datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Sister Love! De kracht van Vrouwencirkels en Sisterhood
03 september 2021 
9 min. leestijd

Sister Love! De kracht van Vrouwencirkels en Sisterhood

Veel vrouwen zeggen gelijk “Nee, Sisterhood dat is toch niks voor mij” maar oordeel niet te snel over het onbekende zonder het geprobeerd te hebben. Het lijkt op het begin misschien ver van je af te staan en iets wat je nooit eerder gedaan hebt maar niks is minder waar. Die gesprekken die je voert met je zus, moeder of vriendinnen dat is ook onderdeel van de sisters die elkaar helpen. Sisterhood is een verbinding tussen vrouwen. En die moeten wij creëren.

“Vrouwen helpen elkaar; niet door om de tien minuten te vragen hoe het gaat maar om er gewoon te zijn.”

Sisterhood

Het is zo makkelijk om ondergedompeld te worden in de drukte van de maatschappij en daarbij vergeten om te voelen. Maar we mogen onszelf voelen en die vrouwelijke kracht ervaren die elke vrouw in zich heeft. Vanuit een stevige en veilige basis kan je je kwetsbaar opstellen. En alleen vanuit die kwetsbaarheid kan jij de kracht vinden die jij weer in de wereld kan zetten. Een Sisterhood is daarvoor de perfecte en vooral veilige omgeving. Bij een Sisterhood komen vrouwen samen om elkaar te ondersteunen. Vaak gebeurt dit in Nederland met behulp van yoga of tantra. In delen van de wereld leven de vrouwen constant in een Sisterhood en trekken dagen lang met elkaar op. In Afrika zie je dit veel gebeuren. Vrouwen werken daar samen, koken samen en delen lief en leed.

Wat is een Sister?

Ik ga het avontuur met je aan

Ik ben niet je oude oma

Niet je kleine zusje

Niet je concurrente

Niet je gekke tante

Niet de geheime minnares van je man

Niet je mama

Niet je therapeute

Niet je beste vriendin

Maar veel meer dan dat, verder dan dat ben ik je Sister

Die ziet dat je je maskers afdoet

Die met je meeloopt als niemand dat doet

Die je wil zien groeien en bloeien

Totdat je helemaal vrij en jezelf kan zijn

– Jacqueline Snelder – Soul Institute 

De kracht van een vrouwencirkel

Je kan een Sisterhood instappen met een vraag of een open blik om te zien wat er boven komt. In de Sisterhood zal niemand je ooit vertellen wat je nu moet doen. De oplossing of het antwoord op je vraag kan namelijk jij ook alleen maar weten. En vaak gaat het ook helemaal niet over de oplossing of het antwoord maar om de mogelijkheid en de ruimte om te mogen voelen. Jij mag voelen wat in jouw lichaam omgaat en in een Sisterhood is daar ruimte voor. Zonder dat iemand jou zal veroordelen of zal vertellen hoe het moet. Iedereen maakt zijn eigen proces door en daarmee helpen vrouwen elkaar. Niet door om de tien minuten te vragen hoe het gaat maar door er gewoon te zijn. En als je wat nodig hebt, dan mag je daarom vragen. Je mag de ruimte innemen en ervaren dat je niet te veel bent. Soms spreekt een andere vrouw iets in jouw aan. Het kan je boos maken, blij of geïrriteerd. Maar dat is ook oké. Zonder daarover in paniek te hoeven raken of voor dit gevoel weg te lopen mag je dit ook voelen want hier moet je blijkbaar iets mee. Zo mag iedereen er zijn en mag alles gevoeld en geuit worden, alles natuurlijk met respect voor de anderen.

shutterstock_457137025

Vrouwendag

In Nederland vieren we de kracht van de vrouwen op internationale vrouwendag op 8 maart maar dit mag vaker benadrukt worden. Wij als vrouwen kunnen elkaar helpen en zijn vaak krachtiger dan dat we zelf denken. Deze kracht mogen we vaker voelen en vieren! Samen kunnen we bergen verzetten in zowel persoonlijke ontwikkeling als op zakelijk gebied. Er zijn momenten waarop vrouwen zichzelf gaan vergelijken met elkaar, dit lijd vaak tot een laag zelfbeeld. Dat zorgt er voor dat vrouwen gaat vechten om dat “perfecte” plaatje, wat ze aan de buitenkant zien bij andere vrouwen te bereiken. Hierdoor vechten we dus eigenlijk tegen elkaar en zien we alleen maar de mooie kanten van de ander. Dit is zonde! We kunnen als we elkaar steunen veel en veel meer creëren. En hoeven elkaar dan niet te evenaren maar kunnen onze eigen individuele krachten zien. Want iedere vrouw is mooi, en iedere vrouw is dat op haar eigen manier.

