datingapp

Spiritueel Daten

Ontmoet gelijkgestemde zielen!

Smultuin helpt je op weg naar je eigen moestuin!
13 april 2012 
4 min. leestijd

Smultuin helpt je op weg naar je eigen moestuin!

Smultuin helpt jeop weg naar je eigen moestuinIk zal eerlijk zijn en gelijk met de deur in huis vallen: ik heb absoluut geen groene vingers en tuinieren is niet echt mijn hobby. Verder dan het weghalen van onkruid, wat struiken snoeien en het poten van plantjes en tulpenbollen ben ik nooit gekomen…

Maar het zou heel goed kunnen dat daar nu verandering in komt. De reden hiervoor? De website en met name het E-magazine Smultuin (en niet te vergeten het kookboek).

Groente en fruit kweken op biologisch-dynamische wijze

Onze SmultuinSmultuin is een initiatief van Claudia Reina. Op de gelijknamige website is te lezen dat Claudia altijd bezig is met eten. Ze bedenkt recepten in haar dromen en maakt smaakvolle combinaties. In haar eigen smultuin kweekt ze op biologisch-dynamische wijze groente en fruit. Claudia maakt reportages voor  tijdschriften en geeft haar eigen E-magazine Smultuin uit. Daarnaast verscheen al in 2009 een kookboek van haar hand met de titel Onze Smultuin.

Smultuin magazine

Claudia stuurde ons het februari nummer van het E-magazine Smultuin en voor mij als tijdschriftenfan was het een groot genoegen dit 80 pagina’s tellende tijdschrift (ontvangen als PDF bestand) door te lezen. Wat mij allereerst opvalt, is hoe mooi verzorgd dit E-magazine eruit ziet: een mooie lay-out, prachtige foto’s, een fijn lettertype, prettig leesbaar en ga zo maar door. Ik kan niets negatiefs vinden.

Smultuin is gevuld met een grote variëteit aan onderwerpen, ik zal er een aantal noemen:

Claudia’s Smultuin waarin Claudia de lezer meeneemt in haar tuin en vertelt over alles wat in de betreffende maand gedaan kan worden en al groeit en bloeit. Daarnaast vertelt ze over het lentegevoel wat al langzaam opborrelt en schrijft ze zo beeldend dat het net is alsof ik het ontluikende knopje in de kamperfoelie zelf zie. Verder deelt ze in deze rubriek enkele lekkere recepten met ons waaronder een pastinaaktaart met gember. Lijkt me erg bijzonder smaken.

Anna’s Winterfavorieten. Anna is 1 van de hoofdpersonen uit het kookboek Onze Smultuin. In het E-magazine lees je dat Anna’s winterfavoriete recepten een opwaardering zijn van klassieke gerechten naar supergezonde gerechten voor lekkerbekken. Veel van de ingrediënten komen uit de eigen smultuin. De aanvullende producten worden op biologische markten en in natuurvoedingswinkels gekocht. Eén van de recepten bij deze rubriek: Smeerwortelpompoenomelet. Nee, ik heb dit recept nog niet zelf uitgeprobeerd.

In Smultuinlessen krijgen we les van Claudia. Het februarinummer leert ons hoe je microgroente, kiemgroenten en spruitjes kunt kweken op zogenaamde micromatjes. Fijn dat ook dit artikel weer voorzien is van duidelijke foto’s.

Tuinieren op een vierkante meterDe vierkante metertuin

Vervolgens enkele pagina’s over de Vierkante Metertuin. Dit spreekt mij als totaal onervaren tuinvrouw erg aan. E.e.a. is in 2004 ontwikkeld door De Wiltfang en je hebt in je tuin een plek nodig van 1,2 bij 1,2 meter. Je gaat met 16 soorten groenten experimenteren. Naast de Vierkante Metertuin Groentetuin is er ook een Kruidentuin, Bloementuin én (leuk als je kinderen hebt) een Kindertuin. Hier ga ik zeker meer informatie over inwinnen.

Verder bladerend door Smultuin kom ik een To-do lijst voor de maand februari tegen, informatie over schooltuinprojecten, smultuinlessen voor beginners zonder groene vingers (wederom zeer geschikt voor mijzelf), smultuinlessen voor ervaren groene vingers en smultuinlessen budget smultuinieren.

Het Volkstuindagboek van Monique Nuijten verschijnt op mijn scherm. Zij beschrijft het wel en wee in haar volkstuin. Wederom interessant en leerzaam om door te lezen.

