arrow_drop_up arrow_drop_down
17 februari 2013 

Recept voor gezonde pizza

Alhoewel pizza zeker op mijn lijstje met favorieten staat, valt het me op dat het in de meeste restaurants toch altijd een beetje een tegenvaller is. Zeker uit Food-IQ verantwoord oogpunt.

Een duimendikke deegbodem, ongelofelijke hoeveelheden kaas en een standaard tomatensaus uit een potje is vaak de basis. Nee, dan de flinterdunne pizza’s met kakelverse ingrediënten waar de Italianen bekend om staan. Helaas zijn deze pizza’s een schaars goed en behoort de pizza in ons land inmiddels min of meer tot de categorie junkfood. Jammer, want dat hoeft het geenszins te zijn.

Neem deze eigengemaakte pizza: voor mensen die problemen met tarwe hebben is spelt vaak een uitkomst, vandaar een speltdeeg bodem. Je maakt de bodem overigens zo dun als je zelf wilt en ook met de topping kun je alle kanten op. Dit is slechts een voorbeeld, maar voeg gerust zo veel groenten toe als je wil. Lekker met een verse salade!

Bereiding van de pizza bodem

Roer de gist en de honing met 200 ml lauwwarm water tot de gist is opgelost. Meng in een grote kom de bloem met het zout, roer het gistmengsel en de olijfolie erdoor. Kneed het deeg 10 minuten. Dek het af met plasticfolie en laat het op een warme plek minimaal 25 minuten rijzen. Kneed het deeg op een met bloem bestoven werkvlak, voeg als het plakkerig is nog een beetje bloem toe. Deel het deeg in tweeën en rol het dun uit in pizzacirkels.

Bereiding van de pizza topping

Verwarm de oven voor op 200 °C. Verwarm de olie in een pan en roerbak in ongeveer 3-5 minuten de courgetteplakjes, voeg de knoflook toe en breng op smaak met een beetje zout en peper. Bestrijk de pizza’s met de tapenade tot 2 centimeter vanaf de rand en verdeel de courgettes over het deeg. Verdeel de beide kaassoorten erover en de helft van de peterselie of oregano.

Bak de pizza’s in de oven een voor een in circa 12 minuten goudbruin en gaar, De oventijd is afhankelijk van hoe dun je het deeg hebt uitgerold. Haal ze uit de oven en bestrooi ze met de rest van de verse kruiden en de rucola. Besprenkel met een beetje olijfolie en serveer direct. Lekker met de avocadosalade.

Ingrediënten voor gezonde pizza voor 2 personen

Voor de bodem

  • 8 g verse gist of 14 g gedroogde gist
  • 1 theelepel honing
  • 275 g speltbloem, plus extra om te bestuiven
  • 1/2 theelepel fijn zeezout
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie

Voor de topping

  • 1 eetlepel olijfolie, plus extra om te besprenkelen
  • 1 courgette, in dunne plakjes gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • zeezout en versgemalen peper
  • 4 eetlepels zwarte olijventapenade
  • 1 bol buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • 30 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • klein handjevol grof gehakte verse peterselie of oregano
  • handjevol rucola

Dit recept voor gezonde pizza is uit het Eet jezelf Mooi, Slank & Gelukkig Kookboek van Amber Albarda.

Eet smakelijk! Wat is jouw favoriete pizza recept?

Over de schrijver
Miss Natural Lifestyle is in 2011 tot leven gekomen uit het creatieve hart van Eva van Zeeland. Eva gaat graag dansend door het leven en wil daarin balans en vrijheid ervaren. Zij weet hoe ze alle facetten van haar vrouwelijkheid kan gebruiken en gaat voor al haar passies, wensen en onvervulde verlangens. Eva wil alles uit het leven halen, gewoon omdat het kan en voelt zich op haar best als ze kan creëren en inspireren!
Lina
Door

Lina

op 18 February 2013

Dus niet in de plasticfolie wikkelen want dan heb je uiteindelijk deeg met folie er in. Dat was mislukking 1. Mislukking 2 kwam doordat ik de pizza ging beleggen en 'm daarna op de plaat probeerde te krijgen. Dat werkt dus niet, de boel scheurt. Eerst bodem op de ovenplaat en dan pas beleggen. Gewoon even twee gratis tips van deze kruk;-).

Margreet
Door

Margreet

op 18 February 2013

En als je niet tegen kaas kunt?

Janneke
Door

Janneke

op 18 February 2013

Kun je het speltbloem ook vervangen door boekweitmeel? Ik wil namelijk geen gluten eten en mis af en toe een pizzaatje wel hoor.

Arianne van Kleef
Door

Arianne van Kleef

op 27 April 2013

Zelf maak ik eenvoudig een pizza met verse ingrediënten: wat tomaat, paprika, ui en eventueel knoflook en courgette. Dit roerbakken en als laatste Italiaanse kruiden toevoegen. Als bodem een geroosterde (glutenvrije) boterham, plakje (belegen)kaas en eventueel wat honing of ananasjam. Simpel en lekker! Eet smakelijk :)

Eerlijker Eten
Door

Eerlijker Eten

op 16 July 2013

Ziet er lekker uit! Je kunt ook een pizza maken met een bodem van bloemkool. Gezonder kan het niet? Ik hou zelf helemaal niet van bloemkool, maar dit was wel heel erg lekker!

Erique
Door

Erique

op 12 November 2015

Hoeveel ml water moet er toegevoegd worden??

Reactie plaatsen

Nieuw! Miss Natural 🍀 Awake News ⏳

In 20 min. een update van wat er echt gaande is in de 🌍 wereld. 

Gratis magazine voor jou!

Schrijf je hieronder in en ontvang Miss Natural magazine binnen een paar minuten in je mailbox. Aanmelden is gratis en je kunt je elk moment weer afmelden.