Waarom een Sisterhood?

Omdat je hier in je waarde gelaten wordt zonder enige oordelen. Van een Sisterhood kun je heel veel nieuwe energie krijgen. Je doet nieuwe inzichten op over jezelf als persoon en krijgt inspiratie en ideeën die je nog wilt doen en bereiken in je leven. Als je bereid bent jezelf aan te kijken en je beseft dat al je gevoelens naar boven mogen komen kun je enorme stappen maken in een hele korte tijd. Om me heen heb ik hele bedrijfsplannen gemaakt zien worden. En heb ik kunnen zien dat vrouwen die met zelfwaarde worstelde weer zin in het leven hebben gekregen. En dit allemaal door een middag samen te zijn met andere vrouwen. Een Sisterhood geeft je het gevoel van diepe verbondenheid, met jezelf en met de anderen vrouwen. Of je nou een uur of een paar dagen met vrouwen om je heen in een cirkel bij elkaar gezeten hebt. Je komt er altijd ontspannen en vol energie vandaan. Het brengt je in balans en maakt je een blij mens die zin heeft in de toekomst. Deelnemen en opgaan in de vrouwenenergie betekent niet dat je de mannelijke energie van je lichaam en spirit moet vergeten. De mannelijke kracht die iedere vrouw ook bezit wordt gedragen door je vrouwelijke zachte kant. Vanuit die vrouwelijke kant als basis kan je voor jezelf op komen en de kracht voelen van jouw yang energie.

Voor wie is Sisterhood?

Sisterhood is voor alle vrouwen die de verbinding aan willen gaan met zichzelf en elkaar. Elke vrouw, van welke leeftijd en van welke afkomst dan ook, kan meedoen aan een Sisterhood. Natuurlijk is het vooral in het begin spannend om je over te geven aan een Sisterhood en je helemaal open te stellen om te verbinden. Maar juist in zo’n vrouwencirkel is het veilig om dat te doen.

“Vanuit een stevige en veilige basis kan je bergen verzetten zonder dat het al je energie opneemt.”

In een vrouwen cirkel kunnen we elkaar helpen moeilijke situaties door te komen, niet door met een oplossing te komen maar er gewoon voor elkaar te zijn. Maar een Sisterhood is niet alleen voor het leed. Als vrouwen kunnen we elkaar zelfverzekerder maken, ideeën supporten en liefde geven. We kunnen elkaar het gevoel geven dat we gezien worden. Dat onze ideeën en gevoelens goed zijn zoals ze zijn en dat we het zelf waard zijn. Dit moet niet onderschat worden, het is een kracht dat we met behulp van elkaar die veiligheid in onszelf op kunnen roepen.

sisters-shutterstock_446602639
Veiligheid van een Sisterhood

De veiligheid van een Sisterhood is dat je helemaal jezelf kan zijn zonder veroordeeld te worden. Het respect wat opgebouwd wordt tijdens de Sisterhood is zo groot en maakt je zo bekend met elkaar terwijl je elkaar misschien helemaal niet kende van tevoren. De kunst is om niet alleen de vrouwen om je heen te zien als de mooie vrouwen die ze zijn maar ook jezelf te kunnen zien als die mooie vrouw met haar eigen kwaliteiten. En terwijl je kijkt naar jezelf, een vrouw te kunnen zien zonder oordelen, vergelijkingen of hoe je zou moeten zijn. Vrouwen kunnen door naar elkaar te luisteren elkaar ontzettend ondersteunen. Het maakt niet uit welke vrouwen er bij elkaar zitten en wat voor persoonlijkheid ze hebben. Ook met verschillende persoonlijkheden is er altijd wel iets wat je ik elkaar herkend. Die herkenning hoeft niet eens een mooie of vervelende gebeurtenis te zijn. Er is altijd een gevoel dat iedereen herkend. Vaak heeft dat gevoel te maken met de zoektocht naar het doel van het leven. Iedere vrouw is zoekende, of het nou is aan het begin van haar leven of wanneer haar leven al deels gevormd is.

“Door een Sisterhood kan je dichter bij jezelf komen en jezelf beter leren kennen.”

