Alle diëten verzameld in één boek
Wat voor soort diëten staan er in het boek?
Het boek ‘Alle diëten‘ is heel divers. Er staan zoveel diëten in, ik had van sommige zelfs nog nooit gehoord. Een paar voorbeelden van diëten die in het boek staan beschreven: het appeldieet, het broodwisseldieet, het bierdieet, Sonja Bakker dieet, Atkins dieet, ananas dieet, waterdieet en ziekenhuis dieet.
Per dieet wordt uitgelegd hoe het werkt. Er worden enkele recepten gegeven. En belangrijker: de voor- en nadelen per dieet worden toegelicht. Maar ook: voor wie is het dieet geschikt? Het is fijn om te lezen dat een extreem crashdieet, zoals bijvoorbeeld het citroendieet, niet geschikt is voor mensen die zwaar lichamelijk werk doen.
Vervolgens staan er in het boek nog een aantal bijlagen, waaronder:
- Een korte samenvatting van het te verwachten resultaat per dieet
- Informatie over vetten
- Informatie over de Body Mass Index (BMI) voor volwassenen en kinderen
- Informatie over de Schijf van Vijf
- De GI waarden van voedingsmiddelen
- Informatie over koolhydraten
- Informatie over de proteïnebehoefte per persoon (volwassenen per aantal kilo’s lichaamsgewicht, kinderen waarbij onderscheid wordt gemaakt in jongens en meisjes, leeftijd en kilo’s lichaamsgewicht)
- Literatuurlijst, op basis waarvan dit boek is samengesteld
Alle diëten: aanrader of niet?
Persoonlijk vind ik het boek vooral een aanrader, omdat ik op deze manier gemakkelijk inzicht kan krijgen in de soorten diëten die er bestaan. In mijn praktijk als gewichtsconsulente kom ik natuurlijk mensen tegen die al van alles hebben geprobeerd. Dan is het prettig als ik snel het een en ander kan opzoeken, zodat ik weet waar iemand het over heeft.
Om het boek zelf te gebruiken om diëten uit te proberen… Nee, dat zou ik niet doen. Om de simpele reden dat diëten de stofwisseling om zeep helpen en een jojo-effect tot gevolg hebben. Door tijdelijk een dieet te volgen verstoor je je stofwisseling, omdat het vaak om de zogenaamde crashdiëten gaat. Een crashdieet kenmerkt zich door in korte tijd veel gewicht te verliezen door zeer weinig kilocalorieën binnen te krijgen. In de periode dat je het dieet volgt, leer je niet wat een gezonde levensstijl is. Dus zodra je stopt met het dieet dat je hebt gevolgd ga je weer eten volgens je oude voedingsgewoonten. Dat is nu net het probleem… Je komt dus binnen no time weer aan en misschien zelfs meer (jojo-effect).
Het oerdieet
Het oerdieet is eigenlijk het enige dieet uit het boek, dat het beste past bij een natuurlijke levensstijl. In het oerdieet pas je de regels toe, zoals ook vroeger de jager-verzamelaars deden. Je eet dus voornamelijk vlees, vis, eieren, fruit, groenten, zaden en noten. Op deze manier krijg je een gevarieerde voeding binnen. Het resultaat van dit dieet is dat je langzaam kilo’s kwijt raakt. Je kunt hiermee probleemloos een kilo of vijf kwijt raken. Als dit een vorm van voeding is die bij je past, kun je dit voor altijd toepassen in je dagelijkse leven. Een kwestie van aanpassingen doen en dit consequent blijven toepassen.
Hoe kijk jij tegen diëten aan?