tot een soepel deeg (ongeveer 5-7 minuten goed doorkneden). Doe het deeg in een kom en bedek de kom met een vochtige theedoek. Laat het deeg 1,5 uur rijzen op een warme plek.
Maal voor de amandelspijs de amandelen fijn in een keukenmachine. Voeg het ei, oerzoet en de geraspte schil van een citroen toe en meng alles goed door elkaar. Laat de amandelspijs in folie in de koelkast rusten.
Kneed na 1,5 uur rijzen het deeg voor de stol nogmaals goed door. Bestuif een werkblad met wat meel en maak hierop van het deeg een rechthoekige lap van ongeveer 2 cm dik. Leg in het midden de amandelspijs, en verdeel dit goed. Vouw de stol dicht en zorg ervoor dat alle openingen goed dicht zijn.
Laat de stol op een ingevette bakplaat nog eens 1,5 uur rijzen, bedekt met een vochtige theedoek. Zet de stol 35 minuten in de oven. Laat even afkoelen en smullen maar!
Nog meer suikervrije feestrecepten
Lekker snoepen tijdens de feestdagen kan dus ook suikervrij. Naast deze lekkere kerststol zijn er nog tal van andere heerlijke recepten zonder suiker. Meteen aan de slag in de keuken? Download dan het Miss Natural e-book met maar liefst 51 smaakvolle recepten voor in de decembermaand, suikervrij én zuivelvrij!
Wat maak jij voor lekkers tijdens de feestdagen?