We mogen Dennis de Tuinman ook niet overslaan in deze recensie. Hij is ook één van de hoofdrolspelers uit het kookboek Onze Smultuin en heeft in het E-magazine zijn eigen rubriek. Dennis tuiniert volgens het oude principe van Moongardening. Hij doet in zijn tuin wat gedaan moet worden en dat in samenwerking met de natuur. Ook Dennis voorziet de lezer van tuintips.

We zijn bij de rubriek 100% Passie aangekomen waarin door verschillende redacteuren van Smultuin een passie gedeeld wordt. Deze maand is dat voor vrouwenmantel (thee van vrouwenmantel helpt samen met dovenetel en kamille tegen menstruatieklachten, zo lees ik), rozen en groene kunst.

Eetbare bloemenEetbare planten, bloemen en paddenstoelen

Edwin Flores van Casa Foresta schrijft over eetbare planten, bloemen en paddenstoelen. In het februari nummer schrijft hij voor de eerste keer een bijdrage welke deze eerste keer gaat over het Maarts Viooltje.

Nog meer 100% Passie onderwerpen in dit nummer gaan over: bietensalade, frambozen, wieden, biologisch-dynamisch zaad, bijzonder eetbaar, biologisch pootgoed, de kinderkooktuin, crowd counting en smultuinboeken (8 recensies over nieuw verschenen tuinier-/kookboeken).

Het eind van het E-magazine is in zicht. De rubriek W(eten)swaardigheden geeft tips over fijne adresjes om te eten, om tuinspullen te kopen, workshops, handige websites etc.

In Smultuinvragen beantwoorden en lezerstips geeft Claudia antwoord op dringende vragen van haar lezers en worden goede tips van lezers met andere lezers gedeeld.

Tenslotte zien we wat er in het volgende nummer van Smultuin allemaal te vinden is. Wie allemaal aan Smultuin heeft meegewerkt en hoe je je kunt abonneren, lees je in het Colofon.

Ik ben erg enthousiast over Smultuin

Zowel onervaren als ervaren tuinmannen en tuinvrouwen kunnen in dit E-magazine veel informatie vinden. Het is heel compleet met een grote variatie aan onderwerpen. Ben je enthousiast geworden dan kan je voor €27,50 een abonnement op het E-magazine afsluiten. Hiervoor ontvang je 12 nummers (1x per maand) in je mailbox. Een keer een los nummer proberen kan ook. Dit kost 2,50 euro en is aan te vragen via maandbladsmultuin@gmail.com

Het kookboek Onze Smultuin is online algemeen verkrijgbaar maar ook via de website van Claudia te bestellen.

O ja, Claudia is te volgen via Facebook (Claudia Reina Smultuin) en Twitter: @smultuinnl

Heb jij een eigen moestuintje?

PS Je vindt in de Miss Natural Shop heel veel verschillende soorten biologische zaden en artikelen om deze zaadjes te laten ontkiemen, de plantjes te laten groeien, verzorgen en uiteindelijk te oogsten!

Over de schrijver
"Ik zorg zelf voor mijn gezondheid door zoveel mogelijk biologisch en suikervrij te eten, schoon water te drinken, een balans vinden in werk en ontspanning, te aarden in de natuur en op te laden in de zon. Voedingssupplementen hebben altijd een belangrijke rol gespeeld in mijn leven. Zeker nadat ik de opleiding orthomoleculaire geneeskunde (2011) deed en er achter kwam op welke manieren wij allemaal ziek worden gemaakt. De meeste mensen hebben een te kort aan de meest essentiële voedingsstoffen en zijn belast met toxische stoffen. Ontdek met mijn online programma's en recepten jouw natuurlijke levensstijl!
Christel Hoeflaken
Door

Christel Hoeflaken

op 14 Apr 2012

Kleine correctie: een proefnummer aanvragen is gratis (info via Claudia Reina).

nathalie
Door

nathalie

op 18 Apr 2012

Klinkt leuk! ik heb ook een heel klein balkonnetje maar ik zou er best wel wat dingen kunnen planten. Ik heb een proefnummer aangevraagd, ben benieuwd!

Reactie plaatsen

Activeer jouw innerlijk vuur!

Ik schrijf momenteel mijn boek met de werktitel 'Zoek Het Zelf Uit!' en publiceer elke week een nieuw verhaal. Laat hier je naam en e-mail achter om deze elke vrijdag om 20:00 uur te ontvangen.

reading