arrow_drop_up arrow_drop_down
22 maart 2015 

Smullen met lekkere lente recepten

Astronomisch gezien begint de lente als de dag en de nacht even lang zijn, dit jaar was dat op 20 maart. Een ook het weer laat steeds meer voorjaarskenmerken zien. Ja, het is lente!

En met die lente komen ook de heerlijke frisse voorjaargerechten weer in beeld. Geen zware winterkost meer, maar oneindig variëren met salades en andere lichte gerechten. Een aantal lekkere lente recepten om je smakelijk in het nieuwe seizoen in te leven!

Salade met asperges

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 750 gram asperges, witte en/of groene
  • 200 gram gemengde sla
  • 200 gram feta, verkruimeld
  • 2 appels in plakjes
  • 2 lente-uitjes in ringetjes
  • handvol walnoten
  • olie

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels olie
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing of agave siroop
  • eventueel een snufje zout en peper

Zo maak je het klaar:

  1. Schil de asperges en zet ze 10/15 minuten in kokend water, daarna goed uit laten lekken. De groene asperges hoef je niet eerst te schillen of te koken. Je kunt ze wel wat malser maken door ze goed af te spoelen met heet water.
  2. Maak ondertussen alvast de dressing klaar, door de ingrediënten te mengen.
  3. Verdeel de sla over de borden daarna verdeel je de feta, de walnoten, en de lente-ui over de borden.
  4. Gril de asperges (5 min.) en de appel en verdeel dit alles over de borden.
  5. Serveer de dressing apart, zodat zelf de hoeveelheid bepaald kan worden.
  6. Eet smakelijk!

Lentestamppot

Voor de echte stamppot fans zijn er ook lichtere stamppotjes, die ideaal zijn voor het voorjaar. Zoals bijvoorbeeld deze lentestamppot die ik zelf ook geregeld maak, omdat mijn zoontje heel graag stamppot eet, ook als het wat warmer is.

Dit heb je nodig voor 4 personen:

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 125 g gerookte spekblokjes (duobakje 250 g)
  • 1 zak spinazie (300 g)
  • 1 zak gesneden andijvie (400 g)
  • 200 g tuinerwten (doos 450 g, diepvries)
  • 1 bakje hüttenkäse (200 g)

Zo maak je het klaar:

  1. Schil de aardappelen en kook ze in ruim water in zo’n 20 min. gaar.
  2. Bak ondertussen de spekblokjes in een pan zonder boter of olie in circa 10 minuten uit.
  3. Snijd de spinazie grof en voeg toe aan de spekblokjes. Laat even mee warmen.
  4. Giet de aardappelen af en bewaar een kopje van het kookvocht.
  5. Voeg de spekjes, de spinazie en de andijvie toe aan de aardappelen. Laat met de deksel op de pan 5 min. staan (draai het vuur uit!) om alle ingrediënten door te laten warmen.
  6. Breng intussen een andere pan water aan de kook, voeg de tuinerwten toe en kook ze 2 minuten.
  7. Voeg de hüttenkäse toe en stamp alles door elkaar met de pureestamper.
  8. Roer de tuinerwten door de stamppot.
  9. Breng op smaak met peper en zout, en voeg wat van het kookvocht van de aardappelen toe als de stamppot te droog is.
  10. Smullen maar!

Wat is jouw favoriete lente recept?

Handtekening-Miss-Natural

 

Stretch

Door

Stretch

op 8 May 2017

Oh My God! I had no idea! I was apparently too busy wallowing over my blankie, or trying to cling to it and repress your bad exipeernce. I’m so sorry! That IS a damn bunny!

Reactie plaatsen