arrow_drop_up arrow_drop_down
4 november 2015 

De gezondheidsvoordelen Salvestrolen in onbespoten groenten en fruit

Salvestrolen zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, die de plant zelf aanmaakt. Salvestrolen behoren tot de zogenaamde fytoalexinen (plantaardige afweerstoffen die de plant beschermen tegen schimmels, virussen, bacteriën, UV-licht en insecten, red.). Uit onderzoek blijkt dat deze stofjes een celherstellend vermogen hebben. Salvestrolen zijn dus natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen. Reeds in de oertijd kwamen ze voor in onze eetbare planten, maar ze zijn pas eind jaren 90 ontdekt!

Chemische bestrijdingsmiddelen

Salvestrolen is een verzamelnaam voor een groep stoffen die oorspronkelijk in vele soorten groente, fruit en kruiden voorkwamen. Echter, als je planten bespuit met bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld schimmels wordt de plant minder gestimuleerd zèlf salvestrolen aan te maken. Ook andere moderne landbouwmethoden zoals plantenselectie en veredeling hebben er toe geleid dat tegenwoordig veel minder salvestrolen in ons eten te vinden zijn. Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen hoeft de plant deze salvestrolen niet meer aan te maken en zijn ze in onze huidige voeding vrijwel verdwenen.

Salvestrolen in biologisch geteelde groenten en fruit

Salvestrolen zijn bitter en komen in redelijke hoeveelheden alleen nog voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Mensen die biologische producten gebruiken zijn waarschijnlijk beter beschermd tegen allerlei vormen van kanker dan mensen die kiezen voor gangbare producten. Salvestrolen hebben bij de mens een kankerremmende werking. Bovendien leveren zij een grote bijdrage aan de bescherming van gezonde cellen en weefsels.

Er worden steeds meer groenten en fruit gekweekt, waaruit de bittere smaak is verdwenen, dus ook de salvestrolen. Denk maar eens aan onze appels, die zijn zoet. Ze worden geselecteerd op hun zoetheid, want dat verkoopt beter.

Waar kunnen we deze salvestrolen vooral in vinden?

We vinden salvestrolen in biologisch gekweekte…

  • Groenten: groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine, knoflook.
  • Fruit: rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango.
  • Kruiden: peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, marjolein, oregano, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozebottel, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, citroenverbena.

In bovenstaande planten zijn salvestrolen aangetoond, maar er wordt in hoog tempo gezocht naar meer planten en fruit, waar salvestrolen in behoorlijke hoeveelheden voorkomen.

Reden te meer om dagelijks vooral onbespoten, biologisch groenten en fruit te eten!

Eet jij onbespoten groenten en fruit?

PS Doe mee met de Groente Challenge en ontvang dagelijks heerlijke recepten!

Bewaren

Reactie plaatsen