Voor mij was prei altijd een groente die ik gebruikte door sauzen. Het puur eten, dat was niet echt iets voor mij. Het kwam gewoon niet in me op. Tot ik ergens een keer een gerecht zag met prei en dacht: “daar ga ik eens wat mee experimenteren“.
Ik weet nog dat ik dit recept voor de eerste keer maakte, toen gebruikte ik rauwe prei. Geen idee waarom, maar ik dacht dat ik dat ergens had gelezen. Nou dat was niet zo’n feest!
Dat gestoofde preigerecht heb ik toen in de oven gezet en dat werd al een stuk aantrekkelijker. Met een paar wijzigingen erbij, is het nu een super lekker bijgerecht geworden. En zoals me wel vaker overkomt is de veelvuldig gemaakte opmerking bij dit gerecht: “He, wat grappig, ik houd helemaal niet van prei, maar op deze manier is het echt heerlijk!” Voor mij nog altijd het grootste compliment als ik voor anderen kook.
Dit heb je nodig voor de gestoofde prei
Dit zijn de ingrediënten voor 4 personen (voor- of bijgerecht):
- 3 stronken prei
- 2 tenen knoflook
- 2 handen geraspte kaas (bij voorkeur sterk van smaak, zoals oude of parmezaanse kaas)
- paprikapoeder
- groentebouillon
- olijfolie
Zo maak je het preirecept klaar
Stoof de prei ongeveer 10 minuten in de groentebouillon. Voeg paprikapoeder, zout en peper toe.
Haal de prei uit de pan, snijd de knoflook fijn en bak dit in olijfolie op laag vuur, zodat de knoflook niet aanbrandt.
Voeg dan de prei toe en bak nog even samen.
Doe de prei vervolgens in een schaal en strooi de geraspte kaas eroverheen. Eet smakelijk!
Saskia
op 09 Jan 2013Annabelle Vermaat
op 28 Jan 2013