Menstruatie

Tijdens een menstruatie kan een Sisterhood nog intenser aanvoelen en heb ik veel zien gebeuren dat je overspoeld kan worden door emoties. Het brengt je naar de onderwerpen en delen uit je leven die diep geworteld in je lichaam opgeslagen zijn. Ja, dit is confronterend en kan eng zijn maar help je juist om los te laten. Een groep met vrouwen kan je in deze situatie rust brengen. Rust voor je geest maar zeker ook voor je lichaam. Ondersteuning tijdens zo’n proces kan alleen al bestaan uit een hand op iemands onderrug te leggen of achter iemand gaan zitten zodat zij zich kan overgeven en kan voelen dat ze gedragen wordt. De cirkel met vrouwen kan de druk wegnemen van de dag. In plaats van de menstruatie weg te stoppen door hard door te werken, voor je kinderen te zorgen of door te leren voor je studie kunnen de vrouwen om je heen een veilige omgeving creëren waarin jij alleen maar hoeft te zitten en te voelen.

Sisterhood bestaat al eeuwen, niet alleen bij mensen maar zolang als er levende wezens op de aarde bestaan. De olifant bijvoorbeeld, zij leven graag samen in de kudde. Vooral de vrouwen komen samen en blijven ook samen. De mannelijke olifanten verlaten de kudde vaak rond hun tiende levensjaar. Ook in bepaalde gebieden in de wereld komen wij vrouwen bij elkaar waaronder in India. Hier komen deze mensen elke maand samen in hutten om hun menstruatie uit te zitten. Hier houden ze zich rustig, mediteren ze en doen ze wat voor hun goed voelt. Hier luisteren ze naar hun lichaam en tonen ze respect voor hun eigen lijf. Ook in de omgeving word dit als heel normaal gezien. Het hoort bij de cultuur en gunnen daarmee het lichaam de rust die het op dat moment nodig heeft. Sisterhood is iets heel natuurlijks. Het is niet zweverig of vaag zoals soms gezien wordt, het is iets waardoor je bewuster wordt van het contact met de aarde.

“Door achter haar te zitten kan ze zich overgeven en voelen dat ze wordt gedragen.”

Kom in verbinding met andere vrouwen

Het lijkt misschien soms moeilijk te bereiken vanuit je woonkamer maar dat hoeft het absoluut niet te zijn. Wij zelf, wij vrouwen, creëren het en de kracht hebben wij zelf al in handen. Je hebt dus geen speciale kennis, rituelen of attributen nodig om deel te nemen aan een Sisterhood. Elkaar ondersteunen en naar elkaar luisteren dat is alles waar het om gaat. Wil je dit zelf ervaren maar zie je geen mogelijkheid? Vraag je moeder, je zus, een vriendin om dit met jou te doen. Samen komen, je verhaal kunnen doen of een hand die over je rug streelt is al genoeg. Wanneer je de verbinding voelt met één of meerdere andere vrouwen zit je al vol in de Sisterhood.

Nodig je Sisters uit

Vrouwencirkels kun je ervaren bij bijvoorbeeld yoga centra maar je kan ze ook zelf creëren met de vrouwen waarvan je houd en die dicht bij je staan. Ja, iedereen kan het! Een gebaar hoe klein dan ook dat laat zien dat je elkaar ziet, en dit kan al bestaan uit gewoon luisteren, is genoeg.

  1. Nodig je moeder, zus en vriendinnen uit waarmee je de Sisterhood samen wilt beleven
  2. Een veilige omgeving om je als vrouw in open te stellen is het aller belangrijkste. Dus hoe lief die mannen ook zijn, verban ze voor één dag het huis uit zodat de yin energie niet verbroken wordt
  3. Zet een pot thee of maak citroenwater voor de verfrissing
  4. Ga in een cirkel zitten, het liefste dicht bij de grond op een kussen zodat je de verbinding met de aarde kan voelen.
  5. Om aan te komen in de ruimte pakt iedereen voor een paar minuten elkaars handen vast. Links wijst naar boven en recht naar onderen, zo geef je en ontvang je energie van de cirkel. Ontspan hierbij je schouders. Je kunt ook je ogen dicht doen om even bij jezelf te komen
  6. Deel om beurten waarom je meedoet aan de vrouwencirkel en wat er momenteel bij je leeft. Probeer niet in te gaan vullen voor de ander maar laat de vragen bij diegene om zelf op ontdekkingstocht te gaan.
  7. Mediteer samen, dans samen, zing samen; wat voor jullie goed voelt
  8. Deel nog een rondje en probeer wanneer je reageert dit zonder oordelen te doen en probeer geen antwoorden te geven. Je hoeft alleen maar te ondersteunen in haar eigen ontwikkelingsproces.
  9. Bij elke activiteit die jullie verder doen; ondersteun elkaar en kraak nooit een idee of een gedachten van een ander af. Iedereen gaat door zijn eigen ontwikkelingsproces en kijk daar met respect naar, dan zul je dat respect ook terug krijgen.

Ben jij bekend met Sisterhood en heb je wel eens een vrouwencirkel bijgewoond of georganiseerd? Deel dan jouw ervaring in een reactie!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading