datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Slim en gezond budget koken
21 oktober 2013 
3 min. leestijd

Slim en gezond budget koken

“Gezond koken is duur”, “Gezond koken kost te veel tijd en ik heb het al zo druk”, “Gezond koken is niet lekker”, “Gezond koken? Mijn gezin is dat niet gewend, dat kan ik niet zomaar veranderen.”

Herkenbaar? In mijn omgeving zijn dit de meeste gebruikte redenen om toch gewoon de pakjes en zakjes te gebruiken in de keuken. Omdat het sneller is en goedkoper…

Maar gezond koken is niet duur en kost niet meer tijd dan normaal (tenzij je echt nog nooit groenten hebt schoon gemaakt). Het smaakt beter en bevat meer voedingsstoffen. Het is toch heerlijk te onthaasten in de keuken tijdens het bereiden van een gezonde maaltijd, zodat ook je lichaam zich goed kan herstellen van een drukke dag.

Gezond budget koken = slim plannen

Door slim te plannen en in te kopen kun je op termijn zelfs kosten sparen! En dat is natuurlijk fijn in krappe tijden. Misschien is het voor jou een uitdaging om lekker, gezond en goedkoop te koken. Er zijn genoeg manieren om op de kleintjes te letten, ook met gezonde voeding.

Een voorbeeld van goedkoper gezond koken

Over het algemeen zijn de pakjes en zakjes duurder dan de gezonde variant. Om een voorbeeld te noemen: de kant en klare soeppakketten van de Albert Heijn. De ingrediënten van de tomatensoep zijn: 750 gram romatomaten, 1 ui, 1 kleine winterpeen, 1 theelepel verse tijm, 1 bolletje knoflook, 1 blikje tomatenpuree, 2 rundvlees bouillonblokjes. Voor dit AH soeppakket betaal je €3,49 voor. Als je het vers koopt ben je minder dan de helft goedkoper uit!

Slim budget boodschappen doen

Daarnaast zijn er nog meer tips om slim budget boodschappen te kunnen doen:

 • Maak altijd een lijstje en plan je week vooraf als het gaat om wat je wilt gaan koken, zo heb je altijd alles in huis. Hou je vervolgens aan je lijstje en neem eens een mandje (als je niet overdreven veel nodig hebt) in plaats van een karretje. Dat is sneller vol en zwaarder om te tillen, zodat je ook weer minder koopt.
 • Veel A-merken zijn afkomstig uit dezelfde fabriek als het merk zelf. Kijk dus altijd omlaag in de schappen, want daar ligt het goedkope alternatief. Ook de verpakkingsgrootte speelt een rol in de prijs. De grotere verpakkingen zijn vaak goedkoper. Wel moet je je afvragen of je het kunt bewaren en opeten voordat de houdbaarheid verstreken is.
 • Op de datum letten geldt ook bij verse producten. Vaak worden deze al afgeprijsd als deze nog maar 1 of 2 dagen houdbaar zijn. Deze producten kun je meestal nog invriezen voor later gebruik.
 • Kies bij voorkeur bij groente en fruit voor seizoensproducten. De aanvoer hiervan is groot en de prijs is laag. In het seizoen smaakt het bovendien het lekkerste!
 • Houd de aanbiedingen in de gaten! Als je in je buurt meerdere supermarkten hebt die niet te ver uiteen liggen kun je best koopjes jagen. Is er bij jou in de buurt markt, dat scheelt ook vaak in de prijs van groenten en fruit.

Slim gezond koken

Nu we slim boodschappen hebben gedaan gaan we slim koken. Want gezond en budget koken kost echt niet zoveel meer tijd dan met pakjes en zakjes goochelen.

Het is belangrijk dat je een goede basisvoorraad hebt van onder andere kruiden, specerijen, oliën, etc.

Op de dagen dat je minder tijd hebt (in verband met werk, etc.) zorg je dat je de avonden van tevoren al het grote werk hebt gedaan. Aardappelen kunnen best de avond van te voren geschild worden en dat geldt ook voor groenten. Zo heb je de basis al klaar en hoef je het bij thuiskomst alleen maar aan te zetten en gaar te laten worden. Hetzelfde geldt voor salades: je kunt de avond van tevoren al een deel van de ingrediënten snijden, zodat je de salade onder het koken nog alleen maar af hoeft te maken. Heb je echt heel weinig tijd, dan zijn de diepvries groenten een goed alternatief.

Wokgerechten zijn nog sneller klaar: verse groenten snijden, eventueel wat kip erbij en wokken maar! En wat dacht je van een groenten omelet? Snel klaar en ook nog eens voedzaam.

Nieuwe en aparte dingen zoals ovenschotels maak ik altijd in het weekend of als ik vrij heb. En die porties zijn vaak zo groot dat we er twee dagen van kunnen eten, of je kunt het de tweede dag aanvullen met een salade. Je kunt ook in het weekend vooruit koken en dat invriezen in porties, zodat je het maar op hoeft te warmen op een dag dat je minder tijd hebt om te koken.

Snel gezond recept

Tot slot nog mijn favoriet turbo recept!

Hiervoor heb je nodig:

 • Roerbakgroenten naar keuze
 • Vega burgers
 • Gemengde sla
 • Pitjes (bijvoorbeeld pijnboom- of zonnebloempitten)
 • Speltbrood (of ander brood)

Zo maak je het klaar:

 1. Roerbak de groenten en bak de burger in een andere pan.
 2. Beleg 1 snee brood met de sla en eventueel een yoghurt dressing.
 3. Leg dan de burger met de pitjes erop en dan de groenten.
 4. Je kunt de burger al dan niet afdekken met nog een snee speltbrood voor het hamburger effect.
 5. De groenten en salade die over zijn kun je er apart bij opeten.

Je kunt natuurlijk variëren naar eigen smaak met de groenten en de salade.

Wat zijn jou gezonde budget tips ?

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Wendy
Door

Wendy

op 22 Oct 2013

Hai, welke vegaburgers neem je dan? Want als ik op zoek ben, zie ik dat ze allemaal vol zitten met E-nr's. Ook probeer ik tarwe te vermijden en dan houd het helemaal op, want er zit ook tarwemeel in zo goed als allemaal...

Nicole Vrehen
Door

Nicole Vrehen

op 24 Oct 2013

Hoi wendy ik heb het geluk dat ik in duitsland woon dus ik haal daar heel veel maar ik zal het eens voor je opschrijven

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading